Selamın Aleyküm…
Türkiye ve dünya gündemi o kadar yoğun, o kadar acı dolu ki insan ne konuşacağını ne yazacağını bilmiyor bazen. Bir değişikliğe, ufak bir molaya ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum ve bu yüzden artık kadın okuyucularımız için bir şeyler paylaşmak istiyorum.
******
Erkekler için saçma gelse de bir kadın için günlük hayatta ki sıkıntılardan biri de bugün ne pişirsem derdidir. Ben okul yüzünden çok fazla mutfağa girememiş, yemek yapmayı üniversitede keşfetmiş biri olarak öz eleştiri yapacak olursam kendimi çok becerikli olarak atfedemem. Ama artık evlendikten sonra yeni tarifler denemeyi sevdiğimi söyleyebilirim. Bu yüzden de denediğim tarifleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Umarım ilginizi çeker, ufakta olsa 'Bugün ne pişirsem' derdinize bir çözüm olur.
******
İlk gün olarak sizler için bir çay menüsü paylaşmak istiyorum. Misafirlerinize gönül rahatlığıyla yapabileceğini umuyorum.
*İlk olarak çay saatlerinin vazgeçilmezi kısır
*Kruvasan böreği
*Un kurabiyesi
*Sultan sarması
Kruvasan böreği ile başlayalım isterseniz. Öncelikle tariflerimi çokça bilinen bir internet sitesinden alıyorum. Çıtır Kruvasan Börek (Hazır Yufkadan) Tarifi İçin MALZEMELER
*4 Adet yufka (İnce olursa çok iyi olur)
*1 Su bardağı sıvı yağ
*1 Buçuk su bardağı su
******
İç malzeme
*Beyaz Peynir ya da Patatesli harç
Bulamak için
*Galeta Unu
TARİFİN HAZIRLANIŞI
Öncelikle suyu ve sıvı yağı karıştırın. Yufkaları üst üste gelecek şekilde aralarına yağlı sulu karışımı yedirin ve her kata bu işlemi uygulayın. Bu işleme son katta dahil. Ardından önce 2 ye sonra 4 parçaya ortadan bölün. Böldüğünüz her bir parçayı da 5-6 parçaya bölün. Aralarına istenilen harç ilave edilerek kruvasan şekli verilir. Önce sulu karışıma batırıp ardından da bolca Galeta ununa bulayın. (Benim evimde galeta unu olmadığı için bayat ekmekleri rondoda çekip onu kullandım) 180-190 derecede kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun…
NOT: Böreklerinizi hazırlayıp dolapta bekletip de pişirebilirsiniz, aynı lezzeti alacaksınız. Dolapta durmasında hiçbir sakınca yok. Sizler belirttiğim yufka miktarında yapmak istemezseniz 3 adette kullanabilirsiniz.
*Böreğimi tarifte ki gibi pişirdim. Gayet başarılı çıtır çıtır oldu. Börekler soğuyunca ve biraz bekleyince yağ koktu ama tekrar ısıtınca sıkıntı kalmadı.
UN KURABİYESİ TARİFİ İÇİN MALZEMELER
* 1 paket tereyağı ya da margarin (yumuşak olmalı, 250 gr)
* 1 kahve fincanı sıvı yağ
* 4 çorba kaşığı buğday nişastası
* 1 Buçuk su bardağı pudra şekeri
* 5 su bardağı un
TARİFİN YAPILIŞI
*Margarin ya da tereyağı, sıvı yağ ve pudra şekerinin 1 su bardağını yoğuruyoruz. Kalan yarım bardaklık pudra şekeri üzeri için kullanılacak.
*5 dakika yoğurduktan sonra nişasta ( benim evimde mısır nişastası vardı onu kullandım bir farklılık olmadı) ve unu ilave ediyoruz. İyice yoğuracağız çünkü hamur parçalanacaktır.
*Şekil verirken 2 adet ceviz büyüklüğünde bir parça koparıp rulo şekline getirin. Sağ, sol ve üst kısmına çatalla şekil verip yan yan kesin.
*Tepsiyi yağlamayın hamur zaten yağlı. Kurabiyeleri tepsiye dizin.
*Önceden ısıtılmış fakat ılık olmalı 160 derecelik fırında 15 dk pişirin. Yumuşak ve nemli gibi olacaktır o zamanla kıvamına gelir. 15 dk'yı geçmesin pişmesi. Açıkcası ben biraz dalgınım bir tepsinin altını hafif yaktığımı itiraf etmelim buna rağmen çok lezzetli olmuştu
*Fırından çıkarınca soğusun ve ayırdığımız yarım bardaklık pudra şekerine hepsini bulayın. Kurabiyemiz hazırdır. Afiyet olsun…
TARİFİN PÜF NOKTALARI
*Dolaptan çıkartılmış malzemelerin oda ısısında olmasına özen gösterin.
