İLKHA/ Şehir içi ulaşım kalitesini; hizmetin sürekliliği, güvenirliği, hijyeni, konforu, hızlılığı ve ekonomikliği belirliyor. Şehir içi ulaşımda yaşanan yoğunluk, yolcular için sorun olmaya başladı.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı, 23 Mart 2022 tarihinden geçerli olmak üzere şehir içi toplu ulaşım taşıma bilet fiyatlarını güncelledi. Yeni tarifeye göre; şehir içi tam ulaşım ücreti 3,5 liradan 4,5 liraya, şehir içi öğretmen ulaşım ücreti 3 liradan 3,80 liraya, şehir içi indirimli ulaşım ücreti ise 2 liradan 2,5 liraya çıkarıldı.
Akaryakıta yapılan zamların ardından şehir içi ulaşım araçlarının tercih eden Şanlıurfalılar, toplu taşıma araçlarında yaşanan yoğunluktan şikayetçi…
Toplu taşımada yaşanan yoğunluğa ve zamma tepki gösteren Şanlıurfalılar, toplu taşıma araçlarının daha konforlu olmasını istiyor

'Toplu taşımada fahiş bir fiyat artışı yaşandı'
Toplu taşımaya yapılan zammın akaryakıt fiyatlardan kaynaklandığını ifade eden Yakup Çalışkan, 'Sadece sorunumuz keşke toplu taşımadaki yoğunluk olsaydı. Maalesef Türkiye'de tek sorunumuz bu değil, çok farklı sorunlarımız var. Toplu taşımada da sorunlarımız mevcut. Toplu taşımada sürekli güzergahların değişmesinden dolayı nerde hangi otobüse bineceğimizi bilemiyoruz. Toplu taşımada fahiş bir fiyat artışı yaşandı. 3,70 kuruşa toplu taşımaya biniyoruz. Bunu da mazot ve benzine bağlıyorlar. Mazot ve benzinin neden bu kadar arttığının bir açıklaması maalesef yok. Dünyada akaryakıtı pahalıya kullanan ülkelerden biriyiz.' dedi.

'Günümüzün yarısı otobüs duraklarında bekleyerek geçiyor'
Toplu taşıma araçlarının geç geldiğini belirten Çalışkan, 'Toplu taşıma araçları tıklım tıklım dolduğundan oturacak yer bulamıyoruz. Şoförler biraz asabi davranıyor ve ani frenler yapıyor. Durakta uzun süre otobüs bekliyoruz. Günümüzün yarısı otobüs duraklarında bekleyerek geçiyor. Zamanında gelmesi beklenen otobüs, bu süreyi aşıyor. Toplu taşımadaki sorunları bir vatandaş olarak görüyorsam yetkililer de bunu görüyordur. Yetkililer, toplu taşımaya bir çözüm üretsinler. Otobüs sayısı arttırılabilir. Kısa güzergahlar oluşturulabilir. Toplama merkezleri arttırılabilir.' şeklinde konuştu.

'Vatandaşlar ve öğrenciler toplu taşımada zorluk çekiyor'
Toplu taşıma araçlarında koltuk sayısına göre yolcu alınmasını talep eden Kamil Çıngırlar, 'Kullandığım toplu taşıma öğrenci ağırlıklıdır. Harran Üniversitesi'nin yakınındaki köyüme gidip geliyorum. Vatandaşlar ve öğrenciler toplu taşımada zorluk çekiyor. Otobüsler tıklım tıklım doluyor. Okul sezonu olduğu için otobüsler kalabalıktır. Yaz aylarında otobüslerde yoğunluk fazla yok. Salgın halen var, otobüslerde tedbir almaları gerekir. Yolcuları koltuk sayısına göre alsınlar. Toplu taşıma araçları da arttırılabilir.' diye konuştu.

'Öğrenciler artık okula gidip gelirken otostop çekiyor'
Bazı öğrencilerin maddi yetersizlikten dolayı otostop çektiğini vurgulayan Çıngırlar, 'Son gelen zamlardan sonra sıkıntı yaşıyoruz. Öğrenciler artık okula gidip gelirken otostop çekiyor; çünkü otobüse binmeye durumları yok. Öğrencinin zaten kazancı yok. Öğrencilerin otostop çektiğine şahit oldum. Öğrenciler sürekli gelen zamlardan dolayı otostop çekmeye mecbur kaldı. Akaryakıtı devlet karşılasın, halk bu yükü kaldıramaz. Herkesin durumu ortadadır. Yetkililer bu konuda yapabileceklerini toplanıp düşünsünler.' dedi.

