Seyfullah POLAT / Tarım şehri Şanlıurfa'da her yıl yüzlerce aile mevsimlik tarım işçisi olarak başka şehirlere göç ederken aileleri ile birlikte tarım işçisi olarak gitmek zorunda kalan öğrencilerin eğitimleri de aksamaya devam ediyor. Yıllardır süre gelen soruna Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Şanlıurfa Valiliği, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Milli eğitim Müdürlüğü gibi kurumlar nezdinde önlemler alınmasına ve okuluna devam edemeyen öğrenci sayısında git gide azalış olmasına rağmen hala binlerce öğrenci ders başı yapamadı.
750 bin civarında öğrencinin bulunduğu Şanlıurfa'da Mevsimlik Tarım İşçisi olarak başka şehirlerde çalışmak zorunda kalan öğrenci sayısı önce yıllarda 60-70 bin civarında iken alınan tedbirler ve teşvikler ile bu sayının yaklaşık 15-20 bin civarına gerilediği tahmin edilirken okula devamda geç kalan öğrenci sayısının nüfusu az olan bazı illerdeki öğrenci sayısına eş değer olduğu kaydediliyor.
Mevsimlik Tarım İşçiliği göçünden dolayı aile bütçesine katkıda bulunmak veya kalacak yerleri olmadığı için aileleri ile birlikte başka şehirlere gitmek zorunda kalan ilköğretim ve Lise öğrencileri okula geç başlamak zorunda kaldıkları gibi aynı zamanda da yine aynı sebepler dolayısı ile okullarını diğer arkadaşlarına göre 1-2 ay öncesinden bırakarak başka şehirlere göç etmek durumunda kalıyor.
Mevcut problem binlerce öğrencinin okulunu terk etmesine veya Üniversite sınavlarında başarısız olmalarına sebep olurken Şanlıurfa'nın eğitim ortalamasında da gerilerde kalmasının bir diğer sebebi olarak ta kendisini gösteriyor.