Kurban Bayramına sayılı günler kala kurban vecibelerini yerine getirmek isteye vatandaşlar kurban pazarlarını ziyaret etmeye ve bütçelerine uygun kurban arayışına girdi. Kurban pazarlarında hareketlilik başlarken Şanlıurfa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz gazetemize yaptığı açıklamada kurbanlık hayvanlarda dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekti.

Alınacak hayvanın sağlık raporuna ve pasaportuna bakılması lazım

Gazetemize yaptığı açıklamada vatandaşların Belediyelerin belirlediği pazarlardan ve bilinen çiftliklerden kurban almalarını tavsiye ederek; “Öncelikle dikkat etmememiz gereken nokta hayvanların nereden geldiği. Eğer başka illerden gelmişse mutlaka hayvan sağlık raporu olması gerekiyor ve vatandaşlarımız bu hayvan sağlık raporuna, kulak küpe numaralarına bakılması gerekir.

Büyük baş hayvanlarda ise pasaportuna bakılması gerekiyor.  Aynı zamanda Tarım ve Orman Bakanlığımızın “Tarım Cebimde” diye bir uygulaması var. Akıllı telefonlardan  bu uygulama ile kulak küpe numaraları girildiği zaman bir hayvanın kaç yaşında olduğu, aşısı, neden geldiği hepsi yazıyor. Bu uygulama ile alınacak hayvanın geçmişini görebiliriz” diyerek öncelikle kontrolleri yapılmış ve bu kontrolleri sağlık raporuna işlenmiş hayvanların tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Gebe ve dişi koyunları tercih etmeyin. Gebelik ihtimali olan hayvanlarda test yapın.

Kurban alınırken burun akıntısı olan, durgun, aşırı zayıf  durgun, ve uyuşuk bir duruş sergileyen  hayvanlardan uzak durulması gereken hayvanlardan uzak durulması gerektiğini ve dini olarak kurban olabilecek vasıftaki hayvanların tercih edilmesi gerektiğini belirten Abdullah Açıkgöz kesim esnasında dikkat edilmesi gereken hususlara da dikkat çekerek; “ Öncelikle vatandaşlarımıza gebe ve doğurma özelliği olan dişi koyunlardan uzak durmalarını, bunları tercih etmemelerini tavsiye ediyorum. Çünkü gebe hayvanlar ve dişi koyunlar hayvan neslinin devamı için çok kıymetli. Mümkün mertebe erkek koyunlar ve doğurganlık özelliğini kaybetmiş dişi koyunlar tercih edilmeli.

Kesim kısmında ise kurbanı mutlaka işi bilen kasap vasfı taşıyan insanların kesmesi gerekir. İşi bilmeyen insanların kasaplık yapması ile hem yaralanmalar, hem hayvanların eziyet çekmesi, derinin, etin heba olması gibi sıkıntılar ortaya çıkabiliyor” diyerek kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Belediyelerin gösterdiği yerlerde ve işinin ehli insanlar tarafından kurban kesiminin gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Açıkgöz ayrıca hayvansan atıkların usulüne uygun olarak çöp torbalarına konulup çöp konteynırlarına koyulması gerektiğini de belirterek kursan sonrası etin muhafazası için uyulması gereken kuralları da tekrar hatırlattı.

Kaynak: GAPGündemi / İshak Polat