Haber Merkezi /Şanlıurfa'ya Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından 'Şanlı' ünvanı verilişinin 35'inci yıl dönümü münasebetiyle, Osmanbey Yeni Şehitlik Anıtında bir tören düzenlendi.
Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı çelenklerinin sunumu, şehitlerin manevi huzurunda bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan tören, Şanlıurfa'ya Şanlı ünvanının verilmesi ile ilgili kanun ve gerekçesinin okunması, günün anlam ve önemini belirten bir kız ve bir erkek öğrenci tarafından şiirlerin okunması ile devam etti.
Yerel yönetim temsilcileri, askeri ve sivil erkan ile protokolün katıldığı törende bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Urfa'ya Şanlı ünvanı verilmesine vesile olan şehitleri, ahirete intikal etmiş olan gazileri ve bugün de onların mirasçısı durumundaki Şanlıurfalıların bu özel gününü tebrik etti.
Şanlıurfa'nın, büyük bir tarihi, kültürel zenginliğe sahip olduğunu, sahip olduğu insan kaynağı, tarımsal potansiyeli ile istikrarlı şekilde büyümeye devam eden şehirlerin başında geldiğini dile getiren Vali Erin, şehrin; geçmişten bugüne birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını, ekonomik, siyasi, ticari ve sosyal anlamda da bölgenin en önemli merkezlerinden biri olduğunu hatırlatarak, 'Bu sebeple tarih yapraklarına baktığımızda bu stratejik öneminden dolayı Şanlıurfa bir çok savaş, yıkım ve istilalarla karşı karşıya kalmıştır. Bunlardan sonuncusu, Birinci Dünya Savaşı sonrası bitap hale gelmiş olan Osmanlı Devleti'nin son bakiyesi olan Anadolu topraklarının işgal edilmesiydi ve Şanlıurfa da bundan nasibini aldı. Önce İngilizlerin daha sonra da Fransızların işgal ettiği Şanlıurfa, Kurtuluş Savaşının meşalesi daha yanmadan topyekün bir kahramanlık ve cesaret örneği göstererek, onikilerin öncülüğünde halkın tamamının katılımıyla Kurtuluş Savaşının da ateşleyicisi olacak bir moral gücünü, kahramanlığı, cesareti ve fedakarlığı ortaya koydular. Bu mücadele aynı zamanda Anadolu'daki diğer illere de örneklik teşkil etmiş, ümidini artırmış ve mücadele azmine güç katmıştır.
Bunun neticesinde de 1984 yılında çok kıymetli vekilimiz Osman Doğan'ın öncülüğünde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan bir kanun teklifiyle, Gaziantep'ten sonra Şanlıurfa'ya Şanlı ünvanı verilmesi gerçekleşmiş oldu. 2016 yılında da bu şehir hak ettiği İstiklal Madalyasını almış oldu' dedi.
Urfa'nın Şanlı ünvanının ve İstiklal Madalyasının, geleceğe bırakılacak en önemli miras olduğuna değinen Vali Erin, şunları söyledi: Çok büyük bir tarihimiz, çok zengin ve güçlü bir geçmişimiz var. Anadolu'nun tamamında olduğu gibi, Şanlıurfa çok daha büyük bir zenginliğe ve potansiyele sahip olan bir şehirdir. Sayabileceğimiz zenginliklerinin yanında bu şehrin Şanlı ünvanı var ve İstiklal Madalyası var. Bu iki değer, gelecek nesillere bırakılabilecek en önemli mirastır. Bunu sadece söylemekle yetinmemek, geleceğimizi oluşturacak çocuklarımıza, gençlerimize bunu iyi anlatmak, idrakine varmalarını sağlamanın da hepimize düşen en önemli görev olduğunu aktarmak lazım.
Şanlıurfalı kardeşlerimizin gerektiğinde bu örnek mücadele ve fedakarlığı ortaya koyacaklarından, bu mirası en iyi şekilde sahiplenerek gelecek kuşaklara taşıyacaklarından zerre miktarda şüphe duymuyoruz.
Bu vesile ile Kurtuluş Savaşının baş kahramanı Gazi Mustafa Kemal Paşa ve onun silah arkadaşları başta olmak üzere, Kurtuluş Savaşında o büyük kahramanlığı ortaya koyan tüm kahramanlarımıza, bu şehrin özgürlük ve hürriyetine kavuşmasını sağlayan şehitlerimize, cennet vatanımızın kıyamete kadar hür, özgür ve bağımsız şekilde yaşamasının garantisi olmasını sağlayan şehitlerimizin hepsini bir kez daha minnetle ve şükranla yad ediyorum.Gazilerimizden ahirete intikal edenlere Allah'tan rahmet, hayatta olanlara uzun ve sağlıklı bir ömür diliyorum.

