Tuğba Polat

Türkiye'deki binlerce nadir hastalık ile mücadele eden bireylerin tedavisi için genetik çalışmalara yönelik Global Üniversite Öğrencileri arası Nadir Hastalıklar Genetik Tedavi Proje Yarışması -RaDiChal (Rare Disease Challenge) yarışmasının bu yıl ki hedef hastalıkları olarak MS, LGMD Kas Hastalıkları ve WU Sendromu seçildi.

Türkiye'de sayıları yüzbinleri aşan ve MS, LGMD Kas Hastalığı, DMD, SMA gibi yüzlerce ' Nadir Hastalık' ile mücadele eden vatandaşlar kendileri için geliştirilecek tedavi ve ilaç çalışmalarını dört gözle beklerken bu çalışmalara yönelik Türkiye'de adımları da büyük bir umut ve heyecanla takip ediyor.

RaDiChal (Rare Disease Challenge) yarışmasının bu yıl ki hedef hastalıkları olarak MS, LGMD Kas Hastalıkları ve WU Sendromu seçildi.

' Nadir Hastalık' ların yanı sıra kanser gibi yaygın hastalıkların teşhis ve tedavisi için öncülüğünü Türkiye'de yerli ve milli çalışmalar yapmak üzere Üsküdar Üniversitesi TRGENMER Direktörü, RaDiChal ve HİDNA Biyoteknoloji A.Ş. Ceo'su Dr. Öğretim Üyesi Cihan Taştan'ın yaptığı, ve Türkiye çapında bir çok Üniversiteden Genetik Biyoloji, Kimya gibi bölüm öğrencilerinin katıldığı Global Üniversite Öğrencileri arası Nadir Hastalıklar Genetik Tedavi Proje Yarışması -RaDiChal (Rare Disease Challenge) yarışmasının 2022 yılı yarışma tanıtımı gerçekleştirildi. Youtube üzerinden gerçekleştirilen canlı tanıtımda katılım şartları açıklanırken hedef hastalıklar MS, LGMD Kas Hastalıkları ve WU Sendromu seçildi.

LGMD Kas Hastalarını heyecanlandıran gelişme

'28 Şubat Dünya Nadir Hastalıklar Günü' seçilerek yapılan Tanıtım toplantısına katılan LGMD Kas Hastalıkları Platformu üyeleri ise hedef hastalıkları arasında bu yıl LGMD Kas Hastalıklarını ve alt gruplarını görmekten dolayı yaşadıkları mutluluğu ifade ederek Dr. Cihan Taştan'a ve ekibine teşekkür ederek; Türkiye'de binlerce LGMD Kas Hastası olmasına rağmen maalesef teşhis ve tedavi noktasında adı pek duyulan bir hastalık değil. LGMD'nin duyulması ve tedavi anlamında böyle bir yarışmaya, çalışmaya konu edilmesi hastalığımızın duyulması anlamında da önemli bir farkındalık olacaktır' diyerek duydukları heyecanı dile getirdiler.

Dr. Cihan Taştan; Çalışmalarımıza destek bekliyoruz

TRGENMER Direktörü, RaDiChal ve HİDNA Biyoteknoloji A.Ş. Ceo'su Dr. Öğretim Üyesi Cihan Taştan ise yaptığı konuşmada yarışma ve yarışmanın amacı hakkında katılımcılara bir sunum gerçekleştirerek; Nadir hasatlıklara yönelik farklı çalışmalar var. Bu yarışma ile Hastalıkların genetik tedavisi konusunda Türkiye'de yerli ve milli çalışmaların başlaması için gayret sarf ediyoruz. Biz nadir hastaların dertlerine çözüm üretmek için bütün Üniversiteleri, idealist genç Bilim İnsanlarını Mükemmel bir organizasyonda çözüme odaklıyoruz. Ülkemizde bu tür çalışmaların yürütülmesi ve artması için destek bekliyoruz' dedi.