Müslümanların Dini Bayramlarından biri de Kurban Bayramıdır. 11 Ağustos 2019 Günü Kurban Bayramına kavuşacağız inşallah. Bayramlar sevgi ve saygının zirvesidir. Bayramlarda kırgınlıklar giderilir. Fakirler gözetilir dargınlılar barış zeminine oturur. Her şeyimiz bozulduğu gibi bayramlarımızda bozulmaya yüz tutmuştur. Eski bayram sevinç kutlamalarını dört gözle özlüyoruz. Aynı apartmanda oturanlar bayramda bile bir birinin elini sıkmıyor, selamlaşmıyor, bayramın hazzını almıyorsa, yaşantımızda bir sakatlık var demektir.

Eski bayramlarda kalabalık Aileler hep beraber bayram yaparlardı. Bu birlikteliğimizi yitirmişiz. Kurban kesilirken etler üçe bölünür. Kendimize, akrabaya, eş dosta etler taksim edilirdi. Şimdi bunların hepsini yitirmişiz. Dünyevileşme sonucu Bayramların sevinci de uçtu gitti. Geçmiş Bayramlarda gerçek hocalarımız kesilecek Kurbanları hocalarımız en ince noktasına kadar anlatırdı. Kurban kesilmeden önce bir çukur kazılır kesilecek kurbanın kanı o çukura akıtılır üstü kapanır diye anlatırlardı bunun gibi çok ince detaylar şimdi böyle bir şeyi Camilerimizde din görevlilerinden duyamıyoruz.

Kurban konusu sanki bir sektör haline dönüşmüş reklamlar o kadar çoğalmış ki, dinin tüm ilkeleri sanki tek kurbanda toplanmış. Bayrama bir iki ay kala devletlere, yörelere göre fiyatlar belirleniyor. Fiyatlar da çok değişken, vakıflardan, derneklerden, sivil toplum kuruluşlarında o kadar kurban talebi var ki, Kurban bedelini herhangi bir kuruma versen veya hisse payını yatırsan cenneti garantilemiş oluyorsun gibi bir hava yaratılmaya çalışılıyor. Bu talep işinde çok tereddütler var. Çünkü üzerinde çok duruluyor. Dinimizde kurbanı kişinin kendisi kesmesi fıkha göre dağıtması en evla olanıdır. Bir kurban bir hisse için bu kadar dil dökülmesi şüphe uyandırıyor.

Kurbanı İslam'a göre kesen, Fıkha göre dağıtan, gerçek fakire ulaştıran çilekeş, toplum fedailerimiz çok olmakla beraber yaş kuru karışımı olduğu için Kurban ibadetinde de bazı kuşkular oluşuyor demektir. İnsanımız bazı konularda çok fedakardır. Kurban hali vakti yerinde olanlar için Kurban Bayramında kurban kesmesi vaciptir. Bazıları borçla, taksitle, kredi ile bile kurban keser ki,kerih olmakla beraber samimiyetinde bir ifadesidir.

Kurbanın bir bölümü fakirin hakkıdır. Eskiden Kurban deride çok para ederdi dericiliği de bitirdiler. Kısacası kurbanlar İslam'a göre kesilmeli, İslam'a göre dağıtılmalıdır. Bayramın üç günü kurban kesecek kadar parası olup ta kurban kesmeyenler mescidime yanaşmasın diye peygamber efendimizin emri var. Sözde hayvan severler kurban kesiminden pek hoşlanmazlar. Amma… Pastasına parasına göz dikerler. Kurbanı küçümsemek insanı dinden çıkarır kurban ayet ve hadislerle sabittir.

Kurban Bayramı gelince sadece kurban akla gelmemeli, Kurban Bayramında Müslümanların büyük sorunları ortaya dökme çözümler üretme kongresi hac yapma var ki, Hac İslam'ın şartlarından biridir. Kurban sadece kan akıtmaktan et dağıt maktam ibaret değildir. Kurban İnsanı Allaha yaklaştırıyorsa HZ. İsmail, Hz. İbrahim, Hz. Haceri hatırlamak, Hacda şeytanlar sembolik taşlanırken, gerçek anlamda insi ve cini şeytanlardan uzak durmak şuurunu edinmek Kurban Bayramının, kesilen Kurbanın asıl öznesidir. Sevinçle Bayramlar kutlanırken, Dünya sorunları insanları bayrama hüzünlü götürüyor. İslam coğrafyasında kan gözyaşı varken nasıl bayram sevincini yaşayalım.

Ülkemiz de ateş çemberine dönmüş, iç dış düşmanlar bizi ve İslam beldelerini rahat bırakmıyorlar. Her gün Cenaze Namazları kılınıyor nasıl Bayram sevincini tadalım. Sıkıntılarımız olsa da bayrama buruk girsek de bu dinin sahibi Allah'tır. Parti, meşrep, aşiret, Mevki makamlar gibi kötü hasletleri bir tarafa bırakarak tevhit sancağı altında birleşme ve gerçek Bayramın tadını tatma dileklerimle hayırlı bayramlar diliyorum…

Selamla kalın selamette kalın.