Başbakan Ahmet Davutoğlu,"Çözüm sürecinin anlamı bizim için milletin buluşmasıdır, kenetlenmesidir, omuz omuza gelmesidir" dedi.

Davutoğlu, partisinin Balıkesir il kongresinde yaptığı konuşmada, dün Allahuekber dağlarının eteklerinde olduklarını ve orada Balıkesirlilerin de bulunduğunu anımsattı.

AK Parti gençliğinin Sarıkamış'ın yıl dönümünde Allahuekber dağlarının eteklerinde olacağını bildiren Davutoğlu, "Atalarını izinde, şehitlerimizin mirasının takipçisi olarak orada olacaklar ve herkes görecek ki AK Parti, Türkiye'nin her yerinde birleştiren bir ruhtur. Ayrımcılık yapanlara, bölücülük yapanlara, şu veya bu şekilde milleti bölmeye çalışanlara karşı dimdik ayaktadır" diye konuştu.

Davutoğlu, vatanı bölmeye kimsenin gücü yetmeyeceğini vurgulayarak, "Madem ki Allahuekber dağında şehit olanların torunları yan yanadır, Allah'ın izniyle bu milletin bekası da emin ellerdedir" ifadesini kullandı.

Bu gayret içindeyken 17-25 Aralık kumpası kurulduğunu belirten Davutoğlu, "Zannettiler ki AK Parti kadroları geri adım atar, yavaşlar. Durmadık, durmayacağız. 30 Mart'ta da milletimiz gösterdi, 'Ne oyun kurarlarsa kursunlar, bizi temsil edenlerin arkasındayız' dedi ve milli iradeyi tescil etti" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, 10 Ağustos seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçildiğini anımsatarak, "Hiçbir güç bunu engelleyemedi. Ne çatı adayları engelleyebildi ne ulusal ve uluslararası medyada yürütülen kampanyalar engelleyebildi, çünkü millet bir kez ayağa kalkmıştı kuvayı milliye gibi. 12 yılda kat ettiği mesafeyi herkes görüyordu. 10 Ağustos'tan sonra beklediler ki AK Parti kadroları içinde ihtilaflar küçük hesaplar olsun. Olmaz, AK Parti kadroları kuvayı milliye ile ayağa kalktılar, aralarına fitne sokmazlar" değerlendirmesinde bulundu.

Kılıçdaroğlu'nun dün Diyarbakır'da partilileriyle yaptığı konuşmaları da aktaran Davutoğlu, "Aradaki fark bu. O diyor ki 'CHP kadrolarında birileri diğerini engellemeye çalışıyor.' Halbuki AK Parti kadroları diyor ki 'Dışarıdan önümüze getirilecek engellere karşı hep beraber dimdik ayaktayız ve emanet devir teslimi yapıldığında kongrelerimiz veda kongresi olmuyor, vefa kongresi oluyor çünkü AK Parti bir vefa hareketidir, vefaya dayanmıştır, vefa ile yükselecektir" dedi.

"Bahçeli eksik cevap verdi"

Davutoğlu, emaneti devraldığı günden beri Anadolu'yu karış karış dolaştıklarını ve Sünni, Alevi, Türk, Kürt ayrımcılığına karşı bütün milleti kuvayı milliye ruhuyla birleştirmeye çalıştıklarını söyledi.

Parti genel başkanlarına "Anadolu'yu dolaşma" çağrısını tekrarlayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bu çağrıya Bahçeli cevap verdi ama eksik cevap verdi. 'Hadi Tunceli'ye gidin, Tuncelilerle kucaklaşın, onların gözünün içine bakarak konuşun' dedim. Tunceli'ye gitti ama Tunceli Valiliğinin bahçesinde konuştu, gözlerine baktıkları da onunla oraya gelen kendi partilileriydi. Hiçbir Tunceli'nin elini sıkamadan Tunceli'den ayrıldı. Ondan birkaç gün önce ben Tunceli'deydim. Her bir Tunceli ile kucaklaştım. Cemevine gittim, Hak-Muhammed-Ali sofrasına oturdum. Mihman Ali diye karşılandım ve gösterdik ki kuvayı milliye, millet mücadelesi söz konusu olduğunda Sünni ile Alevi yan yanadır, kardeştir, kardeş olacaktır."

