AP'nin, adı açıklanmayan bir Beyaz Saray yetkilisine dayandırdığı haberine göre, ABD'de Joe Biden yönetimi, Rus devletiyle bağlantılı bilgisayar korsanlarını sorumlu tuttuğu saldırılarla ilgili ileriki günlerde Moskova yönetimine yönelik bir dizi yaptırım açıklayacak.

Bilgisayar korsanlarının, ağ sistem ve altyapılarını yöneten 'SolarWinds' adlı yazılımına yerleştirdikleri kötü amaçlı kodlarla, aralarında ABD Hazine Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Adalet Bakanlığının bulunduğu çok sayıda kurumun bilgisayar sistemlerine sızdığı anlaşılmıştı.

Beyaz saray yetkilisi, yaptırımların, Rusya'nın başkanlık seçimlerine müdahaleye yönelik siber saldırı girişimine yönelik misillemeleri de içereceğini kaydetti.

Rus piyasaları, yaptırım endişesiyle negatif seyre geçti

Öte yandan, ABD yönetiminin, bazı Rus diplomatları sınır dışı edeceği ve Rus kamu borcuna yönelik yaptırımlar uygulayacağına yönelik iddiaların ardından, dolar/ruble paritesi yüzde 2,1 artarak 77,5 seviyesine, euro/ruble paritesi de yüzde 2 yükselişle 92,7'ye çıktı.

Moskova Borsası (MICEX), yüzde 1'e yakın değer kaybederek 3.538 puana, RTS endeksi de yüzde 3,5 azalarak 1.438 puana geriledi.

Analistler, ABD yönetiminin Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar uygulayacağına yönelik haberlerin Rus piyasalarında endişeye sebep olduğunu belirterek, konuyla ilgili haber akışının fiyatlamalar üzerinde belirleyici olacağını ifade etti.

ABD'li yetkililer geçen ay siber saldırıya ek olarak, herhangi bir kanıt olmamakla birlikte, Rusya Başkanı Vladimir Putin'in, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yeniden başkan seçilmesine yardım etmek amacıyla etki operasyonları düzenlenmesine yetki verdiğini iddia etmişti.

Bugün açıklanması beklenen yaptırımlar, ABD'nin SolarWinds bağlantılı siber saldırı girişimi nedeniyle Kremlin'e karşı ilk misilleme hamlesi olma özelliğini taşıyor.

ABD'li yetkililer, daha önce 'görünen' ve 'görünmeyen' karşı eylemlerden oluşacak yaptırımlarla gelecekte benzeri girişimlerin önüne geçilmesi için Rusya'ya net bir mesaj verilmesinin hedeflediğini belirtmişti.

Önlemler, Biden yönetiminin Rusya'ya uyguladığı ikinci tur yaptırımlar olacak. ABD geçen ay muhalif lider Aleksey Navalnıy'ın zehirlenmesi ve tutuklanması nedeniyle Rusya'nın bazı üst ve orta düzey bürokratları ile devlet kuruluşlarına yaptırım kararı açıklamıştı. AA