İLKHA/ Günlük büyükbaş kapasitesi 2 bin 500, küçükbaş hayvan kapasitesi ise 1500 olan ve ülkenin önemli hayvan satış noktalarından olan Ağrı Hayvan Borsası, Kurban Bayramı öncesi hareketlenmeye başladı.
Hayvanlarını getiren besicilerle bütçelerine uygun kurbanlık almak isteyen vatandaşlar arasında sıkı pazarlıklar yaşanıyor.
Büyükbaş hayvan fiyatlarının 14 ile 70 bin TL arasında değiştiği Ağrı Hayvan Borsası piyasasında, küçükbaş hayvan fiyatlarının ise 1500 TL ile 4 bin TL arasında fiyat aralığının olduğu görüldü.
Piyasada hayvan fiyatlarının geçen yıla oranla yükseldiğini belirten üreticiler, aynı zamanda masraflarının da o oranda yükseldiğinden hayvanlarının satılıp satılamayacağı endişesi taşıdıklarını belirtti.

'Vatandaş hayvanını batı illerine kurbanlık için götürme noktasında endişeli'
Hayvan besicisi Çetin Maskan, masrafların yükselmesi nedeni ile Ağrı'dan batı illerine hayvan sevkiyatının şimdilik az olduğunu söyledi.
Maskan, 'Hayvanlarımızı sattık, piyasayı biraz yüksek görüyorum. Tabi haliyle masraflar da çok yükselmiş. 4 adet büyükbaş hayvanın bugün adedini 16 bin 250 TL'den sattım. Bu sattığım hayvanların çifti geçen yıl 11 bin, 12 bin TL idi. Yem geçen yıl 90 TL idi, şimdi olmuş 400 TL. Vatandaş, hayvanını batı illerine kurbanlık için götürme noktasında endişeli, çünkü araç fiyatları da çok yükselmiş. Belediyeler tarafından çadırların kurulması bekleniyor. Ondan sonra üreticilerin gidip gitmeyecekleri belli olacak.' dedi.

'Maliyetler yüksek olduğu için piyasadan memnun değiliz'
Kurbanlık tosununu satmak üzere Ağrı Hayvan Borsası'na getirdiğini söyleyen Koray Gökçe, 'Bu kurbanlık hayvan için 33 bin TL istiyoruz. Müşterileri soruyor, satacağız inşallah. Maliyetler yüksek olduğu için piyasadan memnun değiliz. Sürüm yok ve insanlarda alım gücü düşük. Canlı hayvanın kilosu şuan 55 TL ile 57 TL arasında değişiyor ama masraflar yükseldiği için emeğimizin karşılığını alamıyoruz.' ifadelerini kullandı.
Hayvan üreticilerinin yaptıkları masrafları sıralayan Mustafa Taşdemir ise, 'Bu aralar kurbanlık piyasasında durgunluk var, baskül kilo 60 TL'ye çıkmışken 55 TL'ye zor satıyoruz. Hayvanlar hep vadeli gidiyor, kar edemiyoruz. Yem ve saman fiyatları çok yüksek; 350 TL ile 400 TL arasında değişiyor. Saman fiyatları ise şu an tonu 2 bin 500 TL'den başlıyor. Şu hayvanımız için 33 bin TL-34 bin TL istiyoruz; gelen alıcılar 23 bin TL, 24 bin TL fiyat biçiyor. Biz üretiyoruz ancak aracılar kar ediyor.' şeklinde konuştu.

'Hem piyasa yüksek ve hem de alım gücü düşük'
Fiyatların dengesizliği nedeni ile piyasada durgunluk olduğunu belirten Deniz Çakan ise şunları söyledi:
Ağrı Hayvan Borsası, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi illerinin içerisinde önemli borsalarından biri. Hem piyasa yüksek ve hem de alım gücü düşük, şuan belirsizlik hakim piyasada. İnsanlarımızın çoğu buradan ekmek parasını kazanıyor. Burası sakin olursa o zaman ciddi sıkıntılar çıkar. Ben kurbanlık alacam ama en ucuz düve mesela 20 bin TL. Haliyle bu durum alımda bizleri zorlayacak.
Küçükbaş hayvan üreticisi Rıdvan Yıldız, 'Büyükbaş ve küçükbaş hayvan piyasasında durgunluk var. Geçen yıla kıyasla talep biraz daha az şu anlık. Satmaya çalıştığımız hayvanlarımız hep elimizde kalmış. Küçükbaş hayvanlarda ise fiyat aralığı 1500 TL ile 3 bin TL arasında değişiyor. Büyük koçlar ise 3 bin 500 ile 4 bin TL arasında fiyatları değişiyor. Piyasada düşüş var, ayrıca durgun. İlerleyen günlerde fiyatların biraz daha düşeceğini tahmin ediyoruz.' diye konuştu.
Piyasa belirsizliğinden dolayı satıcıların kendi hayvanlarını borç ederek almak istediğini söyleyen Feyzullah Arslan, 'Kurbanlık piyasası masraflara kıyasla düşük maalesef. Yaklaşık 15 tosunum var satacağım ama müşteri bulamıyorum. Gelenlerin bir kısmı ise hayvanları borçla almak istiyor ancak bu durum da sıkıntılı. Şu an tosunların çiftini 60 bin TL ile 70 bin TL arasında. Canlı hayvanı kilosu ise 60 TL ile 62 TL arasında satılıyor.' dedi.