GAPGündemi dijital platformlarında canlı olarak yayımlanan Gazeteci İshak Polat'ın hazırlayıp sunduğu "Seçime Doğru" programının canlı yayın konukları DEM Parti Hilvan Eş Başkan Adayları Av. Serhan Paydaş ve Garip Yeşil oldu.

DEM Parti Eş Başkan Adayları seçim süreci ve Hilvan'daki sorunlarla ilgili Polat'ın sorularını cevapladı.

Hilvan'ın birçok sorunla boğuştuğunu ifade eden Avukat Serhan Paydaş, "Yaklaşık 1,5 aydır sahalardayız. Ev ev, mahalle mahalle çalışıyoruz. Halk ile birebir temaslarımız oluyor. Son sürat çalışmalarımız devam ediyor. Herhangi bir sıkıntı yok. Hilvan'da alt ve üst yapı olarak hiçbir sorun giderilmemiş. Su sorunu sadece kısmen giderilmiş. Yazın yine su sorunu yaşanıyor. Birçok mahalleye su verilmiyor. Kenar mahallelerin tamamında yollar yapılmamış.  Bazı yollara kısmen parke taşı döşenmiş. Yapılan çalışmaların enkazı bir yıldır yerinde duruyor. Belediyecilik anlamında herhangi bir çalışma yürütülmemiş. Hilvan'da imar ve iskân ile ilgili ciddi sorunlar tespit ettik. Bazı mahallelerde tapu sorunu halen devam ediyor. Evlerini yapan vatandaşlar, evlerinin şahsi tapusunu alamıyor. İmar ve iskân yapılmadığı için arsa tapusu olarak gözüküyor. İmar ve iskân işlemleri seçim dönemlerinde oy karşılığı ya da yolsuzların üstü örtmek amacıyla kullanılıyor. Bu konuda gerekli araştırmaları yapıyoruz. 1 Nisan'dan itibaren hem geri dönük olarak bu konuyla ilgili soruşturma başlatacağız hem de vatandaşın mağdur olmaması ve kendi tapularına sahip çıkması için imar ve iskân sorununu çözeceğiz. Herkes kendi tapusunun sahibi olacak."

"Fabrika kurulamadığı için gençlerimizin tamamı işsizdir"

Hilvan'daki işsizlik sorununa dikkat çeken Paydaş, "Hilvan'da 5 yıl içerisinde 4 bine yakın gencimiz metropollere ya da Avrupa'ya gitmek zorunda kaldı. Hilvan'da sanayileşme ya da fabrikalaşma anlamında hiçbir çalışma yok. Belediye işsizliği önleme anlamında bir girişimde bulunmuyor ve de gelen yatırımcılara ruhsat işlemlerinde engellemeler çıkarılıyor. Bir şekilde belediye engeline takıldığı için iş insanları fabrika kuramıyor. Fabrika kurulamadığı için gençlerimizin tamamı işsizdir. Hilvan'da gençlere ve kadınlara yönelik ciddi bir ötekileştirme var. Bu konuyla ilgili sorunları tespit ettik. Belediye anlamında gençlere ve kadınlara yönelik hiçbir çalışma yapılmamış. Tam tespit edemedik ama bazı vatandaşlar, mevcut belediye başkanımızın başka bir ilde 300 kişi kapasiteli fabrikasının olduğunu iddia ediyor. Bu durum çok üzücü bir durum. Kendi memleketinizde yatırım yapmanız gerekirken başka bir ilde yatırım yapmanız çok üzücü bir durum."

"Sosyal yardımlar siyasi partiler üzerinden dağıtılıyor"

Hilvan'daki sosyal yardım sorununa dikkat çeken Paydaş, "Sosyal yardımlar, Sosyal yardımlaşma fonundan geliyor ve muhtarlıklara bağlıdır. Bunun belediye ile bir alakası olmamasına rağmen özellikle seçim dönemlerinde iktidar partisi tarafından bu yardımlar halka dağıtılıyor. Biz bunları tespit ettik. Bu konu ile ilgili Kaymakamlığı göreve davet ediyoruz. İnşallah bu sorun tespit edilerek çözülür. Bu konuda siyasi partileri, muhtarlara da bir görev düşüyor. Vatandaşlara ulaşması gereken sosyal yardımların siyasi partinin üzerinden dağıtılması üzücü bir durum." şeklinde konuştu.

"DEM Parti'de %30 kadın temsiliyeti var"

Partisinin yerel yönetimlerde kadınlara temsiliyet hakkı vermesinin kadınların sorunlarına birebir temas etmesi anlamına geldiğini ifade eden DEM Parti Hilvan Eş Başkanı Garip Yeşil,  "Kadının kendini söz sahibi olarak görmesi ve bütün karar mekanizmalarında karar sahibi ve söz sahibi olması eşit temsiliyetin yerel yönetimlere de yansımasının bir sonucudur. Bu anlamda çalışmalar yürütüyoruz. Kadının kendi eliyle yaşamı inşa etmesi, toplumsal alanda da bunun yansıması kadın boyutu ile öncülük üstlenmesi çok önemlidir. Biliyorsunuz sistem partilerinde AK Parti ve MHP'de %2, CHP'de %9, DEM Parti de ise %30 kadın temsiliyeti vardır. Toplumun yarısının kadın olması Dem Parti'nin toplumun yarısını esas alması anlamına geliyor. Kadınları yok sayamazsınız. Kadın bu toplumun gözü, gözdesi ve hayatın önce misyonudur. Bu yönüyle de kadınların eşit bir şekilde belediye yerel yönetimlerinde yer alması bence o yerdeki kadınları sorunlarına birebir temas edilmesi ve kadınlarla diyalog kurulması, temsiliyette yer alması ve kadınların yerel yönetimin bütün karar mekanizmalarında yer alması demektir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: GAPGündemi /İshak Polat