45 Milyon Antepfıstığı ağacı ve bu yıl beklenen 180 bin ton rekor rekolte ile Türkiye’nin Antepfıstığının yaklaşık yarısını üreten Şanlıurfa’da Antepfıstığı üreticisi çiftçiler fiyatların düşüklüğünden  Antepfıstığı ticareti yapan esnaf ve sanayici de stokçuluktan yana dertli.

Proğram

Gazeteci İshak Polat’ın hazırlayıp sunduğu ve GAPGündemi ekranlarında yayınlanan “Ekonomi Gündemi” “Fıstık Özel programının canlı yayın konuğu olan Şanlıurfa Şıracılar ve Fıstıkçılar Esnaf Odası Başkanı Ahmet Aslan yaşanan sürece ve sorunlara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Fıstıkta taban fiyatının olmaması üreticileri de esnafı da mağdur ediyor

Canlı yayında Şanlıurfa Şıracılar ve Fıstıkçılar Odasına bağlı yaklaşık 275 esnaf bulunduğunu belirterek; “Şanlıurfa gibi fıstığın başkenti bir şehirde maalesef  Şıracılar Halinde ancak 135 civarında işyeri bulunmaktadır. Bir çok dükkanda 2-3 esnafımız ortak olarak faaliyet yürütmektedir. 2024 yılı fıstık hasadına gelince; öncelikle hasadın çiftçilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.

Urfa’nın değerlerinden bahsettiğimiz zaman Urfa’nın en önemli değerlerinden birisi Urfa fıstığıdır.  7 Yıldır Oda Başkanlığı yapmaktayım ve maalesef bir çok kanaldan sesimizi duyurmaya çalışmamıza rağmen sesimizi duyan olmadı. Fıstık üreticileri açısından maalesef 2024 sezonu çok sancılı başladı. Boz kavlak dediğimiz baklavalık fıstığın 20 gün önce 450 TL iken bugün 290- 310 TL arasında fiyatı değişiyor. Nereden bakarsanız %40’lık bir fiyat gerilemesi oldu. Bu durum hem üreticiyi hem de fıstık ticareti yapan esnafı mağdur etti.

Fıstıktaki bu sıkıntının sebebi fıstıkta devlet tarafından taban fiyatının belirlenmemesi. Bu durum hem üreticileri hem de esnafı mağdur ediyor” diyerek bu durumun birkaç tane büyük firmanın işine geldiğini belirterek stokçuluğa dikkat çekti. 

Devlet fıstığa destek versin. Milletvekilleri önerimize sahip çıkmadı

Fıstığa yönelik herhangi bir destekleme ve taban fiyatı belirlemesi olmadığını hatırlatan Ahmet Aslan; “ Sorunun temel kaynağı olan bu hususta 3 önce arkadaşlarımız ile birlikte bir dosya hazırladık ve Türkiye Büyük Millet Meclisine giderek bizim bazı Urfa milletvekillerine sunduk. Dedik ki; Karadeniz bölgesinde nasıl çaya, fındığa destek veriliyorsa, alım sırasında nasıl taban fiyat açıklanıyorsa Şanlıurfa’da ve Güneydoğu’da yetiştirilen fıstığa bir taban fiyat belirlensin, Devlet alım yapsın. Ama maalesef bizim bu dosyamıza önerimize kimse sahip çıkmadı” diyerek esnafa yeni yerlerin yapılması ile birlikte markalaşma, üretim ve istihdamın artacağını ve fıstığın hak ettiği noktaya geleceğini dile getirdi.  

Proğam2

Lisanslı depoculuk çok faydalı olacaktır

Urfa fıstığının tanıtımı, markalaşması için verdikleri mücadele ve görüşmelere ilişkin de açıklamalarda bulunan Ahmet Aslan; “Fıstığımızın hak ettiği noktaya gelmesi, üreticilerimizin ve esnafımızın mağdur olmaması için Ticaret Borsası, Ziraat Odası, Sanayi ve Ticaret Odası, Valilik, Büyükşehir Belediyesi gibi ilgili kurum ve kuruluşlar ile görüştük. Sağ olsunlar Ticaret Borsamız ve Ziraat Odamız başta olmak üzere bir çoğundan güzel dönüşler aldık. Özellikle Ticaret Borsamızın Başkanı sayın Mehmet Kaya ve Ticaret Borsası Meclis Başkanımız sayın İsa Kızıldemir özellikle lisanslı depoculuk konusunda çalışmalar başlattılar. Bu toplantılara bizler de katıldık.

Hatta 15 gün önce yine Ticaret Borsasında bir toplantıya katıldık ve olmazsa olmazımız Ticaret Borsası öncülüğünde Urfa’ya fıstık alanında bir lisanslı deponun kazandırılması gerekiyor. Bunun projesi hazır ve inşallah yakında temeli atılacak diye duyum aldık. Bu lisanslı depoculuk üreticimiz ve esnafımız için çok faydalı olacaktır” diyerek lisanslı depoculuğun getireceği avantajlara yönelik açıklamalarda bulundu.

Ahmet Aslan Urfa fıstığı hakkında diğer soruları da yanıtlayarak Şanlıurfa Şıracılar ve Fıstıkçılar Odası olarak Urfa fıstığının hak ettiği noktaya gelmesi için ellerinden gelen tüm gayreti göstermeye devam edeceklerinin altını çizdi.

Kaynak: GAPGündemi / Deniz KIRVAR