Ziyaret için en ideal zaman olan Ekim ayında Şanlıurfa’ya akın eden çok sayıda yerli ve yabancı turist, Göbeklitepe yolunda kilometrelerce uzunlukta araç kuyrukları oluşturdu.

Ziyaretçiler tarihi yapıyı görmek için sabırla bekliyor

Aşırı yoğunluk nedeniyle oluşturulan bekleme alanında sıranın kendilerine gelmesini bekleyen ziyaretçiler; Neolitik döneme ait yaban hayvanlarını tasvir eden T biçimli dikili taşları ve ibadet alanlarının kalıntılarını görme fırsatı yakaladı. Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsis edilen toplu taşıma araçları, belirli periyotlar halinde bekleme alanındaki ziyaretçileri ören yerine taşıdı.

Şehir merkezine çok yakın

12 bin yıllık geçmişiyle Dünyanın en eski anıtsal yapısı olarak kabul edilen UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesindeki Göbeklitepe; Şanlıurfa kent merkezine 18 kilometre uzaklıktaki Örencik Mahallesinde yer alıyor.

İlk çalışma 1963 yılında yapıldı

Göbeklitepe'de, yapılan kazı çalışmalarında şimdiye kadar Neolitik Çağ'a ait yaban hayvanlarını tasvir eden T biçimli dikili taşlar, 8- 30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli tapınak kalıntıları, fosilleşen buğday kalıntıları ile çok sayıda tarihi eser bulundu. Arkeolojik bir mevkii olarak ilk kez 1963 yılında, Türk ve Amerikan bilim adamlarının yaptığı bir yüzey araştırması sırasında tespit edilen 12 bin yıllık tarihi yapıda kazı çalışmaları devam ediyor.

Göbeklitepe’den sonra 11 neolitik alan daha keşfedildi

Göbeklitepe’nin bulunmasıyla birlikte tüm dünyanın dikkatini çeken Şanlıurfa, bilim dünyasının beklentilerini boşa çıkarmadı. Bünyesinde farklı medeniyetlere ait pek çok tarihi yapı barındıran Şanlıurfa; neolitik döneme ait eserler alanında Göbeklitepe’nin ardından 11 ören yerine daha ev sahipliği yapıyor.

200 kilometrekarelik bir alana yayılıyor

Geçtiğimiz yıl Taş Tepeler olarak lansmanı yapılan ve dünyaya tanıtılan proje; Göbeklitepe ve çevresindeki diğer 11 arkeolojik alandan oluşan SİT alanları topluluğundan oluşuyor. Bu SİT alanları Göbeklitepe, Karahantepe, Harbetsuvan Tepesi, Gürcütepe, Kurttepesi, Taşlıtepe, Sefertepe, Ayanlar, Yoğunburç, Sayburç, Çakmaktepe ve Yeni Mahalle bölgesini kapsıyor.

Bu arkeolojik SİT alanları Şanlıurfa'da, 200 kilometrekarelik bir alana yayılıyor. 12 arkeolojik sit alanında tarih öncesi dönemdeki insanların günlük yaşamlarına ve inançlarına dair önemli bilgiler veren arkeolojik kazılar bilim insanlarının oluşturduğu kazı ekipleri tarafından yürütülüyor.

Göbeklitepe Ziyaretçi Akını (2)

Kaynak: İshak Polat