Yüksel Polat

GAP Projesinin hayata geçirilmesi ile birlikte kurulan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı hizmette 31 yılı geride bıraktı.

Türkiye'nin en büyük kalkınma hamlelerinin başında gelen GAP Projesinin fiziki olarak hayata geçirilmesi ve bunun yanı sıra sosyo- kültürel kalkınmanın da gerçekleştirilmesi için kurulan ve daha önce Başbakanlığa bağlı olarak faaliyet yürüten ve daha sonra ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlanan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı hizmette 31. Yılını geride bıraktı. Bu vesile ile gazeteciler ile bir araya gelen GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Vekili Mehmet Açıkgöz GAP İdaresinin çalışmalarını aktardı.

GAP İdaresi Başkanlığı Başkan Vekili Mehmet Açıkgöz GAP Bölge Kalkınma İdaresinin 31 yıllık hizmet süresini anlatmak ve İdare Başkanlığının hali hazırda yürüttüğü çalışmalara ilişkin Şanlıurfa'da görev yapan gazeteciler ile bir araya geldi. Öğretmenevindeki Necip Özbek Restoranda gerçekleşen toplantıya GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Dr. Nusret Mutlu, GAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı Bölge Müdürü Hasan Kılıç, İdareye bağlı Koordinatörler ve Şanlıurfa'da görev yapan gazeteciler katıldı.

Türkiye'nin ilk bölgesel kalkınma kurumu; GAP İdaresi

Mehmet Açıkgöz yaptığı konuşmada kısaca GAP İdaresi olarak adlandırılan kurumun Güneydoğu Anadolu Bölgesinin sahip olduğu kaynakları en iyi şekilde değerlendirerek bölge halkının gelir düzeyini ve yaşam kalitesini yükselterek istihdamı artırmak ve Türkiye ekonomisine katkıda bulunmak amacı ile 1989 yılında GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının kurulduğu belirterek; Ülkemizin ilk bölgesel kalkınma kurumu olan idaremiz, kuruluşundan bu yana insan odaklı sürdürülebilir bölgesel kalkınmaya katkıda bulunmak için katılımcılık ilkesi doğrultusunda planlama, koordinasyon ve izleme- değerlendirme çalışmalarına devam etmektedir. Ayrıca ihtiyaç duyulan her alanda bölgede ve ulusal alanda model olabilecek yenilikçi nitelikte projeler yürütmeye, yerelde kurumsal kapasiteyi geliştirmeye, ulusal ve uluslararası düzeyde GAP'ın tanıtılmasına öncülük etmektedir' dedi.

Sanayiden turizme, tarımdan sosyal altyapının güçlendirilmesine kadar GAP İdaresi imzası

Mehmet Açıkgöz sözlerine devamla, Kamu Bütçesi ve ulusal- uluslararası fonlardan sağlanan kaynaklar ile bir çok projenin hayata geçirildiğini belirterek; Bu fonlardan sağlanan kaynaklar ile tarımdan kırsal kalkınmaya, sanayiden turizme, yenilenebilir enerjiden organik tarıma ve sosyal alt yapının güçlendirilmesine kadar bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine yönelik yüzlerce ana projenin gerçekleşmesi sağlanmış, markalar oluşturulmuştur. Bütün bunları yaparken başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere Üniversiteler, Özel sektör, STK'lar ve uluslararası kuruluşlar ile ortak çalışılarak kaynakların etkin kullanımı sağlanmış, sürdürülebilir yapılar ortaya çıkmıştır' dedi.

Özellikle bölge çiftçisi GAP İdaresini yakinen tanıyor

GAP İdaresinin diğer faaliyetlerine de değinen Mehmet Açıkgöz daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sorulan bir soru üzerine tarım alanında bir çok projenin hayata geçirildiğini belirterek; Sulama ile birlikte bölge çiftçimize yönelik, onların katılımı ile modern tarımdan, organik tarıma, tarımsal üretimin bir çok alanında bir çok projeyi hayata geçirdik. Bundan dolayı özellikle bölge çiftçimiz GAP Bölge Kalkınma İdaresini ve faaliyetlerini yakinen biliyor ve tanıyor' diyerek Kuruluşundan bu tarafa katkılarından ve işbirliğinden ötürü emeği geçen kurum, kuruluş, STK ve şahıslara teşekkür etti.