2024 yılı, TBMM Genel Kurulu ve Adalet Komisyonu için yoğun bir yıl oldu. Yargıya ilişkin ilk çalışma, “8. Yargı Paketi” yani Ceza Muhakemesi Kanunu, 659 sayılı Kanun ve Bazı Kanunlarda Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun ile gerçekleşti.  

2 Mart 2024’te yasalaşan 41 maddelik kanunla birlikte, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek müstakil bir suç sayıldı.  
Bu kanun, yargılamanın gereken sürede yapılmadığı iddiasıyla talep edilebilecek manevi tazminat taleplerinin artık Tazminat Komisyonu tarafından karara bağlanabilmesinin önünü açtı.  

Bir günlük adli para cezasının alt sınırı 20 TL’den 100 TL’ye, üst sınırı ise 100 TL’den 500 TL’ye yükseltildi.  

Hakim ve Savcılık Sınavları İçin Yeni Düzenlemeler  
28 Temmuz’da kabul edilen Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a yargıya ilişkin 5 madde eklendi.  
Bu maddelere göre, Yargıtay ve Danıştay üyeleri ile hâkim ve savcıların ek tazminatları yeniden belirlendi.  

Hâkim ve savcı yardımcılığı sınavlarına yeni hukuk alanları eklendi. Aday sayısında değişiklik yapıldı; sınav ilanında belirtilen kadro ve mülakata çağırılacak aday sayısı iki katından bir katına düşürüldü.  
9. Yargı Paketi ile birlikte, 31 maddeden oluşan yeni düzenlemeler yasalaştı. Bu düzenlemelere göre, hukuk mesleklerine giriş sınavında ve idari yargı ön sınavında soru sayısı 120’ye yükseltildi. Ayrıca sınavlara yeni hukuk alanları eklendi.  

Kanun hükümleri gereğince, trafikten men edilen araçların yediemin otoparkında 6 ay içerisinde alınmaması veya sahipleri tarafından aranmadığı durumlarda araçların satış usulü yeniden düzenlendi.  

Hakaret Suçunda Yapılan Düzenlemeler  

Şikâyete bağlı olan hakaret suçlarında, şikâyet süresinin olayın gerçekleşmesinin ardından en fazla 2 yıl olabileceği kararlaştırıldı.  
Sesli, yazılı veya görüntülü işlenen hakaret suçları, uzaklaştırma kapsamından çıkarıldı ve ön ödeme kapsamına alındı.  

Meslekte 20 yılını tamamlamış ve arabuluculuk eğitimi almış herkesin sınava tabi olmadan arabuluculuk siciline kayıt olması sağlandı.  
Boşanma davasının reddinden sonra çiftler ortak hayat kuramazsa, yeni dava açma süresi 1 yıla düşürüldü.  

Noterlik ücretlerinin her yıl ocak ayında belirlenmesine karar verildi.  
Uzlaşma sağlanması hâlinde, uzlaşma süresince tespit edilmeyen veya sonrasında ortaya çıkabilecek zararlar için tazminat hakkı tanındı.  
Uzlaştırmacı olabilmek için hukuk fakültesi mezunu olma şartı getirildi.

Kaynak: AA