Gazetemizden İshak Polat’ın hazırlayıp sunduğu “ Ekonomi Gündemi” programının canlı yayın konuğu Şanlıurfa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz oldu. Gazetemizin dijital platformlarında da aynı anca canlı olarak yayınlanan programda Abdullah Açıkgöz Şanlıurfa’nın hayvancılık potansiyeline ve bölgede görülen hayvan hastalıklarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Şanlıurfa hayvancılıkta önemli bir yerde
Abdullah Açıkgöz yaptığı açıklamada; “Şanlıurfa aslında hayvancılığın merkezi olabilecek bir yer. Hatta bir bakıma da küçükbaşta hayvancılığın merkezi diyebiliriz. Türkiye’deki küçükbaş hayvan varlığında üçüncü sırada. Yaklaşık 2 milyon 350 bin civarında küçükbaş hayvan sayısına sahibiz. Bu sayı göçerler ile birlikte 2 milyon 700 bin- 2 milyon 800 bine kadar çıkabiliyor. Büyükbaş hayvancılıkta ise Türkiye’de 15. sırada ve yaklaşık 300 bin civarında da büyükbaş hayvanımız var. Şanlıurfa'nın önemine baktığımız zaman gerçekten de Türkiye’de hayvancılığın merkezi olabilecek il ve hayvancılıkta da çok önemli bir yerdeyiz” Tarım şehri Şanlıurfa’da hayvancılığın da gelişeceğine olan inancını dile getirdi.
Devlet destekleri için hayvanların mutlaka kimliklendirilmesi gerekiyor
Çiftçilik ile uğraşan vatandaşların mutlaka hayvancılık ile de uğraşması gerektiğini ve bunun çiftçilik yapan vatandaşlara büyük bir gelir sağlayacağını belirtti. Abdullah Açıkgöz; Devletin, Tarım ve Orman Bakanlığı, TKDK, Kalkınma Ajansları vasıtası ile hayvancılık yatırımlarına önemli destek verdiğini belirterek; “Bu desteklerden faydalanmak için mutlaka hayvanlarımızın kimliklendirilmesi gerekiyor. Küpe dediğimiz olay hayvanların kimliklendirilmesi olayıdır. Desteklere baktığımız zaman; anaç koyun desteği var, süt desteği, et desteği. Arıcılık desteği. Kısacası hayvanı olan insanlara devletin bir çok kalemde desteği var. Bunun için de küpe çok önemli” diyerek Şanlıurfa’da da hayvancılığın gelişmesi için meraların ıslah edilmesi, entegre tesislerin kurulması gibi bir çok unsurun bir araya gelmesi gerektiğini dile getirdi.
Hayvan ithalatının önüne geçilmesi gerekir. Aile işletmeciliği desteklenmeli.
Hayvan ithaline ilişkin de soruları cevaplandıran Abdullah Açıkgöz; “Hayvancılığın geliştirilmesi için mutlaka ithalatın kesilmesi gerekir. İthalat ucuz et için belki kısa süreliğine bir çözüm olabilir ama uzun vadede sürdürülebilir bir durum değildir. Ama maalesef 10 yıldır hayvan ithalatı devam ediyor. Belki bazı dönemlerde ve kısa süreli ithalat yapılabilir ama kalıcı ve sürdürebilir bir hayvancılık için kendi yeri üretimimizin teşvik edilmesi esas olmalıdır.
Eskiden hayvancılık yapan insanlarımız Van’dan, Ağrı’dan koyun alırdı şimdi ise ithalatın açılmasını bekliyorlar. Ülkemizde aile işletmeciliğini desteklenmesi gerekiyor. 10-15 Büyükbaş olan bunu geliştirmek isteyen aile işletmeciliğini devletimizin desteklemesi gerekiyor“ diyerek Şanlıurfa’da balıkçılığın da önemli noktada olduğunu ama iklimden dolayı tavukçuluğun zor olduğunu dile getirdi.
Hayvan hastalıklarında aşı çok önemli
Şanlıurfa'da ve Türkiye genelinde görülen hayvan hastalıklarına ilişkinde açıklamalarda bulunan Açıkgöz; “Hayvanlarda görülen bir çok hastalık mevcut. Bu hastalıklardan insanlara geçen bir çok hastalık da var. Dolayısıyla hem insan sağlığı hem de hayvan sağlığı açısından hem de maddi zarar açısından üreticilerimizin mutlaka hastalıklara karşı hassas olması gerekiyor. Bu konuda gerek serbest Veteriner Hekimlerimizden gerekse ilgili kurumlardan destek alabilirler. Hastalıklarla mücadele de erken teşhis ve tedavi çok önemli bunun yanı sıra aşı çok önemli ve mutlaka hayvan aşılarının zamanında ve gerektiği dozda yapılması gerekir” dedi.
Yaklaşık bir saat süren programda Abdullah Açıkgöz, kuduz, karantina, atçılık gibi sorulan sorulara da cevap verdi
GAPGündemi / Tuğba Polat