"Türk-Kürt kardeştir, ayrımcılık yapan kalleştir"

Davutoğlu, Patnos ziyaretine ilişkin ise "Orada bu vatanın birliği ve beraberliği için ve demokrasimizin geleceği için 6-7 Ekim provokasyonlarına karşı dimdik duran Kürt vatandaşlarımızla omuz omuza konuştum. Orada, onlar albayrağı dalgalandırdılar. Vatanın birliğini beraberliğini, 6-7 Ekim Kobani provokasyonlarına karşı savundular ve orada da gösterdik ki kuvayı milliye söz konusu olduğunda, Türk-Kürt kardeştir, ayrımcılık yapan kalleştir" dedi.

Tunceli'de gümbür gümbür AK Parti merkez ilçe kongresini yaptıklarını ve albayrakla AK Parti bayrağını birlikte dalgalandırdıklarını söyleyen Davutoğlu, "İşte aramızdaki fark bu. Milliyetçilik ol nesnedir ki onun savunanlar milletin fertleri arasında ayrımcılık yapmazlar. Vatan topraklarını her köşesine gitme cesareti, her köşesinden albayrağı dalgalandırma onurunu yaşarlar. Ve dünyanın her bir köşesinde o zaman kuvayı milliye ruhu ayağa kalkar. Bizim anladığımız vatanperverlik, bizim anladığımız manada bu ülkeye aşkla sevdayla bağlı olmak milletin birliğini beraberliğini temsil etmekle olur" diye konuştu.

Davutoğlu, gerek kongreler gerek genel seçim kampanyaları sırasında adım atılmadık vatan toprağı kalmayacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bazı partiler sadece Doğu Anadolu'da var, AK Parti ve HDP. Bazıları sadece İç Anadolu'da var, AK parti ve isimlerini zikretmeyeyim, biliyorsunuz her bir partinin nerede olduğunu. Bazıları sahillerde var, AK parti ve bir parti daha. Dikkat edin diğer partiler vatanın belli köşelerinde var, diğer yerlerinde yok. Vatanın bütününde olan, milletin bütününü temsil eden yegane parti AK Parti. Büyük bir demokrasi aşkıyla kongrelerimizde vatanın birliğini ve beraberliğini vatanın her köşesinde savunan parti AK Parti. Bu kuvayı milliye ruhunun tekrar uyanmasıdır."

Kuvayı milliyeden bahsetmek üzere geldiği Balıkesir'in sembol şehirlerden biri olduğunu dile getiren Davutoğlu, ülke işgal altındayken, Dünya Savaşı'nda şehitler verilmiş, geride neredeyse savaşacak insan kalmamışken ve düşman 15 Mayıs'ta İzmir'e çıkmışken ihtiyaç duyulan sesin Balıkesir'den, Alaca Camii'den yükseldiğini ve "kuvayı milliye" dediğini söyledi.

Salondaki gençlerin, harflerin yazıldığı olduğu kartlarla oluşturduğu "Direniş değil dirilişi başlatıyoruz" yazısına işaret eden Davutoğlu, "Kuvayı milliye sadece direniş değildi, Balıkesirli gençler bunu çok iyi anladılar, tam doğru zamanda bu güzel şiarı bize hatırlattılar. Kuvayı milliye direnişti ama direnişle yetinmedi, bir dirilişe öncülük etti, Cumhuriyetimizin kuruluşunun kilometre taşları zeybekler, efeler ve yörüklerle, bütün Balıkesir halkıyla döşendi" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakanlık görevini üstlendiğinde ülkeyi daha ileriye taşıma yükünü de yüklendiğini söyleyen Davutoğlu, "Seyit Onbaşı, insan gücünün kaldıramayacağı zannedilen o 250 kiloluk gülleyi aşkla, şevkle nasıl kaldırdıysa başkalarının hayallerinin erişemeyeceği bu dava bayrağını biz de bütün bir aşkımızla yücelteceğiz, menzile ulaştıracağız. Seyit Onbaşıların torunlarıyız" dedi.

