AA / Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Türk Kızılayı olmak üzere birçok kurum ve yardım kuruluşu, Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin ihtiyaçlarını karşılamak için seferber oldu.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Tel Abyad ve Rasulayn bölgesine yönelik hava bombardımanının yanı sıra PYD'nin baskısından kaçan Suriyeliler, çareyi Türkiye'ye sığınmakta buldu.

Çatışmalar nedeniyle son iki haftada bölgeden Türkiye'ye 23 bin Suriyeli giriş yaptı. Sığınmacıların barınmaları için AFAD ekipleri gece gündüz demeden çalışırken, Mehmetçik de alanda hummalı bir çalışma yürüttü. AFAD'ın, Akçakale Sınır Kapısı'nda oluşturduğu kayıt merkezinden kontrollü şekilde alınan sığınmacıların bir kısmı akrabalarının yanına, yakını olmayanlar ise başta Şanlıurfa olmak üzere Mardin ve Gaziantep'teki kamplara yönlendirildi.

Sığınmacılara sıcak yemek

Türk Kızılayı da sınırdan geçen sığınmacıların acil ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştı. Görevliler, Türkiye'ye geçişi sağlanan Suriyelilere su ve bisküvi ikramında bulundu.

Suriyelilere üç öğün sıcak yemek vermek için mobil mutfak ünitesini bölgeye gönderen Türk Kızılayı, sığınmacılara çorba ikramına başladı. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve bazı ilçe belediyeleri de 3 öğün sıcak yemek ikramında bulundu.

Sağlık Bakanlığı görevlileri de Suriyelileri sağlık taramasından geçirerek, ilaçlarını ücretsiz veriyor. Risk grubundakiler, çocuk felci ve kızamık aşısı yapıldıktan sonra ülkeye alınıyor.

İHH'dan mama desteği

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ise bölgeye gönderdiği ekipleriyle kayıt esnasında sığınmacılara bebek maması yardımı yapıp, gıda kolisi dağıttı.

İHH Şanlıurfa Temsilcisi Behçet Atila, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vakfın her zaman olduğu gibi insani drama seyirci kalmadığını söyledi.

Hayırseverlerin desteğiyle Akçakale bölgesinde 15 gündür yoğun yardım faaliyeti yürüttüklerini belirten Atila, şunları kaydetti:

"İlk etapta sığınmacıların gıda ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Bu kapsamda 30 bin şişe su ve 30 bin paket yüksek kalorili bisküvi ikramımız oldu. Özellikle kapı civarında kayıt işlemlerini ve kamplara sevk edilmeyi bekleyen sığınmacılara desteği sürdürüyoruz. Binlerce bebeğe şu anda sayısını tam net çıkartamadık ama ciddi anlamda mama yardımı da yaptık. Her gün yaklaşık 20 kişilik ekibimiz sıcak bölgede yardım faaliyetlerini sürdürüyor. Yine ihtiyacı olan sığınmacılara battaniye yardımında da bulunduk."

Sığınmacılardan Ahmet Tamır ise son dönemde büyük sıkıntılar çektiklerini ve yollarda bitkin düştüklerini söyledi.

Sıcak hava nedeniyle yanlarındaki suyun da içilemeyecek hale gelmesiyle zor anlar yaşadıklarını dile getiren Tamır, "Günler sonra Türkiye'ye geçerek soğuk su içip, sıcak yemek yiyebildik. Bizleri ölüme terk etmeyen Türkiye'den Allah razı olsun" dedi.