Yüksel POLAT / Suriye iç savaşı 8. Yılına girerken Türkiye'de bulunan 3,5 milyon Suriyelinin kendi geçimlerini sağlamak ve çeşitli iş alanlarında vasıf kazanmalarına yönelik eğitim ve kurs çalışmaları devam ediyor. Bu projelerden birisi olan ve en çok Suriyeli 'ye ev sahipliği yapan Şanlıurfa'da 'Geçim kaynaklarına erişim fırsatlarının ve sosyal uyumun güçlendirilmesi yoluyla Suriyeli mültecilerin ve ev sahibi toplulukların dayanıklılıklarını artırılması' projesinin sertifika töreni özel bir otelde gerçekleştirildi.
Proje koordinatörlerinin verdiği bilgiye göre; 13 Ağustos 2018 tarihinde başlayan ve Aralık ayı 2018 tarihinde biten 'Geçim Kaynaklarına Erişim Fırsatlarının ve Sosyal Uyumun Güçlendirilmesi Yoluyla Suriyeli Mültecilerin ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılıklarını Artırılması' projesi UNCHR ve Japon Hükümeti tarafından finanse edilen, Uluslararası Gıda Örgütü Denetiminde Şanlıurfa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü koordinatörlüğünde GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile birlikte gerçekleştirilmiş olup Projenin amacı; Şanlıurfa'da yaşayan Suriyeli Mülteciler ile Şanlıurfa' lı vatandaşlardan seçilen % 70' i Suriyeli ve % 30' u Şanlıurfa' lı vatandaşlar olmak üzere toplam 290 kişiye Bitkisel üretim konuları ile büyükbaş hayvan yetiştiriciliği konularında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinde görev yapan uzman teknik personel tarafından tarımsal eğitim verilmesi ve tarımsal eğitim verilen bu kişilerin özel sektörde yer alan işletmelerde işe yerleştirilmeleri ve çalışmalarının takibidir.
Proje kapsamında 140 kursiyere meyve fidan üretimi, 75 kursiyere zeytin, fıstık ile sebze-seracılık konularında; 75 kursiyere büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, hayvan hastalıkları ve refahı konularında teorik ve işbaşı eğitimleri verilmiştir. Uzman Teknik Personel tarafından verilen eğitimler sonucunda faydalanıcıların % 40'ının yerleştirilmiş oldukları tarım işletmelerinde işe devam edecekleri öngörülmektedir.
Vali Yardımcısı Ufuk Akıl, Japonya'nın Türkiye Büyükelçisi Akiyo Miyajima, Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Murat Çakmaklı, GAPTAEM İl Müdürü Halil İbrahim Çetiner, SGK Şanlıurfa İl Müdürü İsmail Ünlü, Tarım ve Orman Bakanlığı AB Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Volkan Güngören ile ilgili kurum, kuruluş ve STK temsilcilerinin yanı sıra Suriyeli ve Şanlıurfalı kursiyerlerin katıldığı toplantıda konuşan Protokol Üyeleri , 8. Yılına giren Suriye iç savaşı neticesinde milyonlarca Suriyelinin mülteci durumuna düştüğünü ve en çok Mülteci göçünün Türkiye'ye gerçekleştiğini belirterek Türkiye'nin şimdiye kadar bu mültecilere 35 Milyar Dolarlık harcama yaptığını belirterek Suriyeli Mültecilerin iş sahibi olarak kendi geçimlerini sağlamak ve sosyal uyumlarını sağlamak adına bu tür projelerin hayata geçirildiğini dile getirdiler.
Tören, yapılan protokol konuşmaların ardından ise Suriyeli ve Şanlıurfalı kursiyerlere sertifikalarının takdiminin ardından sona erdi.