Haber Merkezi / ÇHC Pekin Büyükelçimiz A.Emin Önen mesajında, 'Çocuklarımızın vatana, millete hayırlı evlatlar olarak yetişmesinde çok büyük rol oynayan, toplumun yapısını güçlendiren, şekillendiren, aile birliğinin en önemli unsuru ve toplumun temel taşı olan kadınlarımız daima özverinin, sevginin kaynağı olmuştur' diyerek, kadınlarımızın Türkiye'nin demokrasi, kalkınma ve özgürlük mücadelesine damgalarını vurduklarını, kadınların toplumsal statüleri ve elde ettiği kazanımlar güçlendikçe, siyasal, toplumsal ve kültürel hayata katılım imkanı arttıkça Türkiye'nin yarınlarının daha da aydınlık olacağını, sağlıklı bir kadının, sağlıklı bir toplum demek olduğunu söyledi.

ÇHC Pekin Büyükelçimiz Emin Önen, toplumun temel taşı olan kadınlarımızın toplumsal konumunu yükseltmek için herkese iş düştüğünü ve sağlıklı bir kadının sağlıklı bir toplum demek olduğunu belirterek, 'Nasıl ki bir kuş tek kanatla uçamazsa, kadınların toplumsal yaşama tam katılım sağlamadıkları bir Türkiye'de, tam potansiyelle ilerlenemez' dedi.

Kadınlarımızla Türkiye'nin yarınları daha da aydınlık olacak

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da dediği gibi, 'Eğitimli, özgüveni yüksek ve cesur kadınlarımız en büyük güvencemizdir. Her türlü ayrımcılığa, hak gaspına ve şiddete karşı mücadelelerinde kadınlarımıza destek verilmesi, devletimizin ve sivil toplum kuruluşlarımızın üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmesi, ülkemizi daha ileri ve gelişmiş bir seviyeye taşıyacaktır' diyen Türkiye'nin Çin Halk Cumhuriyeti Pekin Büyükelçimiz A.Emin Önen, 'Kadına yönelik şiddet konusu, kanayan bir yaramız olmaya devam ediyor. Kadınlara hayatın her alanında pozitif ayrımcılık uygulayarak, geçmişteki kayıpları telafi etme çabası içinde olduk. Kadınların toplumsal statüleri ve elde ettiği kazanımlar güçlendikçe, siyasal, toplumsal ve kültürel hayata katılım imkanı arttıkça Türkiye'nin yarınları daha da aydınlık olacak. Temel haklar ve yükümlülükler açısından erkek ve kadın arasında herhangi bir ayrımcılığa yer olmaması gerektiğini hatırlatıyor' dedi.

Türk toplumlarında kadınlar hep daha ön plandadır

'8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün çalışan kadınların eşitlik mücadelesi açısından sembolik bir yeri olduğunu anlatan ve 'Kadınlara ancak asalet ve şeref sahibi kimse değer verir. Onları ancak kötü ve aşağılık kimseler hor görür' hadisi şerifini hatırlatan Urfalı Büyükelçimiz Önen, 'Türk toplumlarında kadınlar diğer toplumlara nazaran hep daha ön planda olmuşlar ve ülkemizde birçok Avrupa ülkesinden önce siyasi ve medeni haklarını kazanmışlardır. Aynı prensiple 2009 yılında ülkemizde Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu kurulmuş ve ertesi yıl Anayasa'nın 10. Maddesine pozitif ayrımcılık metni eklenmiştir. Ayrıca, aile içi şiddetle mücadelede yaptırımı öngören ilk uluslararası sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi'ne ilk imza atan ülke Türkiye olmuştur. İnsanlık tarihindeki nice örnekleri gibi, ülkemizin kadınları da, tarih boyunca istiklal ve istikbal mücadelelerimizde daima en ön safta yer aldılar. Kimi zaman devletin kuruluşunda, kimi zaman vatanın kurtuluşunda görev üstlenen kahraman kadınlarımız, geride asla unutulmayacak, günümüz kadınlarına rehber olacak bir miras bıraktılar. Bugün de kadınlarımız, Türkiye'nin demokrasi, kalkınma ve özgürlük mücadelesine damgalarını vuruyorlar. 15 Temmuz gecesi kadınlarımızın gösterdiği fedakarlıklar ve cesaret, asla unutulmayacak bir görüntü olarak tarihimize nakşolunmuştur. Fedakarlıkları, emekleri, sevgileri ve mücadeleleriyle insanlığın umudunu yeşerten tüm kadınların, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü tebrik ediyoruz' ifadelerinde bulundu.

Sağlıklı bir kadın, sağlıklı bir toplum demektir

Pekin Büyükelçimiz Emin Önen, 'Sağlıklı bir kadın, sağlıklı bir toplum demektir. Eğitimli bir kadın, eğitimli çocuklar demektir. Ekonomik gücü olan bir kadın, daha sağlıklı aileler, daha müreffeh bir toplum demektir. Kadın anadır, bacıdır, eştir. Yine Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın dediği gibi; bilhassa, insanlığa yönelik suç olarak gördüğümüz kadına yönelik şiddetin tamamen ortadan kaldırılması noktasında daha fazla çaba sarf etmeliyiz. Her şeyden önce bir zihniyet değişimini gerektiren bu sorunun çözüme kavuşturulması için Devlet ile birlikte Üniversitelere ve Sivil Toplum Kuruluşlarına da çok önemli görevler düşüyor. Medeniyet değerlerimizden, tarih ve kültürümüzden aldığımız güçle bu sorunu da aşacağımıza inanıyoruz. Bu düşüncelerle, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yitirdiklerimiz başta olmak üzere ülkemizin bekası, milletimizin istikbali için şehit olan bütün kadınlarımızı şükranla yad ediyoruz. Şiddetin kurbanı olarak hayatlarını kaybeden kadınlarımıza da Allah'tan rahmet diliyoruz. Canlarından çok sevdikleri çocuklarını, eşlerini, babalarını, kardeşlerini vatan uğruna toprağa veren şehit yakınlarımıza da sabır temenni ediyoruz' diyerek ülkemizdeki ve dünyadaki bütün kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutladığını belirtti.

Hanımlar, Allahü Teala'nın bizlere emanetidir

Büyükelçi Önen; kadınların annelerimiz, bacılarımız, hanımlarımız olduğu vesilesiyle Sevgili Peygamberimizin de; 'Cennet anaların ayakları altındadır', 'Kadınlara ancak asalet ve şeref sahibi kimse değer verir. Onları ancak kötü ve aşağılık kimseler hor görür', 'Hanımlarınızı üzmeyin. Onlar, Allahü Teala'nın size emanetidir. Onlara yumuşak olun, iyilik edin' hadislerinin dikkate alınarak kadınlarımıza gereken önemin verilmesi gerektiğini hatırlattı.