AA / Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında terör örgütü DAEŞ'ten kurtarılan Cerablus halkı, gönül rahatlığıyla çıktıkları çarşı pazarda yoğunluk oluşturuyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin kuzeyinde terör tehditlerine karşı başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında Özgür Suriye Ordusu tarafından (ÖSO) DAEŞ'ten temizlenen Cerablus'ta hayat normale döndü.
DAEŞ kontrolündeyken 3 bine gerileyen nüfusu artık 25 bini aşan ilçede, halk evlerdeki mahkumiyet günlerinin bitmesiyle sosyal hayattaki yerini alıyor. Aylarca evlerinden çıkmaya korkan halk, şimdilerde çarşı, pazar ve sokaklarda doyasıya dolaşıyor. Terör örgütünün baskıları nedeniyle sıkıntılar yaşayan özellikle kadın ve çocuklar da Cerablus sokaklarını dolduruyor.

"Artık her şey çok güzel"
İhtiyaçlarını karşılamak için alışverişe çıkan Suriyeliler, ilçe merkezindeki çarşılarda hem gıda hem de çocuklarının okul ihtiyaçlarını gideriyor. Yaşanan yoğunluğa rağmen esnaf da müşterilerini ağırlamanın keyfini yaşıyor.
Cerablus esnafından Şuyud Galip, yaptığı açıklamada, son günlerde çarşıda yoğunluğun yaşanmaya başladığını belirterek, satışlardan memnun olduklarını aktardı.
İlçenin kurtarılmasını uzun zamandır beklediklerini belirten Galip, "Şükürler olsun artık her şey çok güzel. Herkes dilediğince dışarı çıkıp alışveriş yapıyor. Baskı yapan yok, böyle olunca alışveriş de yoğun oluyor. İnşallah her şey daha güzel olacak. Bu görüntüyü uzun süredir bekliyorduk." dedi.


"Umarım bu huzur sürer"
Çocukları için kırtasiye alışverişi yapan Mukri Gannam da geçen hafta açılan okula çocuklarını kaydettiğini, okul ihtiyaçlarını almak için çocuklarıyla çarşıya çıktıklarını söyledi.
Kısa bir süre önce Cerablus'a döndüklerini anlatan Gannam, "İki yıl önce DAEŞ yüzünden evimizi terk ettik. ÖSO gelince ve güvenlik sağlanınca geri dönmeye karar verdik. Çok şükür hastanemiz açıldı, okullar açık. Şimdilik mutluyuz. Umarım bu huzur sürer." diye konuştu.
Çarşıda alışveriş yapan Humdan Saki de her şeyden önce Cerablus'un güvenli olmasını istediklerini kaydetti.