"Haydi şimdi Osmanlı'ya götür bizi Ahmet Hoca" tezahüratlarının üzerine de Başbakan Davutoğlu, "Hitapların hepsi güzeldir ama 'Ahmet Hoca' dediniz mi gönlümü fethedersiniz" diye konuştu.

Son 10 gün içinde yaptığı ziyaretleri anımsatan Başbakan Davutoğlu, yurtiçi ve yurtdışındaki temaslarında vatandaşlarla kuvayı milliye ruhuyla buluştuğunu dile getirdi. İktidara geldiklerinden bu yana milleti bütünleştirmek, tek bir ideal etrafında birleştirmek için yoğun çaba sarf ettiklerini söyleyen Davutoğlu, "Biz, 'milli irade' dedik ve 'milli irade' demeye devam edeceğiz. Yeni Türkiye'den kastettiğimiz şey, yeni Türkiye, aynen Balıkesir'de kuvayı Milliye ruhunu başlatan Vehbi Bey ve arkadaşları gibi yeni bir dirilişin öncüsü olmak içindi" diye konuştu.

Genel Başkanlık emanetini omuzladıktan sonra teşkilatlara il kongrelerini başlatma talimatı verdiğini, bu vesileyle milletle buluştuğunu kaydeden Davutoğlu, il ziyaretlerinin süreceğini, adım atılmadık vatan toprağı kalmayacağını, doğuyu batıyla, güneyi kuzeyle birleştireceklerini söyledi.

Partililerin "Dik dur eğilme bu millet seninle" sloganı atması üzerine Davutoğlu, "Sadece Hakkın ve halkın önünde eğilenler başka hiçbir gücün karşısında eğilmezler, Allah'ın izniyle hiçbir gücün karşısında eğilmezler. Kuvayı milliye başladığında Balıkesir baş eğdi mi, eğmedi. Biz de o ruh ile hiçbir zaman başımızı eğdirmeyeceğiz, milletimizin başını da eğik kılmayacağız" karşılığını verdi.

Partisinin teşkilat başkanına, "Cumartesi ve pazarı öyle ayarlayacaksınız ki bir doğuda olacağız bir batıda, bir güneyde bir kuzeyde. Herkese göstereceğiz ki AK Parti kadrolarının basmadığı vatan toprağı yoktur" dediğini aktaran Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Erzurum Kongresi, istikbalimizin yükselen sesiydi, 'Milli irade hakim kılınacak' diyordu Erzurum Kongresinde. Dün oradaydım, şimdi Balıkesir kongreleri. Kuvayı milliye oluşumundan sonra Temmuz 1919'da arka arkaya toplanan Balıkesir kongreleri de kuvayı milliye ruhunu ateşledi. Şimdi soruyorum, gafillere soruyorum; Türkiye'nin batısına gidip de doğusuna gidemeyenlere, doğusuna gidip de batısına gidemeyenlere, sonra da milliyetçilik taslayanlara soruyorum: Şimdi ülkenin batısına, İç Anadolu'ya gidip doğusuna gidemeyenler ya da tersine doğuya gidip, batıya İç Anadolu'ya hakkıyla gelemeyenler, işte kuvayı milliyeden uzak olanlardır. Biz ise kuvayı milliye ruhuyla her yeri, ülkemizin her köşesini birleştirmeye, bütünleştirmeye devam edeceğiz. Bizim için çözüm sürecinin anlamı budur. Milletin tekrar buluşmasıdır. Erzurum Kongresi'nde bir araya gelenlerle Balıkesir kongrelerinde bir araya gelenlerin hiçbir etnik ve mezhep ayrımı olmadan bir araya gelip kenetlenmesidir, birleşmesidir, omuz omuza yürümesidir. Bazen arkadaşlar, bu 10 günlük tempoya bakıp, 'biraz yavaşlatsak mı, sürdürebilir miyiz' diye haklı şekilde soruyorlar; 'Bunu nasıl devam ettireceğiz' diye. Ben de onlara diyorum ki bir kez bir insanın gönlüne kuvayı milliye aşkı düşmüşse, bir kez bir insanın gönlüne vatan aşkı, millet aşkı düşmüşse yorgunluk bilmez, tanımaz. AK Parti kadroları yorulmaz. Yapamadıkları hesap buydu. Gezi provokasyonları olduğunda zannettiler ki biraz üzerilerine gidersek AK Parti kadroları geri adım atar. Hayır, milyonlar toplandı meydanlarda Gezi provokasyonlarına karşı inadına milli irade, inadına milli irade, inadına milli irade dedi."

