Sağlık

Gıda Mühendisleri Odası: Elektrik kesintileri gıda güvenliğini riske atıyor

Abone Ol

Gıda Mühendisleri Odası Şanlıurfa İl Temsilciliği, Şanlıurfa'da son dönemlerde yaşanan elektrik kesintileri ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

"Gıda kaynaklı zehirlenmeler hava sıcaklığının yüksek olduğu ilimizde salgınlara dönüşme riski taşımaktadır"

Açıklamada, "Son dönemde Şanlıurfa'da yaşanan elektrik kesintileri ve DEDAŞ'ın hizmetlerindeki aksaklıklar hem vatandaşlarımızın günlük yaşamını hem de gıda sektörünü ciddi şekilde etkilemektedir.  Bu durum gıda güvenliği açısından da büyük riskler oluşturmakta ve ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Elektrik kesintileri özellikle soğuk zincirle korunması gereken gıda maddelerinin bozulmasına ve insan sağlığı için risk oluşturulmasına neden olmaktadır. Soğukta muhafazası gereken gıda maddelerinin çözülüp, tekrar donması ya da uzun süre dolap sıcaklığının (+4 -6) altında beklemesi zehirlenmelere sebep olabilmekte ve gıda kaynaklı enfeksiyon ve intoksikasyonlarda artışa sebep olabilmektedir. Gıda kaynaklı zehirlenmeler hava sıcaklığının yüksek olduğu ilimizde salgınlara dönüşme riski taşımaktadır." dedi.

"DEDAŞ'ın bölgede elektrik dağıtımındaki yetersizlikleri ve hizmet kalitesindeki düşüşü bu soruların başlıca kaynağıdır"

Açıklamanın devamında "Gıda üretim tesislerinde üretimin durmasına ve kesintiye uğramasına perakende işletmelerde ise satış ve tüketim noktasında ürünlerin bozulmasına ve gıda israfına sebebiyet vermektedir. DEDAŞ'ın bölgede elektrik dağıtımındaki yetersizlikleri ve hizmet kalitesindeki düşüşü bu soruların başlıca kaynağıdır. Hizmet sağlama noktasında gereken yatırımların yapılmaması, bakım narım çalışmalarının yeterince hızlı ve etkili bir şekilde yürütülmemesi, bu durumu daha da vahim hale getirmektedir.

"Gıda güvenliği ve toplum sağlığımız için bu sorunların bir an önce giderilmesini talep ediyoruz"

Açıklamanın sonunda Gıda Mühendisleri Odası'nın talepleri şu şekilde sıralandı:

"Şanlıurfa'da sık sık yaşanan elektrik kesintilerinin önlenmesi için elektrik dağıtım şirketi ve kamu otoritesi tarafından acil ve etkili önlemler alınmalıdır.

Elektrik altyapısının modernize edilmesi ve mevcut sistemlerinin iyileştirilmesi gerekmektedir..

DEDAŞ'ın çalışmalarında şeffaflığı sağlanması, hesap verebilirlik ilkesi, mevzuata uygun hareket edip etmediği denetlemeye yetkili kurumlar tarafından denetlenmelidir.

Gıda Mühendisliği Odası olarak, Şanlıurfa'da yaşayan halkımızın ve sektörümüzün karşı karşıya olduğu bu soruların çözülmesi için yetkileri göreve çağırıyoruz. Gıda güvenliği ve toplum sağlığımız için bu sorunların bir an önce giderilmesini talep ediyoruz.