Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Afganistan'dan Türk askerinin tahliyesine ilişkin, 'Tacikistan ve Pakistan'da önceden konuşlandırdığımız 8 uçağımızla süratle Kabil-İslamabad arasında hava köprüsü kurulmuştur. 8 uçak ve 2 helikopterle gerçekleştirdiğimiz uçuşlarla personelimiz ve vatandaşımız 48 saatten az bir sürede Kabil'den tahliye edilmiştir.' dedi.

Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Afganistan'dan gelen birlikler için 4. Kolordu Komutanlığı'nda düzenlenen karşılama törenine katıldı.

Tören alanına gelişinde Afganistan Türk Görev Kuvveti Komutanı Albay Samet Yüksel'den tekmil alan Bakan Akar, 'Afganistan Türk Görev Kuvveti'nin kahraman ve fedakar mensupları hoş geldiniz.' diyerek alandaki askerleri selamladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende bir konuşma yapan Akar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, uluslararası ilişkilerde özne haline gelen Türkiye'nin etki ve ilgi alanının her geçen gün genişlediğini belirtti.

Bununla birlikte tüm risk, tehdit ve gelişmelerin yakından takip edildiğini ifade eden Akar, Türkiye'nin kendi inisiyatiflerini hayata geçirmek suretiyle gerekli tüm tedbirleri aldığını söyledi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) de Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı ve en yoğun mücadelesini vererek faaliyetlerine etkin bir şekilde devam ettiğini dile getiren Akar, şunları söyledi:

'Bu çerçevede kahraman ordumuz vatanımızın, mavi vatanımızın, semalarımızın ve 84 milyon vatandaşımızın güvenliğini sağlamak için her türlü risk, tehdit ve tehlikeye karşı yurt içinde ve sınır ötesinde azim ve kararlılıkla mücadelesini sürdürmektedir. Aynı zamanda medeniyetimizin, tarihimizin ve evrensel insani değerlerin omuzlarımıza yüklediği sorumluluk gereği dost ve kardeş ülkelerin barış, huzur, güvenlik ve refahı için de sorumluluk üstlenmektedir. Bu çerçevede Silahlı Kuvvetlerimiz, BM, NATO, AGİT ve ikili antlaşmalar kapsamında Libya'dan Kosova'ya, Afganistan'dan Bosna Hersek'e, Katar'dan Somali'ye kadar birçok coğrafyada dünya barışına katkı sunmak için üstün bir gayretle görev yapmaktadır. Gururla ifade etmeliyim ki küresel, bölgesel ölçekte dünya barışına katkıda bulunan Türkiye, Türk Silahlı Kuvvetleri daima seçkin ve saygın yerini korumuştur, korumaktadır.'

'Afgan halkının gönlünü kazandı'

Afganistan Türk Görev Kuvveti Komutanlığı personelinin, Türkiye ile tarihi ve köklü kardeşlik bağları olan Afganistan'da bugüne kadar önemli görevler üstlendiğini, büyük başarılar elde ettiğini belirten Akar, şunları söyledi:

'NATO, BM kararlarına istinaden TSK, 2002-2014 yılları arasında ISAF bünyesinde Afganistan'da barış ve istikrarın sağlanması için gayret göstermiştir. 2014'ten itibaren ise Kararlı Destek Misyonu kapsamında 6 yıldır Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın güvenli bir şekilde işletilmesini sağlamıştır. Aynı zamanda Afgan kardeşlerimize eğitim, yardım, danışmanlık desteği de vermiştir. Bu görevler süresince TSK bünyesinde Afganistan'da 2002'den itibaren yaklaşık 20 bin silah ve mesai arkadaşımız görev yapmıştır. Mehmetçik, bugüne kadar görev aldığı tüm coğrafyalarda olduğu gibi Afganistan'da da milli, manevi ve mesleki değerlerimize yaraşır şekilde görevlerini başarıyla icra etmiş, tarihi başarılar elde etmiş, Afgan halkının gönlünü kazanmıştır. TSK, Afganistan'da üstlendiği görev ve ortaya koyduğu başarısıyla NATO ve uluslararası alanda herkesin sevgi ve övgüsünü kazanmıştır.'

Mehmetçiğin çalışkanlığı, disiplini, özverisi ve dayanıklılığıyla dünyaya örnek olduğunu vurgulayan Akar, 'Görevlerini layıkıyla icra etmiş olmanın verdiği gururla yurda dönen sizler asil milletimizin övünç kaynağı oldunuz.' dedi.

