GAPGündemi'de Gazeteci İshak Polat'ın hazırlayıp sunduğu, moderatörlüğünü Gazeteci Mutlu Güneş'in yaptığı "Seçime Doğru" programının canlı yayın konuğu Şanlıurfa Büyük Şehir Belediye Başkan Aday Adayı Avukat Nihat Çiftçi oldu.
Çiftçi programda Gazeteci Güneş ve Polat'ın sorularını yanıtladı.
"Hiçbir zaman sahadan uzaklaşmadım"
10 yıl belediye başkanlığı tecrübesi olduğunu ifade eden Çiftçi, "Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığım 3.5 yıl, Karaköprü Belediye Başkanlığım ise 6,5 yıl sürdü. Toplamda 10 yıl Belediye Başkanlığı sürecim oldu. Cumhurbaşkanımızdan affımı isteyerek yeniden aday olmadım. Belediyecilik; zamanın ruhudur, ihtiyaçlar ve eksikler çıkıyor, yeni yeni projelere ihtiyaç duyuluyor. Belediye başkanlığı yaptığım süreçte her şey bitirdim iddiasında değilim. Büyükşehirde 3,5 yıl çok kısa bir süre. Bu süre zarfında 13 ilçemize ve 1400 mahallemize dokunduk. Yaptıklarımıza vatandaşlarımız da şahittir. Bu 5 yıllık dönemde bana söylenen 'Yaptıklarınız yarım kaldı. Vizyonunuzu açıklamış ve kadronuzu kurmuştunuz. Sizin daha iyi hizmet edeceğinize inanıyorduk. Bu sebeple sizin bir dönem daha belediye başkanlığı yapmanızı ve eksik kalan projelerinizi tamamlamanızı istiyoruz.' Sürekli sokaktayız, insanların içerisindeyiz, onları dinliyoruz. Bu benim karakterim. Aslında hiçbir zaman sokaktan, mahalleden ve çarşıdan eksik kalmadım. Her zaman vatandaşlarımızı dinledim." dedi.
"Vatandaşlarımızın benden beklentisi var"
Şanlıurfa'ya karşı sorumluluk hissettiğine değinen Çiftçi, "Şanlıurfa ihtiyaçları büyüyen bir şehir. Şanlıurfa, deprem ile birlikte sel felaketini de yaşadı. Pandemi'nin getirdikleri ister istemez şehirde ihtiyaçlar doğurdu. Vatandaşlar, bu ihtiyaçların toparlanmasını daha iyi yapabileceğimize inanıyor. Vatandaşlarımızın bu beklentisine duyarsız kalmam mümkün değil. Bu konuda sorumluluk almamız gerekiyor. Sonuçta bu şehrin evlatlarıyız. Şanlıurfa hepimizin. Çocuklarımızla birlikte Şanlıurfa'da yaşıyoruz, torunlarımız da burada yaşayacak. Duyarlı olmak zorundayız. Bu sebepten dolayı AK Parti'den yeniden Belediye Başkanı olmak için aday adayı oldum." ifadelerini kullandı.
"Projelerimin bende kalmasının bir anlamı yok"
Aday adaylığı sürecinde projeleri açıklamasındaki amacına değinen Çiftçi, "Şanlıurfa'ya âşık bir insanım ve Şanlıurfa'yı çok seviyorum. Yarım kalan, hazırlığı yapılan ve hazırlanan projelerle ilgili düşüncelerimi mevcut Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'e de aktarıyordum. Sonuçta bu projeler Şanlıurfa'nın projeleridir. Dolayısıyla fikrin bizde kalmasının bir anlamı yok. Projeler, kamuoyunda tartışılsın ve kamuoyuna mal olsun. Yarın biz gelirsek ya da başka bir arkadaşımız gelirse kamuoyu bunları takip edebilsin ve unutmasın. Projeleri, kamuyu ne kadar takip ederse ve sizler bu konuyu ne kadar çok masaya yatırırsanız şehir o kadar fayda görür. Ben olaya bu açıdan bakıyorum. Onun için açıklıyorum. Projelerimin bende kalmasının bir anlamı yok. Şehrin projeleridir. Sadece Nihat Çiftçi'nin görüşü olarak kalmasın. Bu projeler tartışılsın belki eksikliği vardır göremediğimiz yanları vardır, onlar tamamlansın." şeklinde konuştu.
"Büyük projeler zaman ister"
Kendi döneminde hayata geçiremediği projelerle ilgili bilgiler veren Çiftçi, "3,5 yıl içerisinde büyük park projeleri, su kayak merkezi, fuar merkezi, köprülü kavşaklar, çelik köprüler, yeni bulvarlar, bulvar genişletmeleri, atık su ve içme suyu arıtma sistemleri, içme suyu depoları, GES projeleri, spor tesisleri, futbol oyun dünyası, çocuk oyun dünyası, tenis oyun dünyası, trafik eğitim merkezi, yeşil alan projelerini hayata geçirdik. Aslında 3,5 yılda çok çalışmalar yaptık. Raylı bir sisteminin 3,5 yılda ancak etüdünü yapabilirsiniz, yol güzergâhını belirleyebilirsiniz, trafik ölçümlerini yapabilirsiniz ve projesini hazırlayabilirsiniz. Örneğin Askeri Tugay ile ilgili de ancak 1,5 yılda Milli Savunma Bakanlığı ile protokol imzalayabildik. Bu dediğim projeler devasa projelerdir. Derelerin suyla buluşturulması projesi vardı. Derelerin temizlenmesi için proje hazırladık. Projeyi desteğiyle birlikte iki boyunca çalıştık. Büyükşehir kadroları buna şahittir onun için bu projeler zaman istiyor." dedi.
"Hangi dönemde, hangi projeyi hayata geçireceğinizi bilmeniz gerekir"
Belediyecilikte bilgi ve tecrübenin önemine vurgu yapan Çiftçi, "Belediyecilikte araç gerece sayıp çıkacaksınız, personeli iyi yöneteceksiniz, mali bütçenizi ve ekonomimizi yöneteceksiniz ve zamana hitap edeceksiniz. Hangi dönemde hazırlık yapacağınızı, hangi dönemde, hangi projeyi hayata geçireceğinizi bilmeniz gerekiyor. Şu an asfalt yapıldığını görüyorum. Bu doğru değildir. Asfalt sağlıklı yapılamaz. Asfalt işlemlerini Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında yapmanız gerekiyordu. Şu an sizin park ve bahçe işlerinizi, ağaç dikimlerinizi, refüj işlemlerinizi ve beton işlemlerinizi yapmanız gerekir." dedi.