GAPGündemi'nde moderatörlüğünü Meral Bayat'ın yaptığı "Gönülden Kaleme Dökülenler" programının konuğu Şair-Yazar Mehmet Emin Gültoprak oldu.
Yazma serüvenin ortaokul yıllarında başladığını belirten Gültoprak, "Yazmayı çok seven bir insanım. Okumayı da aslında çok seviyorum. Kitap ile hemhâlım. Güzel bir söz vardır: 'Okuyamazsan dünyaya meydan okuyamazsın.' İmam Hatip ortaokul yıllarında teneffüs aralarında veya beden eğitimi dersinde sınıfta sobanın başında dörtlükler yazardım. O dönem bizim gibi şairlere ilham verecek çok şey vardı. Cenab-ı Hakk'ın yeryüzünde yarattığı her şey istisnasız gönlümüze düşüyor. Gönlümüzden de kalemle beyaz sayfalara dönüşüyor ve oradan bir sanat çıkıyor. En büyük sanatçının yeryüzünü yarattığı ve bütün güzelliklerle donattığı bir dünyada, bizim bir nebze naif bir dille katkımız oluyorsa ne mutlu bize." ifadelerini kullandı.
"Hocalarımızdan çok şeyler öğrendik"
Ortaokul hocasının kendisini keşfettiğini ifade eden Gültoprak, "Ortaokul yıllarında dörtlüklerle yazı yazmaya başladım. Bir gün hocam beni keşfetti. Bana 'Neden bu konuda kendini değerlendirmiyorsun? Niye bu konuda çalışma yapmıyorsun? Bak çok güzel sözler yazıyorsun. Bir şeyler yap.' dedi. Neticede İmam Hatip öğrencisisiniz. O zaman imam hatipli olmak her şeyiyle bir ayrıcalıktı. İmam Hatip hocalarımızdan çok şeyler öğrendik. Bize onlardan çok güzel ve büyük miraslar kaldı. O neslin insanlarıyız." dedi.
"Okuyamazsanız dünyaya meydan okuyamazsınız"
Kitap okuma ile ilgili tavsiyelerde bulunan Gültoprak, "İlk yazılarımı ortaokul 3. sınıftan itibaren yazmaya başladım. Daha önceleri okul arkadaşlarımızla 'Cep dergisi' çalışması yapmıştık. Halen yazmaya ve okumaya devam ediyorum. Tüm genç kardeşlerimize ve çocuklarımıza da okumayı ve yazmayı tavsiye ediyorum. Okuyamazsanız dünyaya meydan okuyamazsınız. Öncelikle kâinatın kitabı olan Allah'ın kelamını okuyup, iyice gönlünüze nakış ettikten sonra gül gibi açılacaksınız. Genç kardeşlerimize ve çocuklarımıza tavsiyem. Bir kitabı okumaya başlamadan önce kitabın orta sayfasını açıp kokusunu burnunuza çekin. O güzel kokuyu alın. Ondan sonra okumaya başlayın. Bakacaksınız ki kitabı sonuna kadar okumuşsunuz." şeklinde konuştu.
"Şair hayattan ilham alır"
Şairlerin yazarken esinlendikleri ilham konusuna değinen Gültoprak, "Allah'ın bizleri yaratmış olduğu bu güzel kâinatta neye bakarsanız bakın illaki şairin yazacağı bir şeyler vardır. Bazen bir taş kendine şiir yazdırır. Bazen bir gül bahçesi kendine şiir yazdırır. Bazen de şair eşine duymuş olduğu sevginin tezahürü olarak eşine öyle güzel methiyeler yazar ki gerçekten belki küs ise barışır. Şair hayattan ilham alır. Gazze kendine şiir yazdırmadı mı? Rim, kendine şiir yazdırmadı mı? Yaşanan katliam ve vahşetler, kendine şiir yazdırmadı mı? Her ne kadar yüreğimiz yansa ve dağlansa da gerçekleri görüyoruz. Herkes kendi bünyesinde bu konuya duyarlılık gösterip kendi duruşunu ortaya koyarak oradaki zulme 'dur' demek için bir şeyler yaptı. Şairin topu, tüfeği ve bombası yok ama sadece kalemi vardır. Kalem ile beyaz sayfalara kendi duygu ve düşüncelerini yazar." dedi.
Filistin'de büyük bir insanlık dramının yaşandığını vurgulayan Gültoprak, başta boykot olmak üzere tüm insanların bu zulme engel olabileceği bir yol olduğunu ifade etti.
Mehmet Emin Gültoprak kimdir?
1977 yılında Şanlıurfa'da dünyaya geldi.
İlk, ortaokul ve liseyi Urfa'da okudu.
İmam Hatip döneminde şiire merak sardı.
1997 yılında ezanı güzel okuma yarışmasında Şanlıurfa il birincisi oldu.
Evli ve 4 çocuk babasıdır.