Türkiye'nin son günlerde değişmez sorunlarının başında başıboş köpek sorunu geliyor.
Şanlıurfa'da sürüler halinde dolaşan başıboş köpekler, özellikle sabahın erken saatlerinde okula giden, akşam ise okuldan dönen çocuklar için büyük risk oluşturuyor. Aslında sadece çocuklar için değil, yetişkinler için de başıboş köpekler büyük sorun. Şanlıurfa'da ölüm ve yaralanma ile neticelenen köpek saldırılarında ise artış yaşanıyor.
Şanlıurfa'da başıboş köpek sorunu insan sağlığını ve güvenliğini de tehdit ediyor.
Balıklıgöl'ü, Göbeklitepe'yi ve Taştepeleri görmek için Şanlıurfa'ya gelen yerli ve yabancı turistler de başıboş köpeklerden şikâyetçi. Başıboş köpekler sorunu kentin ekonomisini de sekteliyor.
Başıboş köpekler, Türkiye'nin tarım ve hayvancılık şehri olan Urfa'nın kırsalında da büyük sorun haline geldi. Kuduz vakaları hayvan sağlığını ve tarımsal çalışmayı da olumsuz etkiliyor.
Çocukların güle oynaya gittiği oyun alanları ve parklar, başıboş köpeklerin toplanma merkezi haline geldi. Çocuklar eskisi gibi parklarda gönüllerince eğlenemiyor.
Akşam yürüyüşe çıkan ve sabah namazı için camiye giden vatandaşlar, başıboş köpeklerden tedirgin ve kendilerini korumakta zorlanıyor.
"Şanlıurfa'da kuduz vakaları"
2023 Haziran ayında, Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde, kuduz köpeğin ısırdığı Mimar L. S. (28) kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Siverek Kaymakamlığı yaşanan Kuduz vakasının ardından söz konusu bölgenin karantinaya alındığını açıklamıştı.
2023 Ağustos ayında, Suriye’nin Tel Abyad kentinde başıboş köpeğin saldırısında yaralanan ve kuduz teşhisiyle Şanlıurfa’da Akçakale Devlet Hastanesi'nde tedavi gören H. H. F. (30) hayatını kaybetmişti.
Son olarak Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesine bağlı Batıkent Mahallesi'nde başıboş kuduz köpeğin ısırdığı şahıs tedavi altına alınmış ve bahse konu olan mahalle karantinaya alınmıştı.
"Cumhurbaşkanı sürekli uyarıyor"
Urfa halkı başıboş köpeklerin insanlara zarar verme potansiyelini azaltacak, onları barındıracak güvenli alanların oluşturulmasını talep ediyor.
Sorunun çözümü için 3-5 yıldır ısrarlı çağrılarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerekli yasal düzenlemenin yapılarak başıboş köpek terörüne artık dur denilmesini istemişti.
"Valilik ve Büyükşehir Harekete geçti"
Söz konusu başıboş köpek sorunu ile ilgili Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ekipleri harekete geçerken, Şanlıurfa Valiliği de sokak hayvanlarının barınma merkezlerindeki kapasitelerinin artırılması ve tüm sokak hayvanlarının aşılanması yönünde çalışma başlattı.
"Mama Lobisinden çığırtkanlık"
Şanlıurfa'da başıboş köpeklerle ilgili yapılan aşılama ve toplama çalışmalarında rahatsız olan köpek maması lobisi, sosyal medyada "Urfa'da hayvan katliamı var" diyerek çalışmaları baltalamak istiyor.
Kuduz nedir?
Evcil ve vahşi hayvanlarda görülen, zoonoz viral bir hastalıktır. Bu viral hastalık, insanlar da dâhil olmak üzere tüm memelilerin merkezi sinir sistemini etkiler. Hastalığın belirtileri ortaya çıktığında kuduz hemen hemen her zaman, hem hayvanlar hem insanlar için ölümcüldür.
Başıboş köpekler Ekinokokkozis hastalığına neden oluyor
Ekinokokkozis karaciğer kisti, hayvanlardan insanlara bulaşan ve tedavi edilmediğinde ölüme sebep olabilecek bir kist. Halk arasında "köpek kisti" olarak da biliniyor. Ekinokokus granulozus ismi verilen bir parazitin meydana getirdiği kistle oluşan hastalık, ciddi sorunları da beraberinde getiriyor.
Kuduz vakaları artıyor
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de son 5 yılda ortaya çıkan tablo, konunun ciddiyetini gösteriyor. 2019'da 59 ilde 494 kuduz vakası görülürken 2020'de 52 ilde 267 vaka pozitif olarak raporlandı. 2021'de 28 ilde 153, 2022'de 41 ilde 277, geçen yıl 35 ilde 282 vaka rapor edildi. Bu yıl yaklaşık 5 aylık dönemde 21 ilde 50 vakaya rastlandı.
"Türkiye Kuduz riski yüksek ülke oldu"
Tarım Ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından konuya dikkati çekerek, Türkiye'de sahipsiz köpek sayısının 4 milyona yaklaştığını, Dünya Sağlık Örgütünün de kuduz riski açısından ülkeyi "yüksek risk" kategorisinde tanımladığını ifade etti.
Yumaklı, paylaşımında, "Sağlık Bakanlığı verilerine göre, evcil hayvanlar da dahil olmak üzere 2018-2022 yılları arasında kuduz riskli temas sayısı ortalama 267 bin iken 2023 yılında bu sayı iki katına yakın artarak 438 bine ulaşmıştır. Bu tablonun insan hayatı ve sağlığı açısından ürkütücü boyutlarda olduğu aşikardır." dedi.