Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, 2018 yılı başında Balıklıgöl (Halil-ür Rahman Gölü) yerleşkesinde yağış ve bilinçsiz sulama nedeniyle oluşan rutubetin sebep olduğu sıkıntıları gidermek için çalışma başlatmış, bu çalışma kapsamında yalıtım, istinat duvarları, altyapı yenilemesi, üst zemin katının değiştirilmesi ve çevre düzenleme işlemleriyle tarihi mekanda büyük bir revizyona imza atmıştı.
**
İbrahim Peygamberin Makamının bulunduğu Urfa'nın en önemli sembolü niteliğindeki mekanda yapılan bu revizyonun sonucunda; Rızvaniye Külliyesi'nin toprak altında kalan ve su çeken duvarı gün yüzüne çıktı ve rutubetten kurtuldu. Biri aydan diğeri çaydan misali döşenmiş Kırık-dökük zemin yeni döşemelerle değiştirildi. Zaman zaman gölün suyuna da karışan lağımın icabına bakıldı. Sevindik.
**
Yenilenen altyapı çalışmaları sırasında tünelin bulunduğu alanda (ŞURKAV Çarşısı'nın önüne de denk geliyor) göçük meydana gelmişti. Tünelin çökmesinin ardından ekiplerce yapılan güçlendirme çalışmasıyla, tünelin üst kısmı acayip bir görünüme kavuştu. Balıklıgöl yerleşkesini tam karşıdan gören bu alan, adeta 'Kafeciler daha rahat işgal etsin' mantığıyla onların arzu ve isteğine uygun bir şekilde hazır edildi.
**
Seçim dönemine girilmesiyle birlikte de bölgede 10'an metrekarelik dükkanı olan mevzubahis esnaf, bu alanları parselleyerek 400 metrekarelik alana masa şemsiye attı. Bir ara daha çok masa atmak için bıçaklı kavgaya da tutuştular, Urfa'yı ziyarete gelen yabancı misafirlerin önünde…
**
Oldu mu peki? Olmadı. Altyapı, tabela ve levha oldu ancak talan ve yağma olmadı. Bugün Halil-ür Rahman'ı gezmek isteyen bir ziyaretçi 40 dakika boyunca aracını park edecek yer arıyor. Yetersiz olan otoparklar tam kapasite çalıştığı için araç kabul etmiyorlar. Ara sokaklar, dağın başı bile park halindeki araçlarla dolu.
**
ŞURKAV Çarşısı'nı gezmek isteyen misafirler daha merdivenleri çıkarken, alanları işgal eden kafecilerin çay ocaklarının tezgahına çarpıyor. Büyük Organizasyonlar için düzenlenen amfi tiyatronun üzerine dahi masa sandalye atmış (Daha fazlasına merdiven müsaade etmiyor)
**
Bu manzara, çalışmanın yapılma amacı olan tarihi siluete ne kadar uyuyor? Yerli ve yabancı misafirler Balıklıgöl'ü, çarşıyı masa ve kürsü görmek için mi ziyaret edecek? Ya da bir vatandaş ailesiyle birlikte masa ve kürsülerin arasından geçerek ilerleyebildiği bir alana neden ikinci kez gitsin? Bu işletmeler bu işgali neye göre yapıyorlar? Daha ilginci Büyükşehir ve Eyyübiye Zabıta Müdürlükleri de ŞURKAV Çarşı'sında yer alıyor.
**
Urfa gibi büyük şehirde küçük hesap yapan insanlar her daim çoğunlukta oluyor. Yeni dönemde tırnaklarının uzamaması ve sayılarının artmaması temennisiyle.
Kalın sağlıcakla…