Hürriyetçi Eğitim Sen Şanlıurfa İl Başkanı Mehmet Canbeyli, GAPGündemi’nden İshak Polat’ın hazırlayıp sunduğu “Gündem Eğitim” programının canlı yayın konuğu oldu. Mehmet Canbeyli, Şanlıurfa’nın eğitim sorunlarına ve Hürriyetçi Eğitim Sen Sendikasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

İshaksendika1

Hürriyetçi Eğitim Sen yeni bir sendikal anlayış olarak ortaya çıkmıştır

GAPGündemi dijital mecralarında da aynı anda canlı olarak izleyiciler ile buluşan “Gündem Eğitim” Programında İshak Polat’ın sorularını cevaplandıran Hürriyetçi Eğitim Sen İl Başkanı Mehmet Canbeyli  sendikaları hakkında bilgi vererek; “Sendikamız 2021 yılı Aralık ayında mevcut sendikaların işlevini yitirmesi, siyasetin talimatı altına girmesi, öğretmenlerin özlük haklarının teslim edilmesinden uzaklaşılmasından dolayı Türkiye’nin bir çok yerinde kendi sendikalarından istifa eden uzaklaşan eğitimci arkadaşlarımızın kurduğu bir sendika.

İshaksendika2

Sendikamız yeni bir soluk, yeni bir ses. Sendikamız aslında yeni bir sendika değil, yeni bir sendikal anlayış olarak ortaya çıkmıştır. Sendikamızın Şanlıurfa İl Başkanlığı ise 2022 yılı Nisan ayı gibi kuruldu ve Kurucu Yönetim Kurulu üyesiyim. Ocak ayından bu tarafa da İl Başkanı olarak görevime devam etmekteyim” diyerek Şanlıurfa’da yaklaşık 1.400 civarında üyeleri bulunduğunu belirterek Sendika olarak yaptığı çalışmaları anlattı.

İshaksendika22

13 bin öğretmen açığımız var. 215 Bin öğrenci öğretmensiz!

Şanlıurfa’nın ilköğretim ve lise öğrenci sayısı, mevsimlik tarım işçilerinin öğrencileri, öğretmen sayısı, derslik sayısı, öğretmen açığı derslik açığı gibi istatistiki bilgileri paylaşan Mehmet Canbeyli; “ Maalesef Şanlıurfa’nın eğitiminde sorunlar silsile yolu ile katlanarak devam ediyor. Bu sorunlar o kadar çok ki; öğretmen arkadaşlarımızın yaşadıkları sorunlar var, öğrencilerimizin yaşadıkları sorunlar var, velilerimizin yaşadıkları sorunlar var.

Başlık başlık gidersek en büyük sorunumuz öğretmen eksikliği. Eğitim anlamında  Türkiye’nin en büyük 4. Şehriyiz. Yaklaşık 750 bin öğrencimiz var. Yaklaşık 22.449 dersliğimiz var. 34,222 öğretmenimiz var. Ama maalesef şu an Şanlıurfa’mızda yaklaşık 16 aydır da bir atama yapılmadığı için 11.450 remi rakamlara göre ve hali hazırda açılacak okullarımız var ve bunlarla birlikte Şanlıurfa’da şuan 13 bin öğretmen açığımız var.

Bu 13 bin öğretmen açığımızın yüzde 50 artı 10’u sınıf öğretmeni olduğunu hesaba katarsak yaklaşık 215 bin öğrencimiz öğretmensiz. Bu kadar büyük bir kentte bu kadar büyük bir öğretmen açığı bu kadar büyük öğrenci kitlesinin öğretmensiz kalması Urfa eğitiminin ne hallere düştüğünün çok açık bir göstergesi” diyerek tespit ettikleri sorunları başlıklar halinde dile getirdi.

Eğitimde çözüm için topyekûn bir irade ortaya koymamız lazım

Çözüm önerileri konusunda da önemli açıklamalarda bulunan Mehmet Canbeyli; “ Gerek Şanlıurfa’da gerekse Türkiye çapında sosyolojik vakalara baktığımız zaman hemen hemen bütün sorunların temelinde eğitim var. Toplumun daha iyi noktalara gelmesi için güçlü bir eğitimin ve güçlü bir eğitim sisteminin olması şart. Biz sendika olarak eğitim alanında sorunları ve çözüm önerileri rapor haline getirdik ve ilgili mercilere sunduk.

Çözüm noktasında da hiçbir önyargıya kapılmadan diğer eğitim sendikaları ile ortak hareket etmekten çekinmedik ve yeri geldiği zaman ortak hareket ediyoruz. Eğitim alanında yapılan güzel çalışmaları da takdir ediyoruz ve destekliyoruz. Eğitim sorunlarının çözümü noktasında da Şanlıurfa özeline gelince bu sorunların çözümü için topyekûn bir irade ortaya koymamız şart.

Şanlıurfa’daki velilerin, öğrencilerin, STk’ların, Meslek Odalarının,  siyasilerimizin yani herkesin, hepimizin  topyekûn bir irade ortaya koymamız  lazım. Bu iradeyi ortala koymazsak 6 ay sonra da 1 yıl sonrada yine öğretmen açığından, derslik açığından, mevsimlik tarım işçilerinin öğrencilerinden bahsedeceğim” diyerek eğitim sorunlarının çözümü için Urfa’nın tek yürek olmasın gerektiğinin altını çizdi.

Programın ilerleyen dakikalarında Mehmet Canbeyli kendisine yöneltilen diğer sorulara da cevap vererek taşımalı eğitim, ücretli öğretmenlik, okulların fiziki durumu gibi bir çok konuya da temas etti.

Kaynak: GAPGündemi /Yüksel POLAT