Allah kimseyi boşamak ve boşanmak zorunda bırakmasın, amin… Lakin şartlar sizi zorlar ve boşanmanın, evli kalmaktan daha hayırlı olduğuna kanaat getirirseniz, çar naçar boşanma davası açmak zorunda kalırsınız.
Boşanma hususunda hep sorulan ve de cevabı merak edilen bir soru vardır: Davayı ilk kim açmalı? İşte bu konuda eşler arasında tereddüt vardır; sanki ve adeta davayı ilk açan yuvayı yıkan gibiymiş gibi bir algı vardır. Hâlbuki ne alaka! Kanuna göre; şartları oluştuğu, diğer eş ile yaşamanın eziyet haline geldiği, evlilik birliğini sürdürmesi ondan artık beklenilemediği her an ve zamanda, öncelik ve sonralık mühim olmaksızın boşanma davası açılabilir… Mahkemeler / hâkimler de sadece kimin kusurlu, daha doğrusu kimin daha çok kusurlu olduğunu tespit etmeye çalışırlar, zira genelde kusursuz eş yoktur…
Kanuna göre aranızda evlenme engeli olmadığı ve yaşınız da tuttuğu ve de akıl baliğ olduğunuz sürece, bir erkek olarak istediğiniz kıza talip olup onla evlenebilirsiniz; evlenmek için izin alınma diye bir şey yoktur, sadece devletin resmi görevlisinin (belediye memuru veya muhtarın) huzurunda yaparsınız ki bu da izin değil, bildirimdir. Ta ki resmi kayıtlarda kimin kimle evli olduğu ve haliyle de nesep ve kütük belli ve aşikâr olsun… Evet, evlenirken izin almazsınız ama iş boşanmaya geldi mi, işte orada Kanun der ki: Duuur! Tamam, iznim olmadan istediğin zaman ve şekilde evlenebilirsin ama ve lakin iznim olmadan istediğin zaman ve istediğin şekilde boşayamazsın ve boşanmazsın! Evlenirken sebep göstermeyen sen, boşarken / boşanırken sebep göstermek ve bunu ispatlamak zorundasın der Kanun! Şiddetli geçimsizlik vb…
Kur'an ise; nasıl ki bir birey evlenirken "Şu sebeple evleniyorum" demediği gibi, boşarken / boşanırken de "Şu sebeple boşuyorum / boşanıyorum" demek zorunda bırakmaz bireyi. Kur'ana göre eşinizi boşarken sebep göstermek zorunda değilsiniz ama ve lakin boşamanın / boşanmanın bir usulü ve adabı vardır ve Kur'an o usule riayeti emreder; mesela boşama / boşanma hakkının üç kere kullanılabileceğinden ve hangi durumda iken kadını boşamanın gerektiğinden bahseder ki amaç; tarafları iyi düşünmeye, bu hakkı rastgele kullandırtmamaktır.
Bu hususta daha yazacak çok şey var, yazacağız inşallah. Selamlar.