İLKHA/ Kombi bakımının en az yılda bir kez yapılması gerektiğine belirten uzmanlar bakım yaptırmanın faydalı olduğunu söyledi.
Bakımın kombinin daha iyi çalışmasını ve peteklerin iyi ısı vermesini sağladığını belirten uzmanlar, bakım yapılmadığında sık sık arızaların oluşabileceğini vurguladı.
Doğalgaz kullanan hanelerde bulunan kombilerin bakımının kış öncesi yapılması gerektiğini tavsiye eden uzmanlar, kombi ve petek bakımı ile ilgili önerilerde bulundu.


"Kış gelmeden kombi bakımı yapmak şarttır"
Kombi bakımının yılda bir defa yaptırılmasının şart olduğunu vurgulayan Doğalgaz Ustası Bekir Bulut, "Kombi bakımı, özellikle kış mevsimi gelmeden yılda bir defa yapılması şarttır. Bacanın içerisindeki ekipmanların temizlenmesi gerekiyor. Kombi bir yıl dinlendikten sonra yine temizlenmeli. Kombi temizliği yapılmadığında faturaya yansıma oluyor. Ocağın içerisindeki aksamların çalışmasında sıkıntı oluşabilir. Bakımı yapılmaması durumunda arıza çıkar. Kış gelmeden kombi bakımı yapmak şarttır. Kombi bakımı ekipmanların daha rahat çalışmasını sağlar." dedi.


"Doğalgaz sistemi daha temiz ve sağlıklıdır"
Doğalgaz ile odun kullanımının arasındaki farklara değinen Bulut, "Doğalgaz ile odun arasında çok fark var. Odunun eziyeti daha fazladır. Odunun taşıması ve tozu var. Doğalgaz sistemi daha temiz ve sağlıklıdır. Doğalgaz kullanımı hastalığa bile başka bir bakış açısı oluşturuyor. Bir odadan başka bir odaya geçtiğinizde soğuk atmosferi farklıdır. Doğalgazlı yerde atmosfer bir olduğu için insanın sağlığı için önem arz eder." şeklinde konuştu.

"Kuşların kombi üzerine yuva yapması bacayı etkiliyor"
Petek bakımının yapılmasının ısı için önemli olduğunu ifade eden Bulut, "Peteklerde ise 2 ya da 3 yılda bir temizlik ve bakım şarttır. Kış mevsiminden önce peteğin içindeki suyun temizlenmesi, peteğin içindeki pıhtılaşmanın ve suyun sirkülasyonu için faydalıdır. Bu da makinenin daha rahat çalışmasını sağlar. Vatandaşlara kış gelmeden önce özellikle dışarda bulunan kombi bakımını yapmalı. Kuşların kombi üzerine yuva yapması bacayı etkiliyor." diye konuştu.
"Kombi bakım ücreti 250 liradan başlıyor"
Petek Bakım Ustası Abdulhekim Bulut ise kombi bakımının faturalara olumlu yansıyabileceğini belirterek, "Kombi bakımı yıllık yapılmalı. Kombi bakımı yaptırılmayınca tasarruf sağlamıyor. Kombi bakımı yüzde 25-30 tasarruf sağlayabilir. Kombi bakım ücreti 250 liradan başlıyor. Servis de buna dâhildir. Bakım olmadığında ısı kaybı yaşanabiliyor ve yüksek fatura gelebiliyor. Doğalgaz çevre kirliliğini önlüyor. Soba kullanıldığında çevre kirliliği oluşuyor." ifadelerini kullandı.