GAPGündemi sosyal medya platformlarında moderatörlüğünü Meral Bayat'ın yaptığı "Gönülden Kaleme Dökülenler" programının bu haftaki canlı yayın konuğu UrfaŞair-Yazar Hülya Alptekin oldu.

Bugüne kadar Hudutsuz Acılar (Roman) ve Bir Düş Ki Maviye Doğru (Şiir ve Aforizma) kitaplarının okurları ile buluştuğunu belirten Alptekin, yeni çalışmalarının olacağına işaret etti.

Yazı hayatına başlaması ile ilgili bilgi veren Alptekin, "İlk yazmaya ortaokul ikinci sınıfta başladım. Amatörce resim de çiziyorum. Okulumuzda resim yarışması düzenleniyordu. Bende bu yarışmaya katıldım. Resimle ilgili bir dörtlük yazmıştım. Resim yarışmasında birinci oldum. Öğretmenlerim hem sevindi hem de bu kabiliyetimi görünce bana destek verdiler. En büyük desteğim çocuklarım oldu. Daha sonra dost ve arkadaşlarımın desteğiyle yazmaya başladım." ifadelerini kullandı.

"Yazmanın yeri ve zamanı olmaz"

Yazmanın bir duygu işi olduğunu ifade eden Alptekin, "Yazmanın yeri ve zamanı olmaz. Her zaman yazı yazılabilir. Yazma, duygu işidir. Otobüste olur, parkta olur. Parkta gider gezerseniz, yağmur yağar. Yağmurla ilgili yazarsınız. Ağaç, kuş ve böceklerle ilgili yazarsınız. Yaşlı bir çift görür yazarsınız. Ya da çocuklarla ilgili yazarsınız. Romanımı yazarken sessiz bir ortamda yazdım. Şiir öyle değil. Otobüste yolculuk yaparken aklıma bir dörtlük geliyor hemen telefonuma kayıt ediyorum evde de kâğıda döküyorum. Uykudan uyanınca aklıma gelen dörtlükleri maalesef kâğıda dökemiyorum, unutuyorum. O anki duygularla çok güzel dörtlükler aklıma geliyor." diye konuştu.

"İyi ki UYSAD'la tanışmışım"

Bir kadın olarak yazı hayatımda hiç zorluk çekmedim. Daha çok takdir edildim. En büyük desteği ise çocuklarımdan, çevremden ve dostlarımdan gördüm. UYSAD'a üye olduktan sonra çevremdeki insanların bu alanda etkin olduklarını gördüm. Bu bende biraz daha yer etti. Daha sonra daha çok yazmaya eğilimli oldum. UYSAD'a üye olduktan sonra kadın kolları Başkanı oldum. Kitaplarımı oradaki azimle ve hevesle yazmaya başladım. İyi ki UYSAD'la tanışmışım." şeklinde konuştu.

"Urfa, her türlü kültürel faaliyeti hak eden kadim bir şehirdir"

Şanlıurfa'da kültür ve sanat çalışmalarının yeterli olmadığını vurgulayan Alptekin, "Memleketimiz buram buram tarih kokuyor. Bunun farkındayız ama gün yüzüne bunu çıkaramıyoruz. Şanlıurfa'da kültür ve sanat çalışmaları yeterli değil.  Bu konuda kurumlarla birlikte sivil toplum kuruluşlarının etkinlik düzenlemesi ve proje üretmesi gerektiğini düşünüyorum. UYSAD olarak bu konuda çok çalışma yaptık ve halen de yapıyoruz. Urfa, her türlü kültürel faaliyeti hak eden kadim bir şehirdir. Bu şehrin kimliğini, ana nüvesini ve kültürel zenginliklerini oluşturabiliriz. Şehirde yaşayan insanların günlük yaşam tarzları, aile hayatları ve taş konak evleri kültürel yönden çok zengin. Şanlıurfa'nın her geleneği, tarihi UNESCO tarafından tescillenmesi gerektiğini düşünüyorum. Müzik başlı başına bir hayat kaynağımız." dedi.

Tuğba Polat

Programın sonunda yeni yazmak isteyen kişilere öneride bulunan Alptekin, "Genç kardeşlerimize bol bol kitap okumalarını tavsiye ediyorum. Araştırsınlar, okusunlar. İnsan okumakla ancak bir yerlere gelir. " ifadelerini kullandı.

Editör: Seda Nur ŞAHİN