İLKHA / Diyarbakır da düzenlenen iki günlük çalışmalar ve paneller sonrası üç dilde yayımlanan sonuç bildirgesi ile son bulan çalıştayı katıldığı bir programda değerlendiren İTTİHAD Sinan Ünel, Kürt meselesi çözümü noktasında önemli mesajların verildiğini ve kurtuluşun, çözümün ancak İslam'da olduğunu belirtti.
' Kürt Meselesine İslam'i Çözüm' çalıştayını değerlendiren İTTİHAD Üyesi Sinan Ünel, hakları gasp edilmiş olan halklara ancak haklarını İslam'ın vereceğini vurgulayarak, 90-100 yıldır hakları gasp edilmiş bir milletin haklarının verilmesinin de bir örgütün inisiyatifine bırakılamayacağını söyledi.
Kürt meselesine İslami çözüm çalıştayının hayırlara vesile olmasını dileyen Ünel, bu tür bir organizasyonların yılılar önce yapılması gerektiğini söylerek, " Maalesef Türkiye'de yıllardır özellikle Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana İslami kesime olan yoğun baskıdan dolayı ve Müslümanların ağır bir baskı altında olmalarından dolayı Müslümanlar bir türlü kendi gündemlerini kendileri oluşturamadı. Bir tülü meselelere kendi çözüm önerisinde bulunamadılar. Türkiye'de artık kangreleşen Kürt meselesinde de yıllardır atmaları gereken adımları maalesef Müslümanlar bir türlü bir araya gelip ortak bir kararla bu sorunu dile getiremediler."dedi.
"Çalıştayda sunulan mesajlar çok güzel ve yerinde mesajlardı"
6-8 Ekim olaylarının vesilesiyle Müslümanlar bir araya gelmenin gerekliliğini ve vahdetin oluşması noktasında Müslümanlarında ortak bir sesinin olması gerektiğini kanaatine varıldığını belirten Ünel, Cumhuriyet tarihinden bu yana Müslümanların bir araya gelmesi noktasında en güzel ve en olumlu alınmış bir karar ve adım olduğunu söyledi.
Çalıştaya katılmış biri olarak gerçekten sunulan mesajların çok güzel ve yerinde olan mesajları olduğunu değerlendirmesine ekleyen Ünel, "Özellikle böylesi bir meselede artık Müslümanlarında sesini yükseltmesi, artık biz de varız bizimde bazı öneri ve çözümlerimiz var demeleri açısından çok güzeldi."şeklinde değerlendirmede bulundu.

"İnsanlara haklarını en iyi iade edecek olan İslam'dır"
İslamsız bir çözümün, çözümsüzlükten başka bir şey olmadığını dile getiren Ünel, "Bununla beraber Müslümanların bir araya gelmesi çok güzeldi. Aslında çalıştayda çok güzel ve şahane bir tablo vardı. Batısıyla, doğusuyla tüm Müslümanlar bir araya gelmişti. Ortak bir mesele ve sorunda kendi çözüm önerilerini İslami açıdan her kardeşimiz kendi fikrini ortaya koydu. Son olarak birçok STK'nın desteğiyle ortak bir mesaj verildi. Gerçektende de Kürt meselesi çözümü noktasında önemli başlıklar vardı. Çünkü kurtuluş ve çözüm İslam'dadır. İnsanlara haklarını en iyi iade edecek olan İslam'dır. İslamsız bir çözümün, çözümsüzlükten başka bir şey olmadığını hepimiz müşahede etmekteyiz. Bu açıdan şuana kadar atılan tüm adımların akim kalması çözüm sürecinin bir türlü başarıya ulaşamaması ve bu süreçte her iki tarafın çözümde adresi yanlış yerde aramalarından kaynaklanıyordu."ifadelerini kullandı.

