Memur-Sen İl Başkanı ve Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa İl Temsilcisi İbrahim Coşkun, Mevsimlik tarım işçisi öğrencilerin yeni eğitim sezonunda 4 ay eğitim-öğretimden uzak kalacağını belirterek, “Milli Eğitim Bakanlığının Özel Tabela Okulları ve hayalet öğrenci kavramını bitirmek için merkezileştirdiği yoklama sistemi, mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarını da vurdu. Bu sistemde okuldan bu kadar uzak kalan öğrenciler doğrudan sınıfta kalıyor” ifadelerine yer verdi.
GAPGündemi dijital platformlarında canlı olarak yayınlanan “Gündem Eğitim” programının konuğu olan Şanlıurfa Memur-Sen İl Başkanı ve Eğitim Bir-Sen İl Temsilcisi İbrahim Coşkun, Şanlıurfa’nın eğitim sorunlarına ilişkin soruları cevaplandırarak önemli açıklamalarda bulundu.
GAPGündemi’nden Deniz Kırvar ve Seyfullah Polat’ın sorularını yanıtlayan Coşkun, Mevsimlik tarım işçisi öğrencilerin durumuna değinerek söz konusu çocukların 4 ay eğitim-öğretimden uzak kaldığını vurguladı.
Milli Eğitim Bakanlığı bu soruna acilen çözüm bulmalı
Mevsimlik tarım işçiliği dolayısıyla binlerce öğrencinin eğitimini yarıda bırakarak başka şehirlere gittiğini belirten İbrahim Coşkun, “Mevsimlik tarım göçü nedeniyle kardeşlerimiz, evlatlarımız öğrencilerimiz, Mart sonu nisan başı gibi eğitimlerini yarıda bırakarak başka şehirlere gidiyorlar. Kasım ayının ortalarına doğru geri dönüyorlar. Nereden bakarsanız en az 4 ay eğitim-öğretimden uzak kalıyorlar. Bununla ilgili biz Sendika olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan programlarda kendi fikrimizi beyan ettik.
Bu sorunun temel çözümü, tarım işçilerinin kendi memleketlerinde doyurulması elbette. Ancak bu uzun vadeli süreçte bu çocukların mağduriyetinin acilen giderilmesi şart. Bu göçü önleyemiyorsak alternatif olarak taşınır okul dediğimiz sistemlerin oluşturulması ya da hangi köye, kasabaya yakınsa çocukların oraya nakillerinin yapılıp orada eğitim-öğretimlerinin sağlanması ya da hızlandırılmış eğitim dediğimiz müfredat programının uygulanması gerekir” diye konuştu.
Daha önce Mevsimlik Tarım İşçisi öğrencilerin, okul idareleri tarafından devamsızlık nedeniyle sınıfta bırakılmadığını aktaran Şanlıurfa Memur-Sen İl Başkanı ve Eğitim Bir-Sen İl Temsilcisi İbrahim Coşkun, “Milli Eğitim Bakanlığı, devletten haksız kazanç sağlayan Özel Tabela Okulları ve hayalet öğrenci kavramını bitirmek için yoklama sistemini bir nevi merkezileştirdi. Kurunun yanında yaş da yandı.
Bu sistemde okuldan bu kadar uzak kalan mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocukları doğrudan sınıfta kalıyor. Şu an Türkiye genelinde en fazla okul terki ve sınıf tekrarı da Şanlıurfa’da. Bu istatistiklerin ortaya çıkma sebebi sistemin mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarını dikkate almaması.
Bu aileler ve bu çocuklar zaten hayata geride başlıyor. Yaşıtlarıyla aynı sosyal imkanlardan faydalanmıyorlar. Bir de eğitim hakları ellerinden bu şekilde kayıp gitmemeli” ifadelerine yer verdi.