*Malzemeler krema kıvamına gelip katı yağ eriyene kadar yoğurmaya devam edelim.
*Unu kontrollü olarak malzemelerde verilen orana göre ekleyelim.
*Un kurabiyesi çabuk piştiği için fırının derecesi çok fazla açılmamalı ve kontrollü olarak fırında pişirilmeli.
*Hafif pembeleşmiş kurabiyeleri pudra şekerine bulayarak ya da üzerlerine serperek servis edebilirsiniz.
SULTAN SARMASI İÇİN MALZEMELER
Gelelim sultan sarmasına… Ben isminden dolayı meşakkatli bir tatlı olduğunu düşünmüştüm ama başlayınca anladım ki gayet basit ve malzemesi az olmasına rağmen çok lezzetli bir tatlı.
*1 litre süt
*1 su bardağı + çeyrek su bardağı şeker
*1 buçuk Türk kahvesi fincanı nişasta
*1 Türk kahvesi fincanı un
*2 dolu yemek kaşığı kakao
*1 paket vanilya
*50 gr margarin
ÜZERİ İÇİN
*1 paket krem şanti
*Krem şanti için 1 su bardağı süt
*Hindistan cevizi
TARİFİN YAPILIŞI
*Bir tencereye süt, un, şeker, nişasta ve kakao alınarak karıştırılır.
*Muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırılarak pişirilir.
*Altını kapatmaya yakın margarin ve vanilya eklenerek yağın erimesi sağlanır ve altı kapatılır.
*Büyük boy fırın tepsisinin tabanı bolca hindistan cevizi ile kaplanır.
*Hazırlanan muhallebi dikkatlice üzerine ince bir şekilde gezdirilir.
*Bu şekilde soğumaya bırakılır.
*İyice soğuduğunda krem şanti de hazırlanarak üzeri tamamen kapatılır.
*Krem şantinin erimemesi için muhallebinin iyice soğumuş olması gerekmekte.
*Ardından dilimlenir.
*Rulo şeklinde sarılacağı için uzun dilimler olmalıdır.
*Bir kenarından kaldırılarak dikkatlice sarılır ve servis edilir.
KISIR İÇİN MALZEMELER
Kısırı en sona bıraktım. Bu topraklarda en çok kullanılan yiyeceklerden biri bulgurdur herhalde… Yumurtalı ya da etli köfte kadar olmasa da kısır da yabana atılmayacak bir lezzet.
* 2 buçuk su bardağı kısırlık bulgur
* 2 çay bardağı zeytinyağı (yoksa sıvıyağ kullanın… :))
* 1 iri kuru soğan
* 2 diş sarımsak
* 2 yemek kaşığı domates salçası (arzuya göre 1 tane domates)
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* 6-7 dal taze soğan
* Çeyrek demet maydanoz
* Çeyrek demet taze nane veya kuru nane
* 1-2 adet salatalık
* 8-10 yaprak kıvırcık
* 2 limonun suyu
* 2 yemek kaşığı nar ekşisi
* Tuz, karabiber, kimyon
HAZIRLANIŞI
Bulgur seviyesini bir parmak kadar geçecek şekilde kaynamış su, bulgura eklenir. Sarımsaklar ve soğan ince kıyılır, sonradan eklenecek salçayla birlikte kavrulur. Kısık ateşte kavurarak, yanmadan iyice ölmelerini sağlayabilirsiniz soğanların (kavurmadan da yapılabiliyor kısır ama açıkçası ben bu şekilde tercih ediyorum). Kavrulan malzemeler yumuşadığından emin olduğumuz bulgura eklenir. Eğer bulgur yumuşamamışsa biraz daha su eklenir ve malzeme dinlenmeye bırakılır.
******
Yeşillikler ve salatalıklar doğranır. Önce baharatlar, nar ekşisi ve tuz, sonrasında da yeşilliklerle birlikte salatalık eklenir. Arzu edenler, kısa süre içerisinde tüketeceklerse kısıra bir adet domates rendesi de katabilir. Bu sayede hem daha yumuşak hem de daha lezzetli kısır elde edilir. Ama kısırın hazırlandığı gün tamamen bitmemesi, domatesin koku yapmasına sebep olacaktır; aklınızda bulunsun :)
******
Sizinle denediğim tarifleri paylaştım umarım dener ve beğenirsiniz. Arzu edenler benim de istifade ettiğim ve aşağıda adresini paylaştığım linklerden tariflerin görsellerine de ulaşabilir. Şimdiden afiyet olsun.
Kaynak: http://www.nefisyemektarifleri.com