GAPGündemi'nde canlı olarak yayımlanan moderatörlüğünü Meral Bayat'ın yaptığı "Gönülden Kaleme Dökülenler" isimli kültür sanat programının konuğu Eğitimci-Yazar Mehmet Acıoğlu oldu.

Programda kendi yazmış olduğu şiirleri okuyan Acıoğlu, eserleri, kitap fuarları, eğitim sistemi ve şiirle ilgili duygularını da paylaştı.

"Gençler şiir kitaplarına rağbet etmiyor"

Bugüne kadar yayımlanmış eserleri hakkında bilgi veren Acıoğlu, "İlk çalışmam bir şiir kitabıydı. Çok kaliteli şairlerin yetişmiş olduğu bir ülkedeyiz; ama toplumumuzda şiir çalışmaları pek rağbet görmüyor. Şu andaki gençlik, maalesef şiire rağbet etmiyor. Ben de ilk şiir kitabımdan sonra daha önce kaleme almış olduğum çalışmalarımı roman olarak yazmaya başladım. Şu anda 5 romanım yayımlandı. İlk romanım 'Lanetli mühür' kitabıdır. Arkasından 'Islak Umutlar' isimli romanım çıktı. Daha sonra 'Gecenin cinayet yüzü', 'Ölüm meleği' 'Güneşi hiç görmedim' adlı romanlarım yayımlandı. Toplamda beş roman, bir şiir kitabım var. Ulusal anlamda her yerde yayımlanan ve satılan romanım var. Roman, şiire göre biraz daha fazla rağbet görüyor. Yine de roman kitaplarından da pek memnun değilim. Çünkü çok az okuyucu kitlesi var. Bölgemizde daha çok okuyucu kitlesi olması gerekirken maalesef okuyucu bulamıyoruz." şeklinde konuştu.

"Bu yıl ki kitap fuarı geçen seneye oranla sönük geçti"

Şanlıurfa'da düzenlenen "6. Uluslararası Kitap Fuarı" ile ilgili düşüncelerini paylaşan Acıoğlu, "Fuarlar, yazarlar ve okuyucular açısından çok önemli etkinliklerdir. Yazar ile okuyucunun tek buluşma noktası fuarlardır. Keşke imkân olsa da kitap fuarları senede iki kez düzenlense. Beklentimiz bu yöndedir. Yayınevleri açısından maliyetler de bayağı yüksek. Bence bu yılki kitap fuarı biraz sönük geçti. Geçen yıl düzenlenen fuarda çok fazla okuyucuyla buluştuk. Bir yazar olarak geçen sene 200-300 kitabı imzaladım; hatta standımda kitap kalmadı. Bu sene fazla bir okuyucu ile buluşamadık. Ancak 100 tane kitap imzalayabildim. Bu okuyucuların fuara gelmediği anlamına gelmiyor. Kitap maliyetlerinden ve milletin maddi durumundan kaynaklı olarak kitap satışları biraz sönüktü. Bu sene fazla bir imza yapamadık. Yayınevleri de okuyucunun az olmasından şikâyetçiydi." diye konuştu.

"Kitap maliyetlerinin indirilmesi ile ilgili belediyeler sponsor olabilirdi"

Kitap fuarları ile ilgili belediyelerden beklentilerini dile getiren Acıoğlu, "Kitap maliyetlerinin indirilmesi ile ilgili belediyeler sponsor olabilirdi. Fakat bu konuda onların ne düşündüğünü bilmiyorum. Belediyeler, yayınevlerine biraz daha yardımcı olsa kitap fiyatları biraz daha aşağı çekilebilirdi. Kitap fiyatları aşağı çekilseydi birçok okuyucu daha çok kitap alabilirdi. Urfalı yerel yazarların bulunduğu bölge biraz daha arkada olmasından dolayı satışlarımız sönüktü. Okuyucu fuara girer girmez alışverişe başlıyor. Öğrenci açısından değerlendirdiğimiz zaman öğrenci bizim standa gelinceye kadar elindeki parayı tüketiyordu. Bizim standa gelen birçok öğrenci 'param bitti' diyordu. Biz de kendilerine kitap hediye ediyorduk." ifadelerini kullandı.

Acıoğlu, kitap fuarında kırtasiye ürünlerinin satılmasını da eleştirdi.

"İnşallah güzel bir eğitim sistemine kavuşuruz"

Eğitim sisteminin değişmesi gerektiğini belirten Acıoğlu, "Yeni gelen Milli Eğitim Bakanı'mızın bazı çalışmaları var. İnşallah güzel bir eğitim sistemine kavuşuruz. Mevcut eğitim sisteminde fazla başarılı olamadık. Ülke olarak maalesef zaten eğitim konusunda çok gerideyiz. Şanlıurfa olarak da çok gerideyiz. İnşallah güzel şeyler yapacaklarına inanıyorum. Başarı, yapıcı etkinliklerle desteklenen bir eğitim sistemiyle olur. Daha önceki eğitim sistemlerini denedik ve bir fayda sağlamadığını gördük. Şu an üniversite sınavlarında yüz binlerce öğrenci sıfır çekiyor. Bu durum İnşallah düzeltilebilir. Biz 'geri zekâlı' değiliz. Güzel bir eğitim sistemi ile tekrar bir kazanım elde edebiliriz. Ülke açısından da başarılara imza atabiliriz. Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim konusunda iyi olan ülkelerden de faydalanabilir." dedi.

Acıoğlu, dershane değil de okul ağırlıklı bir eğitim sisteminin daha uygun olacağını ifade etti.

"Şiir: duygu ve düşünceleri, dizelere sığdırarak anlatmaktır"

Şiirle ilgili duygularını paylaşan Acıoğlu, "Şiir: duygu ve düşünceleri, dizelere sığdırarak anlatmaktır. Bir roman gibi değildir. Ayrıntısına inmeden özünü kelimelere sığdırarak anlatmaktır. Duygularınızı bir kelimenin içerisine, bir dizenin içerisine veya bir dörtlüğün içerisine de sığdırabilirsiniz. Şiir, duyguların daha kısa bir şekilde anlatım şeklidir. Bir roman böyle değildir. Bir romanda duygularını anlatabilmen için sayfalarca yazı yazman gerekir. Şiir bu yönden daha etkileyici daha kısa anlatımlıdır. Yazdığınız bir şiirinizi başkasından dinlemek size büyük bir mutluluk verir." diye konuştu.

 Mehmet Acıoğlu Kimdir?

1963 yılında Şanlıurfa'da doğdu. 30 yıl öğretmenlik yaptı. İlk şiir yazma çalışmalarına 1987 yılında başladı. Ve ilk şiir kitabı “Memleketim İnsanları” 2015 yılında yayımlandı. Daha sonra roman çalışmalarına ara vermeden devam etti. Ve ilk romanı “Lanetli Mühür” romanı 2016 yılında yayınlandı. “Islak Umutlar” yazarın ikinci romanı 2017 yılında yayınlandı. Daha sonraki yıllarda 'Gecenin cinayet yüzü', 'Ölüm Meleği' ve 'Güneşi Hiç Görmedim' isimli romanları yayımlandı. Halen roman ve şiir yazma çalışmaları devam ediyor.

Editör: Seda Nur ŞAHİN