Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında, 7 Ekim 2023 ile 20 Mayıs 2024 tarihleri arasında Gazze ve çevresinde işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle tutuklama kararı aldı. Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen İl Başkanı İbrahim Coşkun, bu gelişmeyi insanlık adına bir dönüm noktası olarak değerlendirdi. Coşkun, “Baskı ve şantajlara boyun eğmeyen UCM’yi ve başvurucu ülkeleri takdir ediyoruz. Bu karar, Filistin için zafer, insanlık için umut, Siyonist çete için ise büyük bir yenilgidir” dedi.

Soykırım Belgeleniyor: Gazze, Lübnan ve Batı Şeria

UCM, soykırım suçlarını kayıt altına alırken, İsrail saldırılarının bilançosu da açıklandı. Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre, İsrail saldırılarında 7 Ekim'den bu yana yüzde 70’i kadın ve çocuk olmak üzere 43 bin 972 Filistinli hayatını kaybetti. Lübnan’da ise 3 bin 558 sivilin öldüğü, 15 bin 123 kişinin yaralandığı bildirildi. Batı Şeria’da da 785 Filistinli şehit edildi. Coşkun, UCM’nin kararını daha da genişleterek Netanyahu ve Gallant dışında kabine üyeleri ve ordu komutanlarını da kapsamasını talep etti.

"Uluslararası Toplum Daha Etkin Olmalı"

Coşkun, başta İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Birliği ve BM olmak üzere tüm uluslararası kuruluşlara, soykırımın durdurulması için etkili adımlar atma çağrısında bulundu. Roma Statüsü’nün taraf devletlere yüklediği sorumlulukları hatırlatan Coşkun, “Bu kararın uygulanması, soykırımcı rejimin itibarını yerle bir edecek ve suçluların cezasız kalmasını engelleyecektir” diye konuştu.

"Takipçisiyiz: Adaletin Sağlanması İçin Mücadeleye Devam"

Memur-Sen olarak süreci yakından takip edeceklerini belirten Coşkun, “UCM’nin bu kararı insanlık için umut verici bir adım. Ancak bunun sadece hukuki bir zafer olarak kalmaması, fiili sonuçlar doğurması gerekiyor. Adaletin sağlanması için mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İshak Polat