Vatandaşlar İştirak Etmeli
Konuşmasında, Urfa'ya Şanlı ünvanı verilmesi için kanun teklifi veren Milletvekili Osman Doğan'a teşekkür eden Vali Erin, bu gibi törenlere vatandaşların katılımının önemli olduğunu belirterek, 'Milletvekilimiz Osman Doğan beyefendinin hakkını teslim etmek lazım. Unutmamak, teşekkür etmek lazım. Kamu adına Vali olarak ve Şanlıurfalı bütün kardeşlerimiz adına bir kez daha bu ünvanın verilmesinde vermiş olduğu emek, öngörü ve çabalarından dolayı şükranlarımızı arz etmek istiyorum.
Bir ikincisi, bu programı vatandaşlarımızın katılımıyla gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bu konuda da Valiliğe olduğu kadar, Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere yerel yönetimlere de görev düştüğünü açık yüreklilikle ifade etmek lazım. Bu mirasın geleceğe taşınması, gençlerimiz ve çocuklarımız başta olmak üzere bu günün anlamını idrak etmelerine bağlıdır. Halktan kopuk törenler yerine vatandaşın daha çok katıldığı, iştirak ettiği, dedelerinin gösterdiği duyarlılığı doya doya yaşayacakları programlarla gerçekleşmesinin daha faydalı olacağını değerlendiriyorum' diye konuştu.

Osman Doğan: Törenlerin
Devam Etmesini Diliyorum
Törende bir konuşma yapan Şanlıurfa eski Milletvekili Osman Doğan da bundan yüz yıl önce yaşanan işgal karşısında Urfalıların gösterdiği kahramanlık ve cesaret örneğine değinerek, Urfa'nın kurtuluş mücadelesinin kısa bir özetini yaptı.
Urfalıların gösterdiği üstün cesaret ve kahramanlık karşısında Şanlı ünvanının verilmesini uzun yıllar beklediğini hatırlatan Doğan, 'Bu ünvanın verilmesi, gecikmiş bir hakkın yerine getirilmesi olacaktı. 6 Kasım 1983 seçimlerinde, Urfa Milletvekili seçilmemden 53 gün sonra bu konuyu TBMM'ye iletmeye karar verdim. Urfa adının Şanlıurfa olarak değiştirilmesine dair hazırlamış olduğum kanun teklifi, gereçkesiyle birlikte 17 Milletvekilinin imzasıyla 30 Aralık 1983 tarihinde TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklifin, ikinci kez görüşüldüğü 5 Haziran 1984 tarihinde üyesi bulunduğum ve başkanlığını yaptığım İçişleri Komisyonu toplantısında Urfalıların Kurtuluş Savaşında gösterdiği kahramanlık karşılığında Urfa adının Şanlı ünvanı ile taltif edilerek Şanlıurfa olarak değiştirilmesi kabul edilmiş ve Genel Kurula sunulmuştur. 12 Haziran 1984 tarihinde ise Urfa ili adının Şanlıurfa olarak değiştirilmesine ilişkin kanun teklifi görüşülmüş, 3020 sayılı kanun olarak kabul edilmiştir. Söz konusu kanun, 22 Haziran 1984 tarih ve 18439 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir' diye konuştu.
Doğan, 'Şanlı ünvanının kutlanması için bir aradayız. Birlik, beraberlik içinde olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Gelecek kuşakların zor günlerimiz için bilinçlenmesi adına sonraki yıllarda da bu törenlerin devam etmesini diliyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle anıyor, tüm katılımcılara saygı ve sevgilerimi sunuyorum' dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanvekili Faruk Bayuk: Bu Mirasa Sahip Çıkmamız Gerekiyor
Törende bir konuşma yaşan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Faruk Bayuk da Urfa'nın Edessa'dan Kaliru'ya, Ruha'dan El-Ruha'ya kadar bir çok güzel ünvanı yaşattığını, tarihi kahramanlıklarla dolu olan Şanlıurfa'da bulunmanın herkes için bir kıvanç olduğunu söyledi.
11 Nisan 1920'de kısıtlı imkanlarla işgalcileri vatan topraklarından püskürterek şanlı bir tarih yazan Urfa halkının, Kurtuluş Savaşında gösterdiği kahramanlıklar münasebetiyle TBMM tarafından 1984 yılında Şanlı ünvanıyla, 2016 yılında da İstiklal Madalyası ile onurlandırıldığını ifade eden Bayuk, şunları söyledi: Özellikle İslam coğrafyasının ateş çemberine alındığı bugünlerde özellikle ecdadımızın bizlere bıraktığı mirasa sahip çıkmamız gerekmektedir. Bu vesile ile Urfamıza Şanlı ünvanı verilişinin 35'inci yıl dönümünü kutluyor, tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anarken, şehrimize bu ünvanın verilmesinde emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum.

Osman Doğan'a Teşekkür Plaketi Verildi
Osmanbey Yeni Şehitlik Anıtındaki tören, Urfa'ya Şanlı ünvanı verilmesi için TBMM'ye kanun teklifi veren 17 ve 18. Dönem Şanlıurfa Milletvekili Osman Doğan'a teşekkür plaketinin verilmesi ve şehitlerin kabirlerinin ziyaret edilip, dualar edilmesinin ardından sona erdi.

Şehitler İçin Hatim ve Mevlit
Vali Erin ve beraberindekiler, Urfa'ya Şanlı ünvanı verilmesinin yıldönümü münasebetiyle Osmanbey Şehitliğinde düzenlenen törenin ardından, Kurtuluş Savaşında şehit düşmüş askerlerimiz ve gazilerimiz için İl Müftülüğü tarafından Dergah Camii'nde okutulan hatim ve mevlide katıldı.
Hatim duası ve mevlidin ardından öğlen namazını aynı camide kılan Vali Erin, namazdan sonra vatandaşlarla hasbihal etti. Camideki çocuklarla yakından ilgilenen Vali Erin, cami çıkışında da vatandaşlarla sohbet etti.