'Şanlıurfa'da toplu taşıma araçları yetersizdir'
Yetkililerin toplu taşıma araçları noktasında yenilikler yapması gerektiğini ifade eden Adem Gülgüday, 'Şanlıurfa'da toplu taşıma araçları yetersizdir. Daha fazla otobüs tahsis edilmelidir. Şanlıurfa büyükşehir olduğu için il dışından gelenler oluyor. Buna bağlı olarak nüfusumuz kalabalık oluyor. Karaköprü'de oturuyorum. Hattımız baya yoğun oluyor. Daha fazla otobüs gelmeli. Urfa'da yolcu sayısı çoktur; özellikle de yaşlı insan fazladır. Bu nedenden dolayı yaşlılar ayakta kalabiliyor. Otobüse binmek için sıra bekliyorsun, diğer otobüse yetişemiyorsun. Şanlıurfa Belediyesinin toplu taşıma yönünden geliştirme yapması gerekiyor. Otobüs sefer sayıları da artırılmalı.' şeklinde konuştu.

'Otobüslerde konfor alanı yok'
Salgın sürecinden önce de sonra da toplu taşımada yoğunluk olduğunu dile getiren Büşra Demir, 'Toplu taşıma ile ilgili çok şikayetimiz var. Otobüs fiyatları çok zamlandı. Otobüslerde konfor alanı da yok. Salgından önce de sonra da aynı yoğunluk var. Şehrimizin hiçbir yerinde konfor yok. Vergi veriyorsak; diğer illerdeki gibi aynı hizmeti de istiyoruz. Otobüste ayakta gidiyorum ama 60-70 yaşındaki kadın ayakta gidemiyor ve düşüyor. Sınava hazırlanıyorum, atanamayan bir öğretmenim. Bu şartlar altında bir yerden bir yere giderek hem ders çalışmaya çalışıyoruz hem de yüksek enflasyonun getirileri ile savaşmaya çalışıyoruz. Üretime girmeden tüketime yönlendiriliyoruz. Otobüs ücretleri aşırı arttı. Tabii benzin fiyatları arttı; ama üretime katılamıyorum ki onu karşılayayım. Biraz insaflı davransınlar. Öğrencilerin de biraz düşünülmesi gerekiyor. Belediye başkanından toplu taşıma konusunda çalışma bekliyoruz.' ifadelerini kullandı.


'Toplu taşımada aşırı bir yoğunluk var'
Toplu taşımaya gelen zamma tepki gösteren Samed Baydilli, 'Son gelen zamlardan sonra halk ne yapsın, halk ölsün mü? Elimizden bir şey gelmiyor. Toplu taşımada aşırı bir yoğunluk var. Akaryakıt zamlandı diye halk toplu taşımaya rağbet etti. Otobüslerde ayakta yolculuk yapıyoruz. Sağlık personeliyim diye kartım ücretsiz ama diğer vatandaşlar ne yapacak? Toplu taşıma 4,5 lira olur mu?' diye konuştu.

'Belediyeyi toplu taşıma noktasında sağduyuya çağırıyoruz'
Toplu taşıma araçları büyük iller için büyük bir hizmet olduğunu vurgulayan Mehmet Eken, 'Toplu taşımada haliyle yoğunluk yaşıyoruz. Toplu taşıma araçları büyük iller için büyük bir hizmettir. Toplu taşıma araçları yetersiz. Sırrın ve Karaköprü gibi yerlere tramvay gelse halk biraz rahat eder. Sefer sayıları yetersizdir. En uç noktalara hizmet gitmiyor. Urfa büyüyor, merkezi yerlere otobüs gidiyor; ama bazı yerlere gitmiyor. Zamlar nedeniyle halk rahatsız oluyor. Araç sahipleri aldıklarını mazota veriyor. Belediyeyi toplu taşıma noktasında sağduyuya çağırıyoruz.' şeklinde konuştu.
Urfalı bir vatandaş ise zamlardan dolayı aracını kullanmadığını ifade ederek toplu taşımaya yöneldiğini belirtti.