GAP’ın Başkenti Şanlıurfa’nın; tarımın yanında artık turizmle de anıldığını vurgulayan Ekinci, “Şanlıurfa denince artık insanların aklına turizm geliyor. Tarihi Urfa’nın neredeyse tamamı, Eyyübiye ilçe sınırları içinde yer alıyor. Bu tarihin yanı başında ise maalesef bir getto ve kaçak yapılaşma gerçeği var. Türkiye’nin en dar gelirli insanları, en yoksul insanları Eyyübiye’de yaşıyor. Sahip olduğumuz zenginlikle, mevcut tablo arasında tam bir tezat yaşıyoruz” diye konuştu.

EKİNCİ: BU TARİHİ ZENGİNLİK İNSANLARIN RAFAH SEVİYESİNE YANSIMALI
Eyyübiye’nin; sahip olduğu zenginlikler sayesinde insanlarına rafah sağlayan bir ilçe olması gerektiğini aktaran Ekinci, “Bunun için de öncelikle bir Belediyecilik anlayışı ortaya koymamız gerekiyor. Modern bir ilçe, eskiyi yani tarihi yıkarak kurulmaz. Dünyanın birçok tarihi şehrinde, bunun olumlu örneklerini görebiliyoruz. Biz, görev süremizde hizmete kazandırdığımız birçok yapıyı, geleneksel mimariyi temel alarak Urfa taşından inşa ettik. 2014 yılında Karakoyun Deresine baraj suyu akıtmak istedik. DSİ ile görüştük. Maliyet çıkardık. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, kendilerinin de bu yönde bir proje hazırlığı içinde olduklarını ve bu çalışmanın Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmasının daha uygun olacağını belirtti. Bunun üzerine biz geri çekildik. Dolayısıyla bu proje hayata geçirilememiş oldu.

Şuan benzer bir çalışmanın Haliliye’ye ne denli renk kattığını görebiliyoruz. Derenin Karşıyaka Mahallesindeki hattı boyunca yapılan yeşil alanlar ve çevresinde gelişen sosyal alanlar, ilçeye bir canlılık katıyor. Karakoyun'un Eyyübiye'deki hatları da, bizim hazırladığımız proje ile benzer şekilde canlanabilirdi” ifadelerine yer verdi.

EKİNCİ: YIKILAN YERLER OLDUĞU GİBİ BIRAKILMIŞ DURUMDA
Görev süresinde, ilçedeki tarihi mekânlara ulaşım noktasında projeler geliştirdiklerini belirten Yeniden Refah Partisi Eyyübiye Belediye Başkan Adayı Mehmet Ekinci, “Eyyüb Peygamber Caddesi çok dar bir cadde. Trafik sıkışıklığı çok yoğundu. Alternatif bir ulaşım güzergâhı oluşturmak gerekiyordu.

Hz. Eyyüb Peygamber makamı ile Hz. İbrahim Makamını birbirine bağlayacak bir proje hazırladık. İmar düzenlemeleri yaptık. Yürüyüş yolları ve ticari alanlar hazırladık. Bu proje bizim projemizdi. Çizimleri vs. hala bizde mevcut. Bu kapsamda Kale arkasındaki gecekondular yıkıldı. Şuan açılan yolun ise bizim hazırladığımız proje ile alakası yok. Yıkılan yerler olduğu gibi bırakılmış durumda.

İnşallah göreve gelirsek bu yolu işlevsel bir şekilde, şehrin turizmine hizmet edecek şekilde düzenleyeceğiz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Kasım Gülpınar ile birlikte, şehrimizin bugünkü sorunlarını yarına bırakmayacağız” dedi.

EKİNCİ: HAYVANCILIKTA KULLANILAN 300’E YAKIN MAĞARAYI TURİZME KAZANDIRACAĞIZ
İlçedeki tarihi mağaraların turizme kazandırılması gerektiğini ifade eden Ekinci, “Güneydoğu’nun Kapadokyası olarak ifade edilen mağaralarımız var. Yaklaşık 300 adet. Bu tarihi mağaralar şuan hayvancılıkta kullanılıyor. Örneğin bu mağaralardan biri 3 bin metrekareden oluşuyor..

Bizim bu vatandaşlarımıza daha güzel bir alternatif sunmamız lazım. Onları turizme teşvik edecek, onları turizm alanında eğitecek proje geliştirmeliyiz. Eğer bahsettiğimiz tarzda bir zihinsel dönüşüm gerçekleştirebilirsek, turizm alanında büyük bir adım atmış oluruz” diyerek turizmin ilçenin geleceği olduğunu vurguladı.

Kaynak: GAPGündemi