Siyasetten, ekonomiye, turizmden kültür sanata kadar yaşamın her alanında Şanlıurfa’yı ilgilendiren haber, köşe, röportaj ve programlara imza atan GAPGündemi, birbirinden farklı konu ve konukları ağırlamaya devam ediyor. Dijital platformlarımızdan canlı olarak yayınlanan programlarımıza “Ekonomi Gündemi” programı eklenirken, programın ilk yayın konuğu ise Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy oldu.
Şanlıurfa tarımda bir dev
Konuk olduğu programda Mutlu Güneş ve İshak Polat’ın sorularını yanıtlayan Aksoy, “Malumunuz olduğu üzere yaklaşık 8 ay kadar önce Sayın Cumhurbaşkanımızın ve sayın Bakanımızın tensipleriyle Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürü olarak atandım. Şanlıurfa tarımına ekibimiz ve çalışan arkadaşlarımızla birlikte inşallah olduğu yerden daha ileriye taşıyacağımıza inanıyorum. Şanlıurfa’da 1 milyon 100 bin hektar tarım alanımız var. Hali hazırda bu alanın 558 bin hektarlık kısmı sulanıyor. GAP Projesi bittiğinde Şanlıurfa’da 863 bin hektarlık sulanabilir alanın tamamı sulamış olacağız. Tarımsal üretimde Şanlıurfa birinci ve ikinci sırada. Şanlıurfa tarımda bir dev. Büyük bir tarımsal alana sahip. Fıstıkta 45 milyon ağaç sayımız var ve bu rakamla Türkiye’de birinci, dünyada ise sayılı bir yerdeyiz. Mercimekte, pamukta birinciyiz. Buğdayda 2023 yılı itibariyle 1 milyon 718 bin ton üretimle ikinci sıradayız. İnşallah 2024 yılı itibarı ile 2,5 milyon ton bir hasıla bekliyoruz. Çiftçi sayımıza gelince, 60 bin civarında ÇKS sistemine kayıtlı çiftçimiz var. Bunun yanı sıra yaklaşık 32 bin tane hayvan işletmesi kaydımız var. Balıkçılarımız var. Biz buna kısaca 100 bin çiftçimiz, üreticimiz var. Ben çiftçi değil üreteci diyeceğim. Şanlıurfa sadece buğday, mercimek, pamuk üreten bir il değil; balıkçılık, seracılık gibi birçok alanda ciddi tarımsal üretim yapan bir şehir” diyerek Şanlıurfa’nın tarımsal üretimine ilişkin verileri paylaştı.
957 personel ile Şanlıurfa tarımına hizmet veriyoruz
Tarımsal üretim planlaması, çiftçi eğitimi, iklim değişikliği, sulama sistemleri gibi alanlarda yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Mehmet Aksoy; “Çiftçilerimize, üreticilerimize yönelik birçok hizmeti en iyi şekilde sunmanın gayreti içerisindeyiz. Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak 957 personelimiz var. Bazı ilçelerimizde personel eksiğimiz var. Bunun da sebebi sürekli merkez ilçelere tayin talebinin olması. Maalesef zamanında yapılan bazı uygulamalarda dolayı eksikliklerimiz var. Ama diğer ilçelerimizde ihtiyaç duyduğumuz an Sayın Valimiz Hasan Şıldak’ın talimatı ile ihtiyaç duyulan ilçeye personelimizi görevlendiriyoruz. Oradaki açığı hızla kapatıyoruz. Ama yeni tayin döneminde inşallah personel sıkıntımız olmayacak çünkü burası herkesin çalışmak istediği üretim devi bir şehir” diyerek Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün iş ve işleyişine dair açıklamalarda bulundu.
Tarımsal üretim planlaması devletimizin politikasıdır
Çiftçi eğitimi, münavebe, gübre ve su kullanımı, ürün deseni gibi konularda da açıklamada bulunan Mehmet Aksoy; “Çiftçimiz, üreticimiz elleri öpülecek insanlar. İnsan yaşamı için en teme öğelerden olan hava, su ve gıda üçlemişinde gıdanın üretiminden sofraya kadar gelmesine kadar onların emeği her türlü takdirin üstündedir. Bizler toprağın, suyun, gübrenin doğru kullanılması, verimin arttırılması ve üreticimizin hak ettiği geliri elde etmesi için gayret sarf ediyoruz. Bunun içinde Bakanlık olarak bir tarımsal üretim planlaması ve bunu hayata geçiriyoruz. Tarımı artık sahipsiz ve kontrolsüz bırakamayız. Tarımsal üretim planlaması devletimizin politikasıdır. Bilimsel çalışmalar gösterdi ki gıda olmadan milletlerin bağımsızlığından söz edemeyiz. Kendi ürünümüz olmadan biz ülkemizin gücünü başka ülkelere hissettiremeyiz” Diyerek çiftçilerin tarımsal üretim planlamasına uymalarının önemine dikkat çekti.
Şanlıurfa daha iyisini hak ediyor
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak “Benim Ziraat Doktorum”, “Alo 174” gibi verdikleri hizmetlere de değinen Mehmet Aksoy; “Türkiye’nin ihtiyacı olan bürokrat tipi sahada izi olan, insanların yüreğinde izi olan bir de masada sözü olandır. Sahayı bilirseniz masada konuşabilirsiniz. Ben o kadar söylüyorum. Diğer bürokrat arkadaşlara da tavsiyem bayrağa hizmet etsinler, yüreklerini ortaya koşunlar. Bu şehir bundan daha iyisini hak ediyor. Dua almak önemli. Bizler hafta sonu dahi çalışıyoruz. 13 ilçenin tamamına 4 defa 254 köyün tamamına ziyarette bulunduk. Çiftçilerimiz bizi sahada görünce mutlu oluyor. Şanlıurfa’da çok işimiz var” diyerek sürekli olarak çiftçiler ile bir araya geldiklerini ve sorunları bizzat yerinde dinleyerek çözüm ürettiklerini dile getirdi.
Şanlıurfa tarımına ilişkin Mutlu Güneş ve İshak Polat’ın diğer sorularını da yanıtlayan Mehmet Aksoy Şanlıurfa’nın ve Türkiye’nin tarımsal üretiminin arttırılması için bugüne kadar yaptıkları hizmeti daha da arttırmanın gayreti içerisinde olacaklarının altını çizdi.