Davutoğlu, tek parti dönemini CHP'den çok MHP'nin savunduğunu belirterek, bunun MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli için bir zillet olduğunu söyledi.

Tek parti döneminde, askeri darbe ve vesayet dönemlerinde yapılan hiçbir zulmün millet nezdinde itibar görmediğini ifade eden Davutoğlu, salondaki gençlerin "Ya Allah Bismillah Allahu Ekber" demesi üzerine, şöyle konuştu:

"Gençler ne dendiğini anlıyor. O tek parti döneminde 'Allahu Ekber' denilmiyordu ey Bahçeli, 'Tanrı uludur' deniyordu. Hadi sahip çık ona da. 'Tanrı uludur' diyenlere de sahip çık cesaretin varsa. Devlet insanı yaşattığı zaman devlettir, devlet insanı onurlandırdığı zaman devlettir. Biz devlet el öptürmez dediğimiz için sayın Bahçeli alındı. Devlet millete el öptürmez, milletin elini öper, milletin değerini savunur. Bütün AK Parti kadrolarına sesleniyorum: Hiçbiriniz hiçbir gerekçeyle el öptürmeyeceksiniz ama gerektiğinde milletin önünde diz çökeceksiniz, bağdaş kuracaksınız, gönül gönüle konuşacaksınız."

"Namerde muhtaç kılmışlardı bu ülkeyi"

IMF görevlilerinin verdiği talimatların Bahçeli'nin Başbakan yardımcısı olduğu döneminde uygulandığını belirten Davutoğlu, AK Parti iktidarının IMF'ye olan borçları 2013'ün mayıs ayında kapattığını anımsattı.

Davutoğlu, partililer tarafından salona aslına babaannesinin fotoğrafını ve sözlerini görmesinin ardından konuşmasına söyle devam etti:

"Dedemin de hala kulaklarımda çınlayan bir sözü var, 'Ya Rap bana öyle bir kadirşinaslık ve tevekkül ver ki değil namerde, merde dahi eyleme muhtaç.' 2002'de Türkiye'yi biz onlardan devir aldığımızda namerde muhtaç kılmışlardı bu ülkeyi. Bunun adı milliyetçilik mi? Şimdi 12 yıl sonra değil namerde, merde dahi muhtaç olmayan, dünyanın her yerinde mazlumlara sahip çıkacak kadar kudretli bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti doğduysa bu, AK Parti kadroları sayesinde oldu.

"Nemrut karşısında İbrahim oldu bu millet"

Davutoğlu, 12 yılda Türkiye'de çok şeyin değiştiğini, muhtaç durumda olan bir ülkeyi muhtaçlara yardım eden bir hale getirdiklerini ifade ederek, "Nemrut karşısında İbrahim, Firavun karşısında Musa oldu bu millet. Zalim Esed'den kaçan 2 milyona yakın kardeşimizi bağrımızda barındırdık. Biz Nemrut karşısında İbrahim, Firavun karşısında Musa olmaya devam edeceğiz. Gençlerimiz bu bilinçteyken, bu şuurdayken inşallah AK Parti kervanı sadece bu millete izzet, bu ülkeye bereket getirmeyecek dünyaya da adalet getirecek" dedi.

