Güncel

Dr.Av.Çelik: Başıboş sokak köpekleri şehirlerin ortak temel sorunu!

Gazetemizden İshak Polat’ın hazırlayıp sunduğu “Gündem Özel" programının canlı yayın konuğu olan Avukat, Yazar Dr.M.Lamih Çelik, başıboş sokak hayvanlarına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edilen 5199 sayılı Yasa teklifine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Abone Ol

Yaklaşık 2 ay kadar önce GAPGündemi’nin canlı yayın konuğu olarak başıboş sokak hayvanlarına ilişkin belediyelere ve kamu kurumlarına düşen görevler konusunda değerlendirmelerde bulunan Yazar, Hayvansever Av.Dr.M. Lamih Çelik, İshak Polat’ın hazırlayıp sunduğu "Gündem Özel” programının canlı yayın konuğu oldu. Başıboş sokak hayvanlarına ilişkin AK Parti tarafından TBMM’ye sunulan 5199 sayılı yasa tasarısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Büyükşehir Belediyesi üzerine düşeni yaptı. İlçeler de gereken adımı atmalı

Yasa teklifine ilişkin İshak polat'ın sorularını cevaplandıran Av.Dr.M.Lamih Çelik yaptığı açıklamada; “ 2 Aydır hiç kimsenin gündeminde yokken GAPGündemi'nde biz başıbozuk sokak köpeklerini gündeme getirdik. Akabinde yasa çalışması Türkiye’nin ve Urfa’da  Büyükşehir Belediyesinin Valiliğin, İl Hayvanları Koruma Kurulunda gündeme gelen “Başıboş sokak köpeklerini toplayın, barınaklara götürün, kısırlaştırın denilmesin üzerine” Büyükşehir Belediyesi buna el attığında Büyükşehir Belediyesinin sosyal medyada büyük bir baskı altına alındığını, bazı kimselerin Urfa’ya geldiğini, eylemler yaptıklarını görüyoruz.

Hatta Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanımız o konuda TV’lere bağlandı. Bu sokak köpekleriyle ilgili Dairede üç Daire başkanı değiştirdiğini ve bunun içinde Veteriner Hizmetleri ve Halk Sağlığı Daire Başkanlığı kuracağın söyledi. Belediye Meclisinden bu kararı çıkarttı ve Daire Başkanlığını kurarak Başkan atadı. Bu giderek sahaya inecek.

Ama 13 İlçe belediyemizde Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü yok. 2 ay önce de ilçelerde bu müdürlüklerin kurulması gerektiğini söylemiştik. Büyükşehir belediyesi üzerine düşeni yaptı ilçelerden de bunu bekliyoruz” diyerek konun gazetemiz tarafından gündeme getirilmesinden sonra yaşanan olaylara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şehirlerin ortak temel sorunlarının başında başıboş sokak köpekleri geliyor

AK Parti Hükümeti tarafından daha önce çıkartılan yasanın başıboş sokak köpeklerinin çoğalmasını ve sokak köpeği terörünü engelleyemediğini belirten Av.Dr.M.Lamih Çelik; “Malum olduğu üzere yeni bir yerel seçimden çıktık.  AK Parti Grup Başkanı yaptığı açıklamada saha anketörler çıkarttıklarını ve şehirlerin temel eksikliklerini tespit etme noktasında ortak temel sorunların başında başıboş sokak köpekleri sorunu yer alıyor dedi.

Bu sorun herkesin ortak sıkıntısı olunca çözüm mercii olan Mecliste bunun çözümü için çalışmalar başlatıldı. Ve yasa taslağının gerekçesi ortaya kondu. Hükümetin kendi kendisine dediği şey şu; biz bu yasayı 5199 sayılı hayvanları koruma yasasını 20 yıldır çıkarttık. Ama gelinen noktada çokta başarılı olmadığımız gördük. Bunun binicisi nedeni belediyelere denetim eksikliğini koymamışız. Bunun için belediyeler belli bir denetim bütçesi getiriyoruz. Eğer bu şartı yerine getirmezse bu bütçeyi bu sorun için harcamazsa Belediye Başkanına ve Meclis üyelerine 6 aydan 2 yıla kadar hem Belediye Başkanına hem de Meclis üyelerine hapis cezası getiriliyor” diyerek eski yasanın eksikliklerine ve yeni tasarısında yer alan maddelere değindi.

Yasa teklifinin temel gerekçesi insanların yaşam hakkı

AK Parti tarafından T.B.M.M’ye getirilen 5199 sayılı yasada değişiklik teklifi hakkında da yaptığı incelemeleri anlatan M. Lamih Çelik; “ Yasa tasarında değişikliğin temel gerekçesi başıbozuk sokak köpeklerinin saldırısı sonrası yaşanan can kayıpları, artan kuduz vakaları ve temel olarak ta insanların yaşam hakkı.

Dünya Sağlık Örgütünü açıklamalarına göre dünyada en yüksek kuduz vakalarını yaşandığı ülkelerden birisi olduğumuz, diğer ülkelerden ülkemize gelecek turistler için kuduz aşı yaptırmaları, Türkiye’den başka ülkelere gidecek olan insanlarımızdan kuduz aşısı yaptırdıklarını belgelendirmeleri isteniyor. Bütün bunlara baktığımızı zaman artan köpek nüfusu ile bu gerçekten çok büyük bir sorun ve bu sorunun bir şekilde çözülmesi gerekiyor” dedi.

33 maddelik yasının yarısı değişiyor

Yasa teklifini incelediğini de belirten Av.Dr.M.Lamih Çelik; “Yeni yasa teklifini inceledim. Bu konuda daha önce 4 tane makale yazmış biriyim. Ki birisi de 30 sayfalık uzun bir makale. Bunu yazmamamın nedeni de Yeni şafak gazetesinde “ Köpek kadar değeri olmayan çocuklar” adlı bir köşe yazısıydı. Bir köpeğe atılan tekme Tv’de 10 dakika verilirken yüzü parçalanan bir çocuğa 1 dakika yer veriliyor diye biri yazmıştı bende bundan etkilenmiştim. Bunu anlattıktan sonra; yasanın kendisi 33 madde ve 17 madde değişiyor. Neredeyse yarısı değişiyor.

Neden? Çünkü mantık değişiyor. Önceki mantık; yakala, kısırlaştır, sal. Şimdi ise İngiltere ve Fransa’daki metod uygulanacak. İngiltere’de sokakta olan başıboş köpek 7 gün içerisinde sahiplenilmediğinde ötenazi uygulanıyor. Hükümet 3 ay içerisinde itlafını öngörürken sonra bundan vazgeçtiğini görüyoruz ve mantık olarak yakala, kısırlaştır, tut, ötanazi uygula. Yani artık salınmaktan vazgeçildi. Tabi burada ötanazinin de şartları var” diyerek yeni yasanın getireceği uygulamalara ilişkin açıklamalarda bulunarak yasanın eksik kısımlarına ilişkin eleştirilerde bulundu.