GAPGündemi'nde yayımlanan Moderatörlüğünü Ömer Faruk Kazancı'nın yaptığı "Urfa'dan 1 Kitap, 1 Yazar" programının canlı yayın konuğu Eğitimci Yazar Halil Orhan Aslan oldu.
Programda Kayıp İnsanlık isimli sosyal içerikli romanı ile ilgili bilgiler veren Aslan, günümüz gençliğinin yaşadığı sorunlara vurgu yaptı.
Kayıp İnsanlık isimli sosyal içerikli romanının içeriği ile ilgili bilgi veren Aslan, "Kitap yaklaşık olarak 1,5 yılımı aldı. Bazı yazarlar gibi yılda 3 kitap çıkarır, benim böyle bir kaygım yok. Neticede okuyucuya bir şeyler sunmamız gerekiyor. Bunu yaparken acele ederseniz o işin özünde sıkıntı oluşur. Genelde kitlelere hitap ediyorsunuz. Okuyucu kitleniz var. O insanların sizden beklentileri var. Romanda kendi gözlerimle görmüş olduğum olayları anlattım. Roman kahramanlarının isimlerini değiştirdim. Hayatın özünde ne varsa hepsini yazmaya gayret ettim. Romanda 'Mehmet' dediğimiz roman kahramanını babası köyde ölünce annesi kocaya veriliyor ve sanki bir suç işlemiş gibi köye bir daha uğramaması isteniyor. Mehmet, köyde amcasının yetmesi gibi büyüyor. Mehmet daha sonra bir akrabasının kızıyla kendisini evlendiriyor." ifadelerini kullandı.
Aslan, Kayıp İnsanlık kitabının bir yönetmenin masasında olduğunu ve senaryo haline getirileceğini ifade etti.
"Eğitim ile maneviyat bir arada olmalı"
Gençlerin içerisinde bulunduğu buhrandan kurtulmaları için tavsiyelerde bulunan Aslan, "Başta ilgi, ondan sonra eğitim, daha sonra maneviyat önemli. Eğitim ile maneviyat bir arada giderse genç daha fazla pişer. Çocuğu yetiştirirken boşluk bırakırsanız bu boşluğa başka şeyler doldurur. Günümüzde 'Tost ye test çöz' deniliyor. Hâlbuki daha bilinçli bir gençlik yetişirse muhakeme gücü gelişirse doğruyu ve yanlışı kendisi bulur. Kötülüğün 5 dakika ara vermediği bir ortamda yaşıyoruz. Böyle olunca gençleri takip etmekte zorlanıyoruz. Anlatarak, okuyarak, bilgilendirerek ve örnek göstererek çocuğu doğru minvalde yetiştirmeye çalışmalıyız. Eğitim ile maneviyat bir arada gitmezse sıkıntı olur. Eğitim bir yere kadar. Sonrasında insani değerler ve maneviyat. Her dinde sevgi, güven, saygı ve insan hakları vardır." şeklinde konuştu.
"Bir doğru yapmak bir yanlışı açıklamaktan daha az bir zaman alır"
Gençlerin iyi analiz edilmesi gerektiğini belirten Aslan, "Şu anki gençliğin özünde şu var. Gördükleri ile evrilen bir toplumuz. Tüketici bir toplum haline geldik. Sosyal medya fenomenlerini örnek alan bir gençlik var. Her şeyimiz görüntüde. Her şey görüntüde olursa o zaman altyapında bir şey olmadı mı ilk boşlukta gidersin. Sıkıntı buradadır. Gençlerimizi iyi gözetirsek ve bu minvaldeki eğitim politikasıyla toplumsal yaşantının içerisine çekersek zaten her şey kendiliğinden güzel olur. Bir doğru yapmak bir yanlışı açıklamaktan daha az bir zaman alır. Doğrunun dili birdir." dedi.