"İslami kesiminde meselelere çözüm noktasında bir şeyler söyleyebileceğini gördük"
Türkiye'de artık var olacak sorunlarda İslami kesiminde sesini yükselteceğinin altını çizen Ünel, "İşte bu çalıştay her iki tarafa da çözüm sürecinin başarıya ulaşabilmesinin kaynağını ve adresini gösterdiler. Ancak bu şekilde bir çözümün olabileceğini gösterdiler. Bir diğer anlamda Türkiye'de artık var olacak sorunlarda İslami kesiminde sesini yükselteceğini, artık İslami kesiminde meselelere çözüm noktasında bir şeyler söyleyebileceğini gördük. Şuana kadar Müslümanlar hep gündemi takip etmekle yetindi. Hiçbir zaman gündem belirleyemediler. Bu da önemli bir noktaydı. Artık Müslümanların bir araya gelip vahdeti oluşturup gündem belirleyen bir konuma gelmesi de bu çalıştayın güzel yönlerindendi. Bu tür çalıştayların devamının gelmesini bekliyoruz."ifadelerine yer verdi.

"Bu tür çalıştayların birkaç defa daha sıklıkla yapılması gerekir"
Hükümetin bu süreçteki amacının PKK'nın elindeki silahı bıraktırmak olduğunun altını çizen Ünel, "Şuan ki etapta hükümetin bu çalıştayın bünyesinde bulunan STK'ları muhatap almasını beklemek doğru bir şey değildir. Çünkü hükümetin bu süreçteki amacı PKK'nın elindeki silahı bıraktırmaktır. Terör sorununu çözmek olduğundan dolayı, tabi her ne kadar terör sorunu demeyip Kürt sorunu deseler de yapılan çalışmalar ve atılan adımlar Kürt meselesinden ziyade terör meselesini çözmeye yönelik olduğundan dolayı ilk etapta bu çalıştayın hükümet tarafından muhatap alınacağını düşünmüyorum. Bu çalıştayın devamı gelirse daha büyük organizasyonlarla ve bu çalıştaylar devam ederse artık hükümeti zorlayacak ve aynı şekilde hükümeti İslami kesimi muhatap almaya zorlayacak daha somut adımların atılması lazım. Bu tür çalıştayların birkaç defa daha sıklıkla yapılması gerekir."değerlendirmesini sürdürdü.

"Bu milletin haklarının kendilerine verilmesi de bir örgütün inisiyatifine bırakılamaz"
Hükümetin Kürtlerin gasp edilmiş haklarını verme noktasında bir niyeti olmadığını vurgulayan Ünel, Kürt meselesinin çözümünde hükümetin gerçektende de Kürtlerin gasp edilmiş haklarını verme noktasında bir niyetinin olmadığını değerlendirmesine ekledi.
Artık silahların bırakılması ve insanların ölmemesi gerektiğini söyleyen Ünel, "Fakat bununla beraber 90-100 yıldır hakları gasp edilmiş bir millet vardır. Bu milletin haklarının kendilerine verilmesi de bir örgütün inisiyatifine bırakılamaz. Bu açıdan hükümet terör sorununu çözeyim derken, bir yandan da gasp edilmiş hakları iade etme noktasında bu haklara sahip olan tüm kesimlerle görüşmelidir. Bütün kesimleri muhatap almalıdır."dedi.

"Temennimiz bu çağrının hükümet tarafından dikkate alınmasıdır"
Çözüm sürecinin başarıya ulaşması ve sağlıklı bir zeminde yürümesi için Müslümanların ve İslami STK'ların muhatap alınması gerektiğini belirten Ünel, bu kesimlerin başında da bölgedeki İslami kesim ve Müslüman halkın geldiğini söyledi.
Ünel son olarak, "İnşallah temennimiz bu çağrının hükümet tarafından dikkate alınmasıdır. Çözüm sürecinin başarıya ulaşması, kalıcı olması ve sağlıklı bir zeminde yürümesi için Müslümanların ve İslami STK'ların muhatap alınması gerektiğini belirtiyoruz."diyerek ifadelerine yer verdi.