Gazetemizden İshak Polat’ın hazırlayıp sunduğu “Ekonomi Gündemi” programının canlı yayın konuğu olan Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz, Şanlıurfa’nın hayvancılık potansiyeli, hayvan hastalıkları ve hastalıklar ile mücadele konusunda soruları cevaplandırdı.
Sahipli, sahipsiz tüm köpeklere mutlaka Kuduz aşısı yaptırılmalı
Son günlerde Türkiye ve Şanlıurfa’nın gündemine oturan Kuduz vakaları, Kuduz hastalığı ve hastalıkla mücadeleye ilişkin sorulan soruları da cevaplandıran Abdullah Açıkgöz yaptığı açıklamada; “Kuduz tehlikeli bir hastalık. Ama gerekli tedbirler alındığında, gerekli aşılar yapıldığında korkulacak bir yanı yok. Aslında hem korkmalıyız hem de korkmamalıyız. Gerekli önlemleri aldığımızda korkmamalıyız. Ama gerekli önlemleri almazsak korkmalıyız.
Tarım ve Orman Bakanlığı nezdinde sahipli hayvanların aşılanması konusunda hiçbir sıkıntı yok. Bakanlık köylerde sahipli hayvanları aşılıyor. İlçelerde de aşılıyor ve bedava aşılıyor. Serbest Veteriner Hekim arkadaşlarımız da sahipli, sahipsiz hayvanlar kliniklerine geldiği zaman aşılıyor. Tabii ücretli olarak. Hayvanına aşı yaptırmak isteyen Devlete müracaat edebilir ve bedava bir şekilde aşısını yaptırabilir. Köpek besleyen vatandaşlarımızın yılda bir defa mutlaka kuduz aşısı yaptırması gerekiyor. Bu olmazsa olmazımız. Bu aşının koruyuculuğu bir yıl ve bu aşıyı mutlaka yaptırmamız gerekiyor. Bu aşıyı da mutlaka kimliğine işlenmesi gerekiyor” diyerek kuduz aşısının önemine vurgu yaptı.
Sahipsiz hayvanlarda görev Belediyelerin
Açıkgöz açıklamasına devamında; “Sahipsiz hayvanlarda ise Belediye devreye giriyor. Belediyeler sahipsiz köpekleri zapturapt altına almak zorunda. Kanun bu görevi Belediyelere vermiş. Belediyeler bunu yapmak zorunda. Bunun için de Belediyeler kendi altyapısını oluşturarak bu hayvanları aşılaması gerekiyor. Sahipli ve sahipsiz hayvanların aşılanması ile bilirlikte sürü bağışıklığı sağlanır. Tüm hayvanları aşıladığımız zaman bağışıklık artar kuduz oranı düşer. Ama bununla birlikte yaban hayatı var. Bunun için de yabanda oral aşılamanın yapılması gerekiyor. Bu bölgelerde tespitlerin yapılarak o bölgede uçakla, belediyelerin iş birliği ile oral aşılamanın yapılması gerekiyor” diyerek ısırılma olaylarının yaşanması durumunda takip edilmesi gereken prosedürleri anlattı
Sahipsiz sokak hayvanlarının kısırlaştırılması şart
Soru üzerine Belediyelerin alması gereken tedbirlere de ilişkin açıklamada bulunan Abdullah Açıkgöz; “Belediyelerimiz kendi bünyelerinde sahipsiz hayvanlar ile ilgili iş ve işlemleri yürütecek profesyonel ekipler kurmalı ve Beledilerimizde bu sistemin olması gerekiyor. Bu konuda Büyükşehir Belediyemiz bünyesinde Veteriner Hizmetleri ve halk Sağlığı Daire Bakanlığı kararı Encümenden geçti ve onay alındı. İnşallah en kısa zamanda kurulacaktır. Büyükşehir Belediyesi bu kararla ilgili Daire Başkanlığını kuracak, gerekli ekibi oluşturacak ve sahipsiz sokak köpekleri ile ilgili kendi üzerine düşen kısmı inşallah çözecek.
İlçe Belediyeleri de kendi bünyelerinde Veteriner Hizmetleri Müdürlüklerini kurdukları zaman bu sahipsiz sokak hayvanları, sahipsiz sokak köpekleri ile ilgili işlemlerin, denetimlerin en az %50’lik kısmı hatta %60-70-80’lik başarı oluşacaktır diye düşünüyorum. Ama bu hususta Tarım ve Orman il Müdürlüğü, Veteriner Hekimleri Odası, Üniversite gibi ilgili kurum ve kuruluşların topyekûn bir iş birliği yapması şart.
Bu işbirliği neticesinde bizim sahipsiz sokak köpeklerini hızlı bir şeklide kısırlaştırmamız lazım. Bu şart. Bunu yapamazsak kuduz vakaların önüne geçemeyiz. Çünkü bu hayvanların doğurganlığı çok fazla. Bizim mutlaka hayvanları kısırlaştırmamız lazım. Kısırlaştırmaları topyekûn bir şekilde yapmamız lazım. Ki Şanlıurfa’daki sahipsiz sokak hayvanlarını belli bir sayıda tutabilelim” diyerek Şanlıurfa’daki sahipsiz sokak hayvanlarına ilişkin telaffuz edilen rakamlara değindi.