2 Ay önce GAPGündemi’nin canlı yayın konuğu olarak başıboş sokak hayvanlarına ilişkin belediyelere ve kamu kurumlarına düşen görevler konusunda değerlendirmelerde bulunan Avukat, Yazar, Dr.M.Lamih Çelik gazetemizden İshak Polat’ın hazırlayıp sunduğu “Gündem Özel” programının canlı yayın konuğu olarak başıboş sokak hayvanlarına ilişkin AK Parti tarafından TBMM’ye sunulan 5199 sayılı yasa tasarısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1932’de imzalanan itlaf kanunu var
Yasa tasarısının Meclise gelme gerekçesine ilişkin açıklamalarda bulunarak yasa teklifini hazırlayan Milletvekillerinin teklifte geçmiş uygulamalara yer verdiğini belirten M. Lamih Çelik; “İlginç bir detay olarak ta 1932 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından Cumhurbaşkanı sıfatıyla imzaladığı, Resmi Gazetede yayınlanan (3 içerisinde sokak hayvanlarının sahiplenin yoksa hepsinin belediyece itlafına yetki veren genelgesine, tamime de” atıfta bulunuyor. Bu kısırlaştırma, barınakta alıkoyma olaylarının yeni olmadığını geçmişte daha ağır yasal düzenlemeler olduğunu söylüyorlar.
Bu şekilde bu dayanaklar ile sosyal medyada mama lobisinin insanları, kurumları baskı altına aldığını ama insanın en temel hakkı olan yaşam hakkının sıkıntıya girdiğini ve bunu çözmenin Milletvekillerine düştüğünü yasa değişikliğini isteyen milletvekilleri söylüyor” diyerek yasa teklifini hazırlayan Milletvekillerinin teklifte yer verdikleri değişiklik nedenlerini açıkladı.
Atatürk tarafından 1932 yılında imzalanan itlaf kanununun maddeleri
Sıhhat ve İçtimai Muavenet Vekaleti’nin (Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı) yayımladığı “köpeklere karşı ittihaz edilecek tedbirler” hakkındaki genelgede (tamim) şu maddeler yer alıyor:
Sahipsiz olan bütün köpekler itlaf edilecektir.
Şehir ve kasabalar dahilinde beslenen sahipsiz köpekler, hiçbir surette başı boş olarak mahalle arlarında, çarşı ve pazarda dolaştırılmayacaktır. Dolaştırmak isteyenler hayvanın ısırmasına mahal bırakmamak üzere ağız ve burnuna maske takmaya mecbur tutulacaklardır. Bu hususun şehir ve kasabalar dahilinde belediyeler tarafından neşir ve ilanı ile şiddetli murakabe edilmesi ve muhalif hareket edenler hakkında belediyece ceza tatbik edilmesi icap eder.
Maskesiz görülecek köpeklerin itlaf edileceği de halka tefhim edilecek (duyurulacak) ve bunu müteakip maskesiz dolaştığı görülen köpekler itlaf edilecektir.
Köylerde bulunan sahipli köpekler gündüzleri bir mahalde bağlı olarak bulundurulacak ve ancak geceleri bekçilik işini görebilmeleri için serbest bırakılacaklardır. Bu mecburiyet köy ihtiyar heyeti vasıtası ile bütün köylülere tamim edilecek ve mecburiyete riayet etmeyenlerin köpekleri itlaf edilecektir.
Köpeklerin itlafında kullanılacak zehir masrafı şehir ve kasabalar belediyelerine aittir, Bununla beraber zaruret hissedilecek olursa ve makamı vilayetçe lüzum gösterilirse Vekaletimizce sari (bulaşıcı) hastalıklar tahsisatında muavenette bulunulacaktır. Mahallince münasip görülen yerlerde başı boş kopeklerin kurşunla itlafı daha ameli olur. Tamim muhteviyatının dikkatle takip ve tatbiki eshabının temini ve vilayet dahilinde bu hususta yapılan icraat hakkında Vekalete peyderpey malumat verilmesi ehemmiyetle rica olunur.”