Mehmet Akif PARLAK/ Terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan'ın 67'nci doğum günü nedeniyle doğum yeri Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesine bağlı Ömerli Mahallesi'ne gitmek isteyenler Halfeti ve Birecik ilçesinde polis ve jandarmanın oluşturduğu 18 ayrı uygulama noktasına takıldı.
Polis ve Jandarma ekipleri Gaziantep-Şanlıurfa otoyolun Halfeti yol ayrımında, Birecik ilçesinin Halfeti çıkışında, eski Halfeti'den Yeni Halfeti'de çıkan yollarda zırhlı araç ve 10 bine yakın güvenlik gücü ile uygulama noktası oluşturuldu.
Halfeti'ye gitmek isteyen vatandaşları durduran güvenlik güçleri, şahıslara GBT kontrolü yaparken araçları da eğitimli köpekler eşliğinde didik didik aradı. Şahıslara Şanlıurfa Valiliğinin kent genelinde 6 gün boyunca yürüyüş ve miting gibi etkinliklerin yasaklanmasına ilişkin kararı gösteren ekipler, Halfeti nüfusuna kayıtlı olanları bırakırken diğerlerini geri çevirdi.
İlçe merkezinde de güvenlik seviyesini en üst seviyeye çıkaran ekipler, Öcalan'n doğduğu mahalle olan ve HDP öncülüğündeki grubun gitmek istediği Ömerli Mahallesi'ne giden tüm yolları kapattı. Kamu binalarında da önlem alan ekipler olası provokasyona karşı önlem aldı.

18 kişi gözaltına alındı
Dün akşam saatlerinde Halfeti'ye gitmek isteyen grubu durdura ekipler, şahısların GBT sorgusunu yaptı. Hakkında çeşitli arama kararı bulunan 14 kişi ekipler tarafından gözaltına alındı. Akşam saatlerinde ise arabadan inmek ve araçlarını aratmak istemeyen 4 kişi ise güvenlik güçlerine mukavemet suçundan gözaltına alındı.
Jandarmaya sevk edilen ve burada ifadesi alınan zanlıların nöbetçi mahkemeye sevk edilmesi bekleniyor.
Alınan tüm güvenlik önlemlerine rağmen milletvekili dokunulmazlığı zırhına bürünen HDP Milletvekilleri Alican Önlü, Osman Baydemir, Gülser Yıldırım, Mahmut Toğrul, Feleknas Uca, Behçet Yıldırım, Müslüm Doğan ve Dilek Öcalan ve çevre köylerden patika yolları kullanıp mahalleye ulaşan az sayıda kişi Öcalan'ın doğduğu ve şu an kardeşi Mehmet Öcalan'ın oturduğu eve gitti.
Burada açıklama yapan grup valiliğin yasak kararını kınadı. HDP'li milletvekilleri, Öcalan'ın kardeşleri Mehmet ve Fatma Öcalan ile sohbet eden grup bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.
Şanlıurfa İl Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı ve diğer üst düzey yetkililer ise askeri helikoptere binerek çevrede sürekle kontrol uçuşu yaparak alınan önlemleri havadan denetledi.