Urfa'nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 97. yılı etkinlikleri kapsamında kortej yürüyüşü gerçekleşti. Abide Kavşağı Nevali Otel arkasındaki alandan başlayan halk yürüyüşü Rabia Meydanına kadar devam etti.

Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen yürüyüş Abide Kavşağı'ndan başlarken, Atatürk Bulvarı'ndan devam etti. Oldukça coşkulu devam eden yürüyüş Rabia Meydanı'nda sona erdi. Dev Türk bayraklarının açıldığı yürüyüşte mehter marşları çalındı. Coşkulu bir şekilde yapılan yürüyüşte, 'Şehitler ölmez vatan bölünmez', 'vatan sana canım feda' şeklinde sloganlar da atıldı.

Rabia meydanında devam eden programda Saygı duruşu ve İstiklal marşının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı.

ÇİFTÇİ: ECDADIMIZLA GURUR DUYUYORUZ

İşgallere karşı milletin eğilmediğini belirten Şanlıurfa Büyükşehir belediye Başkanı Nihat Çiftçi: "Şehrimiz tarihin çeşitli dönemlerinde birlik ve beraberliğin yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneklerini sergilemiştir. Anadolu'da İslam mayasıyla yoğrulan her şehir gibi Şanlıurfa'mız da Milli Mücadelede dillere destan bir bağımsızlık tanımı sergilenmiştir. 11 Nisan 1920 tarihi, bizim için, milletimiz için çok önemli, çok müstesna bir tarihtir.

Bu tarih; düşman işgaline karşı Anadolu'nun her köşesinde yükselen istiklal ruhunun, adeta gelecek hesabının yapıldığı bir istiklal ateşinin kıvılcım aldığı gündür. 97. yıl dönümünü iftiharla kutladığımız 'Urfa'nın Şanlı Kurtuluş Mücadelesi', cefakarlığın, fedakarlığın ve kahramanlığın ete kemiğe büründüğü, büyük bir destandır. Yaşlısıyla genciyle, kadınıyla, erkeğiyle; Türk'ü, Kürt'ü, Arap'ıyla Milleti İbrahim olarak tek vücut olunmuş buradan geçit yok demiştir bağımsızlığına kastedenlere. 'Ekmeksiz, susuz yaşarım ama Hürriyetsiz yaşayamam' diye Şanlı bir seda haykırmıştır tüm dünyaya. 97 yıl sonra bugün bir kez daha diyoruz ki, bu millet sadece rükûda eğilir, sadece secdede diz çöker, başka hiçbir yerde eğilmez. Bu güzel vatan için canlarını feda eden bütün şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi de şükranla yad ediyor 11 Nisan Kurtuluş bayramımızı kutluyorum" dedi.

VALİ TUNA: ŞANLI ZAFERİMİZ KUTLU OLSUN

11 Nisan'ın tarihe kaydedilmiş Şanlı bir zafer olduğunu belirten Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna: "İstiklal ümidimizi baharla birlikte yeşerten 11 Nisan tarihe kaydedilmiş şanlı zafer olmuştur. Haksızlık üstüne haksızlık işgallerle, batı, tek dişi kalmış canavarıyla Hz. İbrahim nazargahı olan Urfa'mıza girmiştir. Ancak Hz. Eyyüb'ün sabrıyla yoğrulmuş bu topraklarda Şanlıurfalıların iman ve kararlılığı karşısında aciz kalmıştır" diyerek 97. yılı kutladı.

Rabia meydanından yapılan konuşmaların ardından Türkiye'nin farklı illerinden gelen halk oyunları ekipleri tarafından çeşitli oyunlar sergilendi.