İshak Polat/ Tuncay Vural

Şanlıurfa'da yetiştirilebilecek alternatif ürünler kapsamında GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından deneme ekimi yapılan Aspir bitkisinin hasatı dolayısı ile tarla günü düzenlendi. Deneme üretimi yapılan Aspir'den yüksek rekolte elde edildi.

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından düzenlenen Şanlıurfa Koşullarında Aspir Bitkisinde Sulamanın Verim ve Yağ Kalitesi Üzerine Etkileri isimli proje kapsamında Kurudere Köyünde 'Aspirde Sulama ve Tarla Günü' ne GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner, Şanlıurfa Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Murat Çakmaklı, Ziraat Mühendisleri , Ziraat Fakültesi öğrencileri ve çiftçiler katıldı. GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner tarla günü dolayısı ile yaptığı konuşmada Yemeklik yağ, bio yakıt, hayvan yemi gibi kullanım alanlarını yanı sıra gıda ve boya sanayinde kullanılan, kuraklığa dayanıklı Aspir bitkisinin Şanlıurfa'da pamuk ve mısır gibi bol su isteyen ürünlere alternatif olabileceğinin altını çizerek yapılan denemeden çok olumlu sonuçlar aldıklarını açıkladı.

Çetiner sözlerine devamla;' Aspir bitkisinde sulamanın verime etkisi konulu projemizde yapılan yeniliğin yaygınlaştırılması amacıyla bir tarla günü düzenledik. Umuyoruz ki bölgemizde Aspirin de ürün deseni içinde yerini alacaktır. Bu bitki hem yazlık hem kışlık olarak ekiliyor. Bölgemizde bu bitki, İç Anadolu bölgesine göre verimi neredeyse iki katı yüksek, ayrıca yağ kalitesi anlamında zeytinyağından sonra en kaliteli yağ oranına sahip bir bitkidir. Yağ fabrikalarının bu bitkiyi aldığını bilsek de pazar sorununun da çözülmesiyle verimi yüksek kalitesi iyi olan Aspir bitkisi bölgemizde de yaygınlaşacaktır. Bu çalışmalar yeniliklerin yaygınlaşmasına vesile olur.'' Dedi

Şanlıurfa Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Murat Çakmaklı ise yaptığı konuşmada ; Tarım Müdürlüğü olarak Aspirin Çalışmalarında elimizden gelen desteği veriyoruz vermeye de devam edeceğiz. Bu tür çalışmaların bölge çiftçimize özellikle aspirin sulu koşullarda üretilmesi hususunda verim ve yağ kalitesi üzerinde yapılan çalışmasının aynı zamanda ülkemizin yağ açığının kapatılmasında destek olacağını düşünüyorum' diyerek bölgede alternatif ürünlerin yaygınlaşması için kurum olarak ellerinden gelen desteği vereceklerini ifade etti.

Tarlasında Aspir bitkisi yetiştiren çiftçi Reşit Tekeboğan ise GAPTAEM çalışanı olduğunu ve kurum bünyesindeki Ziraat Mühendislerinin tavsiyesi ile Aspir bitkisinin deneme üretimini gerçekleştirdiğini ifade ederek bölgelerinde su olmadığı için Aspir bitkisini ektiklerini ve çok güzel sonuç aldıklarını belirtti. Tekeboğan önümüzdeki senelerde de Aspir bitkisi ekmeye devam edeceğini ve su problemi yaşayan tüm çiftçilere bu ürünü ekmelerini de tavsiye etti.

Aspir Proje Yöneticisi Abdullah Suat Nacar ise yaptığı açıklamada ; ''Bakanlığımızın Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı tarafından koordine edilen ve il müdürlüğüyle ortak yürütülen bir projedir. Aspir bitkisi hem kışlık hem de yazlık yetiştirilebiliyor. Yazlık yetiştiricilikte sulamanın etkisi çok daha fazladır. Çünkü Mart-Nisan aylarında ekip, Temmuz ayında ise hasat ederek sulamanın etkisini görüyoruz. Kış ekiminde sulamanın etkisi daha az olabilse de bu yıl yağışların az olmasından dolayı sulamanın etkisi daha fazla gördük. Bulunduğumuz arazide sulu ile susuz arasındaki farkı gözle görmek mümkündür. Bu yıl sulu kısımda dekara 320 kg, kuru kısımda ise dekara 250 kg'lık verim aldık. Böylelikle susuz ve sulamadaki fark görülmüş olduk.'' dedi.

GAPTAEM Toprak Su Kaynakları Bölüm Başkanı Halil Hatipoğlu ise yaptığı açıklamada Aspir bitkisinin önemi ve tarımı hakkında bilgi vererek ; ''Kışlık aspirin daha yüksek verimli olduğu ekim zamanı Kasım ayının ortasında ekildiğinde ortalama dekara 300 kg kadar verim alınabiliyor. Hasadın Temmuz ayının ortasına denk gelmesi büyük bir dezavantaj, bu durum, sulu tarım yapan çiftçilerimizin Aspire yönelmesini pek beklemiyoruz ancak kuyusu olan, az suyu olan çiftçilerimiz bu bitkiyi ekebilirler. Aynı zamanda bitki, kazık kök yapısından dolayı toprağa çapa bitkisi şeklinde de katkısı vardır' dedi.