AA / Suriye'de iç savaşın başladığı 2011 yılından itibaren Esed rejimi ve destekçilerinin saldırılarında yüzlerce okul zarar görerek eğitim veremez hale geldi.
Bölgede eğitim ihtiyacının karşılanması için çalışmalar yürütülse de öğrenim çağındaki on binlerce çocuk ya okula gidemiyor ya da elverişsiz ortamlarda okul hayatına devam ediyor.
Çadırda çocuklara eğitim veren öğretmen Kemal Hasan, yaptığı açıklamada, okulun her türlü yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi.
Hasan, 'Çocukların eğitim gördüğü çadır yırtık ve sobada yakacak yok. Öğretmen arkadaşımla yaklaşık 1,5 yıldır gönüllü olarak eğitim veriyoruz. Çocukların oturacağı sıra yok. Çocuklar okula devam edemiyor, sürekli hastalanıyor.' ifadelerini kullandı.
Çadırı okula çevirdiklerini vurgulayan Hasan, 'Kış aylarında zorlu yaşam şartları nedeniyle çocuklar eğitime devam edemiyor. Öğretmen arkadaşlarımla yazı tahtasını nöbetleşe kullanıyoruz.' şeklinde konuştu.
Hasan, saldırılar sonucu farklı bölgelerden göç eden çocuklara eğitim vermekte zorlandıklarını ifade ederek, kampta 14 veya 15 yaşlarındaki çocukların okuma yazma bilmediğinin altını çizdi.
Okula yardım çağrısında bulunan Hasan, 'Yeni bir okulumuzun olmasını ve buradaki çocukları çamurların arasından çıkartıp temiz bir okula yerleştirilmesini umuyorum.' dedi.
Gönüllü öğretmen Rabia Kannas da çadırda eğitim gören çocukların her şeyden yoksun olduğunu anlattı.
Çadırda yaşayan ailelerin, çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayacak maddi imkanlarının olmadığını dile getiren Kannas, 'Çadır su sızdırıyor. Yakacak yok. Çocukların okuyacak kitabı yok. Hava çok soğuk. Çocuklar aldırış etmiyor ama onların bu durumuna bizim kalbimiz ağlıyor.' ifadelerini kullandı.
Kannas, farklı kamplardan da yağmur çamur demeden eğitim almak için gelen çocuklar olduğunu belirterek, yardım kuruluşlarına çağrıda bulunarak yakacak, soba, çadır ve eğitim materyallerinin temin edilmesini istedi.
Kamptaki çadırda eğitim gören 10 yaşındaki 4. sınıf öğrencisi Yasemin Habib, eğitim gördüğü çadırda üstüne oturacak hasır dahi olmadığını söyledi.
Habib, okulunu çok sevdiğini ifade ederek, 'Okul sırasına oturup eğitim almak istiyorum. Defterimin ve kitabımın olmasını istiyorum. Güzel bir okulda eğitim almak istiyorum.' dedi.
Çadırın çürümesi nedeniyle farklı yerlerden su aldığını belirten Habib, yağmur ve çamur nedeniyle okula gelmekte zorlandıklarını kaydetti.
Habib, yardım severlere çağrıda bulunarak yakacak, soba ve yeni bir okul yapılmasını istedi.
Esed rejim güçlerince İdlib'in güneyindeki Keferavid köyünden göç eden öğrencilerden Merve Ömer de yağmur ve çamur nedeniyle zorluk çektiklerini söyledi.
Babasının defter, kalem ve diğer kırtasiye malzemelerini alacak parasının olmadığını dile getiren Ömer, 'Arkadaşlarımdan ödünç kalem alıp yazıyorum. Tek hayalim okuyup öğretmen olmak.' diye konuştu.