İLKHA/ Araçların kışlık bakımı hakkında sürücülere tavsiyelerde bulunan İsmail Göçmen, sadece kış lastiklerinin değiştirilmesiyle yetinilmemesi, aracın bütün halde bakıma alınması gerektiğini söyledi.
Göçmen, 'Sıralamak gerekirse antifriz, kış lastiği, periyodik bakımlar ve cam silgileri gibi bakımlar gereklidir. Başta antifriz nedir? Antifriz sadece aracın donmasını engelleyecek bir malzeme değil, aynı zamanda aracın kaynama derecesini de önleyen bir malzemedir. Artı makinenin iç mekanizmasında metalde oluşacak paslara da engel olmaktadır. Yani antifriz yazın da kışın da gerekli olan bir şey. Kış geldiği gibi herkes koşar antifriz değiştirmesine aslında kış için ne kadar yararlıysa yazın için de o kadar yararlıdır. İkinci bir konu ise aracın fren mekanizması, kesinlikle kışa girmeden önce bakımdan geçirilmesi gerekir. Çünkü karlı yollarda tuzlama ve tuzun balatalara verdiği zararlar göz ününde bulundurulduğunda balataların kış aylarında kesinlikle kontrol edilmesi gerekir.' şeklinde konuştu.
'Periyodik bakımlarda zaten bütün araçlarda 10-12 binde bakımları yapılmalıdır.' diyen Göçmen, şu ifadeleri kullandı:
Araçlarda yağın kalitesi çok önemlidir. İnsanlarda kan ne kadar önemli ise araçlarda da yağ o kadar önemlidir. Son olarak sürücü kardeşlerime tavsiyem gidip aracınızı uygun bulduğunuz bir serviste kışlık bakımlarını biraz önce saydığımız maddeleri göz ününde bulundurarak kesinlikle hiç birinden taviz vermeyerek yapmanız gerekmektedir. Araç insan gibidir. Bir yeri bozuldu ise yapmasanız başka bir yeri kendisi ile beraber bozar. Ve bozukluk devam eder, insan nasıl sağlığını dikkat ediyorsa aracısını da dikkat etmesi gerekir.
Servis ustası Reşat Göçmen de 'Kış bakımları ile yapacağımız işler antifrizimiz olarak, yağ, balata, akü kontrolü, su kaçakları ve radyatör temizliği gibi araç bakımlarına dikkat etmemiz gerekir. Gördüğünüz gibi antifrizin zamanında değişmediğinden dolayı motorun içinde oluşan küfler, küf olduğunda radyatör tıkanır hortumların patlamasına ve çürümesine sebebiyet verir. Çoğu insanlar antifrizi kışın katar yazın katmaz ama bu yanlış bir uygulamadır. Antifriz 4 mevsimlik bir madde yani 4 mevsimde de kullanması lazım. Kullanmadığı müddetçe radyatörden tutun ta motorun içine kadar zarar görebilir. Antifrizin kışın kullanma özelliklerinden bahsedeceğim. Kışın antifriz aracın motorun da donma yapmaz, radyatöründe tıkanma olmaz. Motorun çürümesine ve aşıntıya engel olur. Antifrizin 4 mevsim kullanacağı gibi kışın ise daha yararlı ve faydalıdır. Ama antifriz olmadığı zaman bloklar da çatlaklıklar, silindir kapağında çürüklükler yani anlayacağınız aracınızda büyük hasarlara yol açabilir.' ifadelerini kullandı.