En büyük takdiri güvenilmek, en büyük başarıyı ise bu güvene layık olmak olarak tanımlayan Akar, 'Sizler bunu hakkıyla başardınız. kahramanlık ve fedakarlıklarınızdan dolayı her birinizi kutluyorum, alınlarınızdan öpüyorum.' diye konuştu.

'İntikal geç saatlerde başladı'

Beklenenden hızlı gelişen ve şartların daha da güçleştiği son süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onay ve talimatıyla unsurların intikaline 25 Ağustos günü geç saatlerde başlandığını hatırlatan Akar, şunları kaydetti:

'Bu kapsamda Tacikistan ve Pakistan'da önceden konuşlandırdığımız 8 uçağımızla süratle Kabil-İslamabad arasında hava köprüsü kurulmuştur. Bu konuda başarıyla görev yapan başta Hava Kuvvetleri Komutanımız olmak üzere tüm Hava Kuvvetleri Komutanlığı personeline takdirlerimi sunuyorum. 8 uçak ve 2 helikopterle gerçekleştirdiğimiz uçuşlarla personelimiz ve vatandaşımız 48 saatten az bir sürede Kabil'den tahliye edilmiştir. Ayrıca diğer ülke vatandaşlarının tahliyesine de gerekli destek sağlanmıştır. Kabil Havaalanı'ndaki yoğunluk ve gerginliğe rağmen tahliyenin kısa sürede sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi TSK'nin gücünü dünyaya bir kez daha göstermiştir. Bu faaliyetin planlanmasında ve icrasında görev alan komutan arkadaşlarımı ve katkı sağlayan herkesi kutluyorum. Görev süresince TSK'ya destek olan Afgan kardeşlerimize, başta ABD, İngiltere ve Almanya olmak üzere gerekli desteği sağlayan NATO müttefiklerimize, kardeşçe ve samimi iş birliğinden dolayı Pakistan ve Tacikistan'a en içten duygularla teşekkür ediyorum.'

Afganistan'daki terör saldırısını şiddetle kınadığını belirten Akar, hayatını kaybeden ABD ve Afgan vatandaşları için taziyelerini iletti.

'Kabil'de birliğimizde görev yapan kahraman ve can kardeşlerimiz Azerbaycan askerlerine de teşekkürlerimi sunuyorum. Tahliye sürecinde başta Dışişleri ve İçişleri Bakanlığımız olmak üzere diğer bakanlık ve kurumlara iş birliklerinden dolayı teşekkür ediyorum.' diyen Akar, Türkiye'nin bölgedeki gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceğini söyledi.

'TSK milletinin emrinde görevinin başındadır'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın direktifleri doğrultusunda Kabil'deki havalimanının işletilmesine yönelik talep gelmesi durumunda hazır olduklarını da aktaran Akar, şu açıklamalarda bulundu:

'TSK'nin binlerce yıllık şanlı tarihimizden süzülüp gelen milli, manevi ve mesleki değerleriyle, asil milletimizin sevgisi, güveni ve duasından aldığı ilhamla, aklın ve bilimin ışığında, Anayasa çerçevesinde, yasalar ve Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleri doğrultusunda, ​sıralı amir ve komutanların emir ve komutasında, milletinin emrinde, görevinin başındadır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.​ Bu vesileyle Sultan Alparslan'dan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e kadar bin yıldır bize vatan olan bu topraklarda bugünlere, bu seviyelere gelmemizde emeği geçen, katkı sağlayan bütün devlet büyüklerimizi ve komutanlarımızı saygıyla anıyorum. Başta 2012'deki helikopter kazasında şehit düşen Afganistan Türk Görev Kuvvetindeki silah arkadaşlarımız olmak üzere tüm şehitlerimizi, ebediyete intikal eden kahraman gazilerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle yad ediyor, hayatta olan kahraman gazilerimize, şehit ve gazilerimizin kıymetli ailelerine saygı ve şükranlarımı sunuyorum. Şu anda karada, denizde ve havada, her türlü zorlu iklim ve arazi şartlarında görevlerini başarıyla icra eden tüm silah ve mesai arkadaşlarıma, hayırlı, başarılı, kazasız, belasız görevler diliyorum. Sizlere bir kez daha vatan topraklarına hoş geldiniz diyor, ailelerinizle, sevdiklerinizle birlikte sağlıklı, huzurlu yıllar diliyorum.'

Tören, Afganistan Türk Görev Kuvveti Komutanlığı personelinin resmi geçidinin adından sona erdi. AA