31 Mart seçimlerinin sona ermesi ve Ramazan – 11 Nisan bayramlarının geçmesiyle, gözler Belediyelere çevrildi. El değiştiren belediyelerde borç batağı, boş kasa ve şişirilmiş personel kadrolarıyla karşılaşan yeni Başkanlar ödeme telaşında. Yönetici kadroların oluşturulması, yolsuzluk iddiaları ve hizmet-yatırımlar için bütçenin kontrol altına alınması öncelikler.
Vatandaş ise birikmiş problemlerin çözümü için adım atılmasını bekliyor: Deprem ve sel felaketlerinin yol açtığı yıkımın yaralarının sarılması, gecekondulaşma, alt yapısı hazırlanmış yeni imar alanlarının oluşturulması ve konut üretimi, trafik, temizlik, otopark sorunu ve şehir disiplinin sağlanması, kadın ve gençlere yönelik eğitim – kültür-sanat çalışmaları, başıboş köpek sorunu.. Acil müdahale beklenen sorunlardan bir kısmı.
GAPGündemi dijitalde arkadaşımız İshak Polat’ın hazırlayıp sunduğu programın canlı yayın konuğu olan Mimar M.Fatih Kahya, Büyükşehir başta olmak üzere belediye başkanlarına yönelik öneri ve tavsiyelerde bulundu. Bir dönem belediye meclisinde de görev yapan Mimar Kahya’nın önerileri:
Urfa’nın uzun vadeli planlara ihtiyacı var
Urfa’nın geleceğe hazırlanması için yapılması gerekenlere ilişkin analizlerde bulunan Kahya, "Urfa’nın uzun vadeli planlara ihtiyacı var. Yapılması gerekenler ve atılması gereken adımlar uzun istişareler sonrasında bir plan haline getirilmeli ve bir kitapçık olarak basılmalı. Bu plan dahilinde yapılması gereken çalışmalar hayata geçirilmeli.
Hangi parti ve Belediye başkanı göreve gelirse gelsin bu plandan vaz geçilmemeli. Urfa’nın kurtuluşu ve geleceğe taşınması ancak bu şekilde mümkün olacaktır.
Yoksa birilerinin yaptığını diğeri bozarsa maalesef kamunun parası örneklerde gördüğümüz gibi çöpe gidecektir ve ortalık proje çöplüğüne dönecektir" diyerek yapılan çalışmaların uzun vadeli hesaplanması gerektiğini dile getirdi.
Yeni Urfa senaryosunun uygulanması en büyük hayalim
Kahya, "Urfa’nın sorunlarının tespiti ve çözüm önerileri konusunda uzun yılların verdiği tecrübeme göre oluşturduğu bir Yeni Urfa Senaryosu çalışmam var. 2018 yılında başladığım bu çalışma kapsamında tespitlerimiz ve çözüm önerilerimiz var.
Örnek vermem gerekirse öncelikle Belediye Başkanlarımızın örnek bir beyin takımı kurması ve tecrübeli insanlara çalışma fırsatı vermesi gerekiyor. Urfa gibi kadim bir şehirde siz önünüze gelen projeler yapıp hayata geçiremezsiniz. Bu hatayı yaparsanız maalesef Urfa’ya yazık edersiniz.
Urfa’nın kendine has özellerini göz önünde bulundurarak ve ilçelerini de içine alan bütüncül projeleri ihtiyacı var.” diyerek Urfa’nın kendine özgü koşullarına göre proje ve çalışmaların hayata geçirilmesinin önemine vurgu yaptı.
Belediyelere önemli sorumluluklar düşüyor
Başta Büyükşehir olmak üzere belediyelerin önemine vurgu yapan Kahya, "Urfa’nın kadim değerlerinin gün yüzüne çıkartılması, şehrin geleceği taşınması açısından belediyeler özellikle de Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine önemli görevler düşüyor.
Bu anlamda öncelikle şehrin gelecek 30-40 yılının planlanması gerekiyor. İlk iş olarak belediyelerimiz hemen bir çalıştay düzenleyerek, bu planı oluşturmalı. Bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanı M.Kasım Gülpınar’ın bu vizyonu ortaya koyacağını düşünüyorum. En önemlisi de vatandaşımızın bu vizyonu sahiplenmesidir. İnanıyorumki Şanlıurfa bunu başaracaktır" dedi.