-"Diriliş ve yükseliş dönemi başlamıştır"

CHP ile MHP arasındaki koalisyonun Balıkesirliler tarafından 30 Mart'taki yerel seçimlerde net bir şekilde görüldüğünü dile getiren Davutoğlu, yeni koalisyon arayışlarının olduğunu söyledi.

CHP'nin Diyarbakır'da düzenlediği bölge toplantısından CHP-HDP koalisyonu için sorular sorulduğunu anımsatan Davutoğlu, "Bu millet ne tür koalisyon olursa olsun, kendisini temsil edeni gözünden tanır. AK Parti'li her dava erinin gözündeki milli aşktan tanır, kimin milletin yanında kimin milletin karşısında olduğunu. Artık güneş doğmuştur. Diriliş ve yükseliş dönemi başlamıştır. 2015 Haziranı'na doğru giderken bu yükselişin izlerini göreceğiz" diye konuştu.

"Gönül seferberliği ilan ediyoruz"

Davutoğlu, Balıkesir'de AK Parti kadrolarına tek bir mesajının olduğunu belirterek, "Millet ayağa kalkmıştır. Millet ayağa kalktığında Balıkesirlilere durmak yakışmaz, milletin önüne geçeceksiniz ve kuvayı milliyede olduğu gibi bu bayrağı herkesten önce Balıkesirlilerin dalgalandırmasını istiyoruz" dedi.

Konuşmasının arasında, "Balıkesir seninle gurur duyuyor" sloganları üzerine AK Parti'nin her bir vatandaşı ile gurur duyduğunu ifade eden Davutoğlu, bugün 114 dev eserin açılışını yapacaklarını hatırlattı.

Davutoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun açılışın Ankara'da yapılmasını önerdiğini, ancak kendisinin başkentte çok tören gerçekleştirildiğini, bunun kuvayı milliyenin başlangıcı olan Balıkesir'de düzenlenmesini istediğini ifade ettiğini anlattı.

"Türkiye'nin her bir köşesinde AK Parti'nin hizmet kervanı devam ediyor ve burada bölge, vilayet ayrımı yok. Bütün bölgelerimiz, birlikte yükseliyor" mesajını vereceklerini dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:

"AK Parti kongreleri inşallah önümüzdeki üç ay içinde demokrasi şenliği şeklinde devam edecek. Sonra da ulu bir sefere yola çıkacağız. Tekrar yollara düşeceğiz ve 2015 Haziran seçimleri için milletimizin huzuruna gideceğiz. Buraya da tekrar geleceğiz inşallah. Balıkesir'i hiç yalnız bırakmayacağız. Şimdiden, bir söz istiyoruz. 'Durmak yok, yola devam diye' sözü verdi gençler ama tekrar söylüyorum; inşallah, 2015 Haziran'ında Balıkesir'de bütün demokrasi tarihinin rekorlarını kırarak AK Parti'ye güçlü bir destek vermek üzere yola çıkmaya hazır mısınız?"

Davutoğlu, AK Parti'nin bazı bölgelerde zayıf olduğuna yönelik iddialarda bulunulduğunu belirterek, "Şunu talep ediyoruz: Her bir mahalleye, sokağa, ilçeye gideceksiniz. 'Bu AK Parti'ye oy verir mi, vermez mi?' diye düşünmeyeceksiniz. Şu andan itibaren seferberlik başlamıştır. Her bir kardeşimizin gönlüne girmek üzere gönül seferberliği ilan ediyoruz" diye konuştu.

Balıkesir'in AK Parti kadrolarını bu göreve çağıran Davutoğlu, "2015 Haziran'ında milli iradenin sesini tekrar yükseltmeye hazır mısınız? Madem ki hazırız, yol hayrola, sefer hayrola, menzil hayrola, akibet hayrola... Allah'a emanet olun" dedi. AA