2008’den bu yana G20 zirvelerine ara vermeden katıldığını hatırlatarak, dünyada aynı anda birden fazla savaş, soykırım ve insani dramla yüzleştiği başka bir dönemi yaşamadığını aktaran Erdoğan; Birleşmiş Milletlerin bu durumu önlemedeki çaresizliğine dikkat çekti.

Gazze nüfusunun yüzde 96’sı su ve gıdaya erişemiyor

Gazze’deki kıtlık riskinin BM kurumları tarafından felaket düzeyinde tanımlandığını aktaran Erdoğan, “Gazze nüfusunun yüzde 96'sı, yani 2 milyondan fazla insan sağlıklı gıdaya ve suya erişemiyor. İsrail hükümeti adeta hapishaneye çevirdiği Gazze'ye insani yardım girişlerini engelleyerek insanlık suçu işliyor. Bunu Birleşmiş Milletlerin kuruluşları söylüyor. Bombaların altında bir kap yemeğe, bir yudum suya ulaşmak için çırpınan çocukların dramlarına 1 yılı aşkın süredir tanıklık ediyoruz” dedi.

Katledilen 50 bin sivilin yüzde 70’inden fazlası kadın ve çocuk

İsrail İşgal güçleri tarafından katledilen 50 bin Filistinlinin yüzde 70'inden fazlasının kadın ve çocuklardan oluştuğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Lübnan’da katledilenlere baktığınızda onların da yarısından fazlasının kadın ve çocuklar olduğunu görüyorsunuz. İsrail bölgede estirdiği devlet terörünü Batılı güçlerin desteğiyle yürütüyor. Bu zulme ve bu vahşete sessiz kalanları tarih affetmeyecektir. Bu katliamların sona ermesi için acil ve kalıcı ateşkes ihtiyacını her fırsatta dile getiriyoruz. Bu çağrımızı G20 Rio Zirvesinde de tekrar ettik. Girişimlerimizin neticesinde G20 Liderler Bildirgesinde Gazze'ye dair güçlü ifadeler yer aldı” ifadelerine yer verdi.

Bizim sorunumuz işgalciler ve istilacılarla

Türkiye’nin lobilerin yaydığının aksine hiçbir ülkeyle, halkla veya inançla sorunu olmadığını vurgulayan Erdoğan, “Gazze’ye insani yardımların ulaştırılmasının önündeki engellerin kaldırılması çağrısını liderler düzeyinde kayda geçirdik. Şunun çok iyi anlaşılması lazım. Bizim sorunumuz katliamcılarla. Bizim sorunumuz, masum kanı dökenlerle. Sorunumuz işgal ve istila politikasıyla coğrafyamızı kaosa ve istikrarsızlığa sürükleyenlerle” diye konuştu.

Filistin Devletinin daha fazla ülke tarafından tanınması lazım

Türkiye’nin Filistin halkına yönelik desteğini, uluslararası platformlarda sürdürmeye devam edeceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Gazze halkına 1 yılı aşkın süredir devam eden soykırımın cezasız bırakılmaması için Uluslararası Adalet Divanında açılan davaya müdahil olduk. Birleşmiş Milletler ve benzeri uluslararası sistemler İsrail’i in durduramıyorsa, o zaman sorumluluk sahibi devletler zorlayıcı tedbirler uygulamalı. İsrail’e silah ve mühimmat sevkinin durdurulmasını talep eden mektubumuz, 52 ülke ve 2 uluslararası kuruluşun ortak imzasıyla Birleşmiş Milletler belgesi olarak yayınlandı. Bu noktada Filistin Devletinin daha fazla ülke tarafından tanınması özellikle bu dönemde çok önemli” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA