Faruk DEVECİ/ Diz ekleminin, vücuttaki en önemli eklemlerden biri olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Sedat Demir, "Yürümek, eğilip kalkmak, çömelmek ve oturmak gibi günlük hayatta yaptığımız neredeyse her hareketimiz sırasında en çok kullanılan bölge dizlerimizdir. Gün içinde sıklıkla kullanılan bir eklem olduğu için zamanla zedelenme ve hasar görme olasılığı da oldukça fazladır. Diz sağlığımızı etkileyen ve yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu gösteren en önemli belirti ise diz ağrılarıdır" diyerek bu ağrıların önemsenmesi gerektiğini ifade etti.

İlerleyen durumlarda diz protezi ameliyatları gerekebiliyor
Klinikte düzenli olarak takip ettikleri hastaların tedavi süreçleriyle ilgili bilgi veren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Sedat Demir, "Gereklilik durumunda Nonsteroid antienflamatuar ilaçlar, fizik tedavi, eklem içi enjeksiyonlar ve bunlardan fayda görmeyenler ileri derecede kireçlenme dediğimiz hastalara diz protezleri ameliyatlarını başarılı şekilde yapıyoruz. Hastalar genelde bize kronik eklem ağrılarıyla gelirler. Kalça ve diğer bölgelerde de ağrı hissedilse de en fazla diz ağrılarıyla kliniğimize başvuruyorlar. Evre 1-4 kadar çeşitli hasta popülasyonları mevcut. Yine erken evrelerde biz bu hastalara medikal tedavi, kilo kontrolü ve fizik tedavi programını aynı süreçte devam ettiriyoruz. Bunlardan fayda görmeyen hastalarda da eklem içi enjeksiyon tedavileri uygulayarak yüz güldürücü sonuçlar alıyoruz. Evre 3'e kadar bunları rahatlıkla uyguluyoruz" diye konuştu.

Evre 4'te başarı oranı düşüyor
Evre dört hastalarının durumuna değinin Op. Dr. Sedat Demir, "Özellikle ameliyat sınırına gelen hastalara da bu tedavi süreçlerini uyguluyoruz. Çok yüksek başarı şansı olmasa da çok memnun hasta gruplarımız var. Çoğu klinikte evre 4 kronik ağrıları olan hastalar Medikal tedavilerden fayda görmüyor. Ameliyat tek seçenek gibi gözükse de, eklem enjeksiyonlarıyla yüzde 30 - 40 oranında hasta grubumuz ağrılarının rahatladığını ve en azından ağrıyı tolere edebildiklerini ve ameliyatı erteleyebileceğimizi belirtiyorlar. Önemli olan doğru hastaya doğru zamanda doğru tedaviyi uygulamak ve sürdürmek" ifadelerine yer verdi.
Hastalar için gerçekten zor bir ameliyat süreci
Artroplasti ameliyatının hastalar için zor bir süreç olduğunu aktaran Demir, "Kronik ağrılar belli bir süreye kadar var. Sonuçlar iyi olsa da hasta için tabi zor bir süreç. Onun için mümkünse biz Artroplasti ameliyatlarını artık son evrelerde hiçbir medikal ve fizik tedavi süreçlerinden fayda görmeyenler için öneriyoruz" diyerek hastalara diz ağrılarını ihmal etmemeleri yönünde çağrıda bulundu.