GAPGündemi dijital platformlarında yayımlanan Muharrem Çelik'in hazırlayıp sunduğu "Şanlıurfa'da Kültür ve Sanat" programının bu haftaki konuğu Ses Sanatçısı, halk oyunları eğitmeni Sait Emektar oldu.

"Sıra geceleri ile Urfa'yı tanıttık"

Yıllarca Urfa sıra gecelerini tanıttığını belirten Emektar, "Şanlıurfa sıra gecelerinin birçoğunun yönetmenliğini ben yaptım. Küçük İbo'yu piyasaya ilk kez ben çıkardım. Eskiden 10 kişiden oluşan sıra gecesi ekibimiz vardı. Ekibimizde rahmetli Akif Çekirge, Yahya Çekirge, Davulcu Kado ve Zurnacı Yasin gibi isimler vardı. Urfa'yı tanımak ve gezmek için şehir dışından gelen insanları sıra gecesi ekibi olarak ağırlardık. Onları eğlendirirdik. Urfa gecelerini tanıtmaya çalışırdık. Sıra gecesi nasıl olur? Bir yanda çiğköfte bir yanda da sohbet bir yanda da eğlencemiz olurdu." diye konuştu.

"Sıra gecesinde sadece türkü söylenmez"

Sıra gecesinin bir amacı olduğunu ifade eden Emektar, "Sıra gecelerin bir amacı vardır. Gençlerimizin çoğu sıra gecesini bilmez. Sıra gecesi denilince akla elini kulağına götürerek uzun hava söylemek gelmemelidir. Sıra gecesi bir türkü söylemek değildir. Ya da biriyle sohbet ve muhabbet etmek değildir. Şanlıurfa sıra gecesinin amacı; bir yardımlaşma, dayanışma ve birlikteliktir. Şanlıurfa sıra gecelerine yaptığımız eserler ve çıkardığım kasetlerle faydam oldu. Çoğu gencin yetişmesinde etkim oldu. Haşimiye Meydanında kasetçi dükkânım vardı. Sanatçı abilerimiz buraya gelirdi. Gelen misafirleri burada ağırlardık." dedi.

"Esbab gecesinde amaç damadı onurlandırmaktır"

Urfa düğünlerinde yer alan esbab gecesine vurgu yapan Emektar, "Kına gecesinde nasıl ki kadınlar gelini eğlendirmek için bir araya geliyorsa esbab gecesinde de erkekler kendi aralarında bir araya gelirler, eğlenirler. Amaç; damadı onurlandırmak ve eğlendirmektir. Düğün başlayacağı zaman kirvesi kendisine giysisinin giydirir. Daha sonra zılgıtlar atılır, çepik çalınırdı. Bunlar şimdi kalmadı." diye konuştu.

"Birçok ünlü sanatçıyla bir araya geldim"

İbrahim Tatlıses, Seyfettin Sucu, Kadir Sema, Abdurrahman Kepekçi, Ahmet Karaoğlan, Halil Kendirli Kazancı Bedih, Abdullah Uyanık gibi sanatçılarla bir araya gelerek onları dinlediğini ifade eden Emektar, "Benim asıl ustam Tenekeci Mahmut'tur. Tenekeci Mahmut, Şanlıurfa'da yetişen sanatçıların ustasıdır. İnsanlar belli bir kademeye gelir. Ben şu an bulunduğum noktadan razıyım. Urfa'da insanların bana 'abi' demesi ve hürmet göstermesi benim için milletvekilliği ve paradan daha üstündür. " dedi.

Sait Emektar Kimdir

1963 yılında Şanlıurfa'da doğdu

İlkokulu Şanlıurfa Alparslan, ortaokulu Atatürk okulunda, liseyi Şanlıurfa Ticaret Lisesi'nde okudu.

Çiftçilik ve en son kıraathane işi uğraşan İbrahim Emektar'ın oğludur. 15 kardeşi vardır.

Müzik ile ilkokul yıllarında tanıştı. Genç yaşında düğünlerde sahne aldı.

Şanlıurfaspor alt yapısında birçok spor alanında faaliyet gösterdi.

15 çocuk babasıdır.

 

Kaynak: GAPGündemi /Mutlu Güneş