Gazeteci Mehmet Ali Önel, kendisiyle görüşen AK Parti Grup Başkan Vekili Bahadır Yenişehirlioğlu'na başıboş köpek sorununun çözümüne ilişkin görüşlerini iletti Önel'in sosyal medya hesabından paylaştığı tespit ve öneriler:

Gazeteci olarak başıboş köpek sorununu yaklaşık 7-8 yıldır her platformda ifade ettiğini belirten Önel, “Türkiye’de 2021 yılı tespitlerine göre yaklaşık 10 Milyon başıboş köpek bulunmaktadır. Güncel rakamın 20 Milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Her gün katlanarak artan bu sorunu, hayvan severlerin önerdiği gibi ‘kısırlaştır sokağa bırak’ yöntemi ile çözmek mümkün olmamıştır. Avrupa’da ve ABD’de olduğu gibi öncelikle sokaklar başıboş köpeklerden tümüyle arındırılmalıdır. Barınaklara toplanan köpekler 1 ay gibi makul bir süre içinde sahiplendirilmeli, elde kalan köpekler istisnasız uyutulmalıdır. Köpeklerin uyutulmasına karşı çıkan muhafazakar kesime Hz.Peygamberin bu konudaki hükmü ve uygulaması anlatılmalıdır. Kemalist kesimden köpeklerin itlafına karşı çıkanlara ise Atatürk’ün 1932 yılında yayınladığı itlaf genelgesi hatırlatılmalıdır” dedi.

Bu devasa sorunun çözüm yöntemi için bütün itirazları dikkate almanın mümkün olmadığını savunan Önel, “Toplumun âli menfaatlerinin bir avuç marjinal kesimin itirazlarına feda edilmesi akla ve vicdana uygun değildir. Barınaklar geçici istasyonlar olmalı, köpeklerin kalış süresi 1 ay ile sınırlandırılmalıdır. Kimi lobilerin baskısına uyarak ülkenin kıt kaynakları 1 aydan daha fazla köpeklere israf edilmemelidir. Köpeklere harcanacak kaynaklar beslenme sorunu yaşayan yoksul ailelere sevk edilebilir. Sahipli köpeklerin sokaklara bırakılması halinde sorumlu kişiye en az 100.000 TL ceza kesilmeli, tekrarı halinde ceza miktarı artırılmalıdır.  Sahipli köpeğin sokakta insanlara zarar vermesi halinde, verdiği zararın şiddetine göre köpek sahibine caydırıcı hapis cezası verilmelidir. İnsan canına mal olan durumlarda ise köpek sahipleri olası kasıtla cinayet suçu işlemekle yargılanmalıdır” dedi.

KÖPEK ÜRETİMİ VE SATIŞI ÇOK KATI KURALLARA BAĞLANMALI

Köpek üretimi ve satışının çok katı kurallara bağlanması gerektiğini vurgulayan Gazeteci Mehmet Ali Önel, “Çobanlık, güvenlik gibi amacı dışında köpek üretimi kesinlikle yasaklanmalıdır. Evlerde beslenen köpek sayısı sınırlandırılmalı, bir eve birden fazla köpek verilmemelidir. Apartmanlarda köpek beslemek komşuların onayına ve iznine tabi olmalıdır. Bir komşu bile izin vermezse sahiplendirme yapılmamalıdır. Uyku sorunu olan, kronik hastalığı olan yaşlı insanlar ve bebekli annelerin hakkı hukuku özellikle korunmalı, özel önlemler alınmalıdır. Köpek sahiplenmek isteyen bireylerin ruh sağlığının yerinde olduğuna dair doktor raporu istenmelidir. Köpeklerin silah gibi kullanılabildiği düşünüldüğünde bu tedbirin önemi anlaşılacaktır. Alınacak sağlık raporu köpeklerin türlü amaçlarla istismar edilmemesi için de elzemdir” dedi.

SORUMLULUK ALMAYAN YETKİLİLERE YAPTIRIM UYGULANMALI

Yeni yasa gereği köpekleri sokaklardan toplamayan ve sahiplendirme ve uyutma görevini yapmayan başta Belediye Başkanlarına ve ilgili Personeline yaptırım uygulanması gerektiğini aktaran Önel, “Bu köpeklerin insanlara vereceği zararlardan tüm yetkililer sorumlu tutulmalıdır. Çözüm için çok geç kalındığı ortadadır kimi lobilerin engelleme çabalarına rağmen sorun kalıcı olarak çözülmeli Ak Parti yönetimi ve TBMM bu iradeyi göstermelidir. Bu saatten sonra bir çocuğun veya yaşlı insanın daha köpekler tarafından parçalanması halinde bunun vicdani sorumluluğu herkesin üzerinde olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: GAPGündemi / İbrahim Halil POLAT